• BIST 9716.77
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 15 °C
  • Diyarbakır 20 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 16 °C
  • Berlin 5 °C

Akdamar'daki kilise ayine hazırlanıyor

Akdamar'daki kilise ayine hazırlanıyor
Ermeni Ortodoks Ruhani Meclis Başkanı Aram Ateşyan, Van'a giderek temaslarda bulundu, kilisede incelemeler yaptı.

Van Gölü'nde bulunan Akdamar Adası'ndaki 12 Eylül'de yapılacak ayine hazırlanıyor. Ermeni Ortodoks Ruhani Meclis Başkanı Aram Ateşyan, Van'a giderek temaslarda bulundu, kilisede incelemeler yaptı. Ateşyan ayinin festival havasında geçmesini istediklerini söyledi.

Ermeni Ortodoks Ruhani Meclis Başkanı Aram Ateşyan, Akdamar Kilisesi'nde ayine izin verilmesiyle ilgili, ''O gün bizim için önemli. Umarım o gün problem çıkmadan, bizleri ve resmi mercileri üzecek bir olay olmadan bu güzel ayini gerçekleştiririz'' dedi.

Ateşyan, Van Valisi Münir Karaloğlu ile görüştükten sonra Akdamar Adası'ndaki Akdamar Kilisesi'nde incelemelerde bulunmak üzere Gevaş ilçesine gitti.

Burada Vali Yardımcısı Halil Berk ve Gevaş Kaymakamı Tahsin Aksu tarafından karşılanan Ateşyan, yoğun güvenlik önlemi altında Valilikçe tahsis edilen tekneyle Akdamar Adası'na geçti.

Akdamar Kilisesi'ni gezen Ateşyan, ayinin gerçekleşeceği 12 Eylül'de yapılacak çalışmalar ve konukların ağırlanması konusunda Kaymakam Aksu'dan bilgi aldı.

Ermeni Ortodoks Ruhani Meclis Başkanı Ateşyan, gazetecilere yaptığı açıklamada, Akdamar Kilisesi'nin ibadete açılmasıyla ''bir rüyanın gerçekleşeceğini'' söyledi.

Aram Ateşyan, ''Yaklaşık bir asırdır burada, bu ibadethanede çan veya ilahi sesi duyulmadı. Ayin yapılmadı. Burası bir Ermeni kilisesinin dışında, Ermeniler için önemli bir mekandır. 1890'a kadar başpatrik merkezi olmuştu ve başpatrik buradaydı. Sonra kimse kalmadı, toplum buradan uzaklaştı. Bu kadar uzun süreden sonra herkesin 'Burada tekrar ne zaman ilahiler söylenecek, ne zaman kilisede ayin yapılacak' hayali ve rüyası vardı. Bu rüya son dönemlerde yeni hükümetimizin sayesinde, Kültür Bakanımızın ve Van Valimizin çabalarıyla gerçekleşiyor'' dedi.

Eylül ayının ikinci haftasında kutsal haç yortusunun kutlandığını belirten Ateşyan, ''Bu günlerde Anadolu'da büyük törenler yapılırdı. Anadolu'da Ermeni halkı kalmadığı için İstanbul'da yapılması gereken törenler de gerçekleşmiyor. Çünkü piknik alanları gerekiyor. Herkes o gün pikniğe çıkar, kurbanlar kesilirdi. Her ne kadar bizim kilisede kurban kesilmese de Anadolu'da yaşayan insanlar kurban adı altında festivaller düzenlerdi. Ben de istiyorum eylülde o gün, festivale dönüşsün. Folklor ekibi olsun, piknik yapılsın. Bir nevi Ermeni günü olsun istiyorduk. Ancak gördüğünüz gibi mekan o kadar elverişli değil. Buraya 12 Eylül'de dünyanın her tarafından Ermeniler gelecek" diye konuştu.

"En az 5 bin kişi bekliyoruz"

Ayinin yapılacağı 12 Eylül'de en az 5 bin kişinin kiliseyi ziyaret etmesini beklediklerini bildiren Aram Ateşyan, ''Sadece Ermeniler değil, yabancılar da ilgileniyor. Bize ayinin ne zaman yapılacağını soruyorlar. Onlar da iştirak etmek istiyor. Kudüs, Beyrut ve İstanbul'daki patrik bu anı bekliyor. Avrupa ve Amerika'daki dini önderler, kardeş kiliseler, yazar-çizerler, hepsi patrikhanemizle irtibatta. Gerçekleşip gerçekleşmeyeceğini soruyorlar. Bugün Valimizle görüştüm. Elimizde yazılı bir belge olmadığından Sayın Valimize bunu sordum. Sayın Valimiz izin belgesinin Bakanlıktan geldiğini söyledi'' ifadesini kullandı.

Bundan sonra her yıl eylülün 2. haftası Akdamar Kilisesi'nde ayin yapılacağını ifade eden Ateşyan, ''Bu ilk açılış olduğu için bütün dünyanın dikkatini çekiyor. O gün bizim için önemli. Umarım o gün problem çıkmadan, bizi ve resmi mercileri üzecek bir olay olmadan bu güzel ayini gerçekleştiririz. Tarih boyunca nasıl ki iki toplum kardeşçe yaşamışlar, inanıyoruz ki o gün de bunu sergileyeceğiz. Eski günleri yad edeceğiz. Yine iç içe yaşamış olan Ermeniler ve Türk halkı o gün de kardeşliğini sergileyecektir'' dedi.

"Endişe her zaman vardır"

Bir gazetecinin ''Endişeniz var mı?'' sorusuna Ateşyan, ''Endişe her zaman vardır. Biliyorsunuz son bir haftada kaç kişi burnundan yaralandı. Saldırıya uğradılar. Bu gelenler Ermeni ise tabii ki aşırı tutucu birileri olabilir. Bunun tedbirleri zaten alınıyor. Ama her zaman olacakmış gibi davranmak, tedbir almak gerekir. Ben olmamasını tercih ederim. İnanıyorum ki olmayacaktır'' yanıtını verdi.

Ateşyan ''Kiliseye çan ve haç takılıp takılmayacağı'' yönündeki soruyu ise şöyle yanıtladı: ''Bizim planımızda bu yok. Çan takarsak ayin zamanlarında sabah-akşam her zaman çalınması gerekir. Ama biz yılda 1 gün yapacağımız için çan üzerinde durmuyoruz. O kadar önemli değil. Haç hazırdır. Takılıp takılmayacağını Sayın Bakanımız bilir. Onu kendileri düşünecektir. Bu konuda kendilerine ricam oldu. Ancak haçla ayinin ilgisi yoktur. Bu bahçede de ibadetimizi yapabiliriz. Çünkü biz kilise olmayan şehirlere giderken evlerde ayin yapıyoruz. Evin çatısına haç koymuyoruz.''

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89