• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 17 °C
  • Diyarbakır 15 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 19 °C
  • Berlin 5 °C

'Akil adamlar' heyeti Diyarbakır'da

'Akil adamlar' heyeti Diyarbakır'da
Nobel Barış ödüllü Finlandiya eski Cumhurbaşkanı Martti Ahtisaari'nin başkanlığında "Akil Adamlar Komisyonu" heyeti, Diyarbakır Belediye Başkanı Osman Baydemir'i ziyaret etti.

Nobel Barış ödüllü Finlandiya eski Cumhurbaşkanı Martti Ahtisaari'nin başkanlığında "Akil Adamlar Komisyonu" heyeti, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir'i ziyaret etti. Baydemir, Kürt sorunun çözümü noktasında "Güvenlik" perspektifinde denenmeyen yöntem kalmadığını, denenmeyen yöntemin diyalog, müzakere ve istişare yöntemi olduğunu belirterek, diyalog, istişare ve müzakere yönteminin başlatılmasını istedi.

Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne girmesine destek veren ve bu alanda çalışma yapan Nobel Barış ödüllü Finlandiya eski Cumhurbaşkanı Martti Ahtisaari'nin başkanlığında "Akil Adamlar Kimisyonu" heyeti, sabah saatlerinde Diyarbakır'a geldi. Ahtisaari'nin yanı sıra Avusturya eski Dışişleri Müsteşarı ve Komisyon Raportörü Albert Rohan, İspanya eski Dışişleri Bakanı ve Komisyon Üyesi Marce İno Oreja Aguirre, Marti Ahtisaari'nin Özel Danışmanı Riikka Marjamaki ve Açık Toplum Vakfı Genel Sekreteri Gökçe Tüylüoğlu yer aldığı heyet, önce Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak'ı makamında ziyaret etti. Komisyon, Vali Toprak ile yaklaşık bir saat süren bir görüşme gerçekleştirdi. Komisyon Başkanı ve eski Finlandiya Cumhurbaşkanı Marti Ahtisaari, Vali Toprak'a ziyaret amaçlarının "Öğrenme ve inceleme" amaçlı olduğunu söyledi.

VALİ İLE GÖRÜŞTÜ

Ahtisaari, meslektaşları ve kendisi için bu ziyaretin daha çok inceleme amaçlı olduğunu, cumartesi gününe kadar Türkiye'de bulunacaklarını ifade ederek, Toprak'a heyeti kabul ettiği için teşekkür etti.

Vali Toprak da Bağımsız Türkiye Delegasyonu Komisyonun yaptığı çalışmaları dikkatle izlediklerini, bu konuda daha önce yapmış oldukları çalışmaları incelediğini ve bundan memnun olduğunu ifade ederek, yaptığı incelemede komisyonun görüşlerini de öğrendiğini söyledi.

Açık Toplum Vakfı'nın da bu anlamdaki çalışmalarını da incelemiş olduğunu belirten Toprak, heyetin ziyareti ile önemli fikir alışverişinde bulunacaklarını kaydetti.

Toprak, Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne üyelik yolunda önemli hedefleri, çalışmaları bulunan bir ülke olduğunu belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Müzakere ile ilgili önemli fasılları açılan noktada olumlu bir şekilde ilerlemektedir. Ben inanıyorum ki bu gibi özel nitelikli ve sivil toplum kaynaşmasını da sağlayan ziyaretler hem Türkiye'nin Avrupa Birliği'nde algılanması hem de Avrupa Birliği'nde Türkiye'nin algılanması konusundaki, eğer varsa ön yargıların ortadan kaldırılması noktasında önemli bir aşama kaydetmektedir. Onun için özellikle sizin ziyaretinizi önemsedik. AB yolundaki Türkiye'nin çalışmalarının anlatılması ve bu sürece katkı noktasında sizin de çalışmalarınızı, katkılarınızı teşekkürle karşılıyoruz."

Vali Toprak, Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne üyelik yolunda kararlı olduğunu ifade ederek, "Bu kararlılığı hem dünya ile entegre olma yolunda ve hem de vatandaşlarımızın kapasitelerinin geliştirilmesi ve uyumlaştırılması adına bu hedefe dikkatli ve özenli bir şekilde yürümektedir" dedi.

20097

BAYDEMİR İLE GÖRÜŞME

Diyarbakır Valiliği'ne yaptığı ziyareti tamamlayan komisyon, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Başkanı Osman Baydemir'i makamında ziyaret etti. Komisyon üyelerini belediye önünde Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanvekili Metin Kılavuz karşıladı. Komisyon üyelerini makam odasında ağırlayan Baydemir, ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirdi. "Kentimin en acil ihtiyaç duyduğu şey barıştır" diyen Baydemir, ziyaretçilerin kente atıkları adımın barış getirmesi temennisinde bulundu. Kürt sorunun çözümü noktasında "güvenlik" perspektifinde denenmeyen yöntemin kalmadığını belirten Baydemir, "Denenmeyen yöntem diyalog, müzakere, istişare yöntemidir. Bu nedenle diyalog, istişare ve müzakere yönteminin başlatılmasını istiyoruz" diye konuştu. 21. Yüzyılda şiddetin miadını dolduran bir yöntem olduğunu vurgulayan Baydemir, Kürt sorunun silah ve şiddet yöntemi ile çözülemeyeceğini ifade etti.

TÜRKİYE-AB İLİŞKİLERİNİ ANLATTI

Baydemir'den sonra konuşan Ahtisaari, konuşmasında Kürt sorunun çözümü konusundaki görüşlerinden ziyade Türkiye'nin AB ile ilişkilerini aktardı. Başkanlığını yaptığı komisyonun AB'ye aday ülkelere ilişkin hazırladığı raporlara atıfta bulunan Ahtisaari, 1999 yılında hazırladığı raporda Türkiye ile üyelik müzakerelerinin başlatılmasını istediklerini ifade etti. Ahtisaari hazırladıkları raporun ardından Türkiye ile müzakerelik görüşmelerinin başlatıldığına dikkat çekti.

Yapılan konuşmaların ardından Baydemir, Diyarbakır Büyükşehir Sanat Atölyesi'ndeki kadınların hazırladığı Ortadoğu'nun en eski kilisesini temsil eden el seramik işlemeli tablo ile Güneydoğu Anadolu Belediyeler Birliği'nin "Güneydoğu'ya Farklı Bir Bakış" adlı turizm rehberini hediye etti.

Heyetin bugün DTK Eşbaşkanları Ahmet Türk ve Aysel Tuğluk ile görüşmesi bekleniyor.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89