• BIST 9949.35
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • İstanbul 16 °C
  • Diyarbakır 31 °C
  • Ankara 23 °C
  • İzmir 25 °C
  • Berlin 21 °C

AK Parti'nin vazgeçilmez adamı gidiyor

AK Parti'nin vazgeçilmez adamı gidiyor
Ankara kulisleri Emre Taner sonrası MİT müsteşarının kim olacağını tartışıyor. 42 yaşındaki Hakan Fidan, Taner sonrası MİT Müsteşarlığı için tek aday değil...

Aslı Aydıntaşbaş'ın "MİT kaptanını arıyor" başlıklı bugünkü yazısında kulislerde MİT’in başına üst düzey bir emniyet müdürü ya da kurum içinden profesyonel bir istihbaratçının da getirilebileceğinin konuşulduğu ileri sürülüyor.

MİT Müsteşarı Emre Taner, bir yoruma göre yıl sonu, bir yoruma göre ise mayıs ayında emekli oluyor. Ankara’da herkes, bu ayrılığın “zamansız” olduğu, ancak hükümetin artık görev süresi üst üste 4 kez uzatılan 68 yaşındaki Taner’e veda etmek dışında hukuki bir seçeneği olmadığı konusunda hemfikir.

Taner’in yerine kimin geleceği konusunda sessiz sedasız bir kulis aylar öncesinden başladı bile.

Aydıntaşbaş'a göre hükümetin yeni bir isim bulma kaygıları sürerken Başbakan’ın Dış Politika Danışmanı Hakan Fidan’ın isminin MİT Müsteşarlığı için geçtiği duyuruldu.

PEKİ KİM BU HAKAN FİDAN?

Bürokrasiye 2003’te Abdullah Gül tarafından TİKA (yurtdışı yardım ve faaliyetleri koordine eden Türk İşbirliği ve Kalkınma Ajansı) Başkanlığı’na getirilerek giren Fidan, siyaset bilimi üzerine ABD’de eğitim gördükten sonra Bilkent’te doktora yapmış bir astsubay emeklisi. TİKA başkanlığı döneminde, yalnız Dışişleri Bakanı Gül değil, Ahmet Davutoğlu’yla da yakın çalışarak, Türkiye’nin Balkanlar, Uzak Doğu ve Afrika’da açılımlarına zemin hazırladı.

2007’den bu yana ise Başbakan Erdoğan’ın yakın kurmaylarından biri olarak, gerektiğinde ATA uçağını alıp Erdoğan’ın özel temsilcisi olarak göreve gönderdiği isimlerden. (HAMAS’ın esir aldığı İsrailli asker Gilad Şalid’in serbest kalması için Erdoğan adına gizli diplomasi yürüten isimlerden biri olduğu sanılıyor.)

TEK ADAY FİDAN DEĞİL

Aydıntaşbaş'a göre 42 yaşındaki Fidan, Taner sonrası MİT için tek aday değil. Ankara kulislerinde MİT’e üst düzey bir emniyet müdürü ya da halihazırda MİT’te görev yapan profesyonel bir istihbaratçının da getirilebileceği konuşuluyor.

Kuşkusuz kurumun tercihi, Şenkal Atasagun döneminde başlayıp Taner’le devam eden “profesyonel istihbaratçı” döneminin devam etmesi, içerden bir müsteşar bulunması olacaktır. Avrupa ülkelerinin çoğunda da standart bu.

KURUM İÇİNDEN OLURSA KADIN MÜSTEŞAR MI?

Taner’den sonra MİT’in başına kurum içinden birinin geçmesi seçeneğinde gözler, MİT’te müsteşardan sonra en kıdemli pozisyona sahip 3 müsteşar yardımcısına çevrilecektir.

Dün bu konuyu araştırırken karşıma ilginç bir bilgi çıktı. Taner’in 3 yardımcısından biri, ismi A.G. olarak açıklanan “İstihbarattan Sorumlu Müsteşar Yardımcısı.”

A.G., Dışişleri Müsteşar Yardımcısı Ayşe Sezgin’le birlikte halihazırda en yüksek rütbeli kadın devlet memuru pozisyonunda.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89