• BIST 10045.74
  • Altın 2412.135
  • Dolar 32.2988
  • Euro 34.6561
  • İstanbul 13 °C
  • Diyarbakır 15 °C
  • Ankara 12 °C
  • İzmir 15 °C
  • Berlin 16 °C

AK Parti bile o başkana tepkili

AK Parti bile o başkana tepkili
Ak Parti yönetimi, ırkçı “Kürt kuma” söylemini dillendiren Ak Partili Rize Belediye Başkanı Halil Bakırcı ile ilgili olarak parti içi inceleme başlattı.

Ak Parti yönetimi, “Güneydoğu’da ikinci eş yaygın. Bu bizim kültürümüzde vardır. Bu bölgelerden evlilik ve hısımlıkları artırarak, devletin de teşvikiyle sorunların aza ineceğine ve çözüleceğine inanıyorum” diyen Ak Partili Rize Belediye Başkanı Halil Bakırcı ile ilgili olarak parti içi inceleme başlattı.

‘Gerekeni yaparız’

Belediyelerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Tanrıverdi, “Başkan ile konuştum. İnceleme başlattım. Rahatsız edici beyanı çıkarsa yapılması gerekeni yaparız” dedi. Bakırcı’nın söylemi Ak Parti içinde de tartışma yarattı. Bir Genel Başkan Yardımcısı, “Böyle saçma şeyler mi söylenir, inceler gerekeni yaparız” diye konuştu. Ak Parti Balıkesir Milletvekili Ayşe Akbaş da, “Tam ne söylediğini bilmiyorum. Ama medyada çıkanlar doğruysa şık değil, doğru değil” dedi.

‘Medya montajladı’

Bakırcı ise, yaptığı yazılı açıklamada şöyle dedi: “Yaklaşık yarım saat devam eden röportajın farklı bölümleri medya tarafından montajlanarak, vermek istediğim mesajdan tamamen farklı bir anlam kasıtlı olarak ortaya çıkarıldı. Maksadım kız alıp vermekle Türk, Kürt, Laz ve diğer unsurlar arasındaki birliği daha da sağlam temellere oturtmak için akrabalık bağlarının geliştirilmesine katkı sağlamaktı. Bu amaçla yaptığım konuşma medya tarafından montajlanıp esas mecrasından uzaklaştırılarak yanlış anlaşılmaya sebebiyet vermiştir. Bu yanlış anlaşılmadan dolayı tüm kamuoyundan özür diliyorum.”

‘Soru almıyorum’

Bakırcı, düzenlediği basın toplantısında ise, sözlerinin kameralarda aynen kayıtlı olduğu hatırlatılınca, “Soru almıyorum” diyerek toplantıyı bitirdi.

Polemik ağırlaşıyor

Bakırcı’ya Güneydoğu’dan da cevap gecikmedi. Haber Türk’e konuşan Diyarbakır Ticaret Odası Başkanı Galip Ensarioğlu, “Kürt sorunu bu şekilde çözülecekse onlar bize iki versin biz onlara bir kız verelim”, Diyarbakır Baro Başkanı Emin Aktar da, “Karadeniz’e Kürt erkeği gönderelim” diyerek başka bir polemik başlattı.

Muhalefetten de Bakırcı’ya sert tepkiler geldi:

- BDP Grup Başkanvekili Gültan Kışanak: Irkçı, ayırımcı, bir halkı aşağılayan bir söylem. AKP’yi derhal bu kişi partisinden ihraç etmeye davet ediyorum. Ola ki AKP bu kişi hakkında önlem almazsa, ihraç etmezse, o zaman gerekli önlemi biz alırız. O zaman altında kalırlar. Savcılar soruşturma başlatmalı.

- CHP İstanbul Milletvekili Fatma Nur Serter: Örtülü AKP zihniyeti, bazıları böyle ağızlarından kaçırıyor. Meclis içinde de birden fazla eşi olan milletvekili olduğunu duyuyoruz. AKP kadın erkek eşitliğini içine sindiremedi. Bu söylemler gerçek ruhlarını sergiliyor.

- MHP İzmir Milletvekili Şenol Bal: Acaba Medeni Kanunu değiştirmek gibi niyetleri mi var? Şuur altındaki olanı dışa vuruyorlar.

Rize Belediye Başkanı Bakırcı’nın sözleri sadece muhalefetten değil, AK Partili kadın vekillerden de tepki gördü. Ak Partili kadın milletvekillerinin tepkileri şöyle:

- Canan Kalsın (İstanbul): Makul değil. Türkiye’de hiçbir kadın edindiği kazanımlardan geri adım atma taraftarı değildir. Bu bizim ortak değerimiz ve ortak yaşam biçimimiz. Kimse miras hukukundan geri adım atmaya veya iki üç eşli olmayı kabul edemez. Dolayısıyla problem kadınlar arasında değil, erkeklerin kendilerinde olduğunu düşünüyorum. Bu tarz düşünmeyi yeğlenen erkeklerde sorun var. Bunlarda toplumun azınlığında olan insanlar. Çok aklıbaşında bir söz değil. Ciddiye almamak gerekiyor.

- Ayşe Nur Bahçekapılı (Ak Parti Grup Başkanvekili): Yakışıksız bir açıklama, sorunlar cinsiyet üzerinden çözülmez. Kürt sorunu insani değerler üzerinden çözülmesi gerekir. Ayıp ve akıl dışı bir şey.

- Aşkın Asan (Ankara): Abuk subuk saçmalık. Kadınları ikinci sınıf gören anlayışı kabul etmek mümkün değildir. Kadın haklarının bugüne kadar sağladığı ilerlemeyi anlayamamış. Açıklanması zor sözler. Bu anlayışı değiştirmek için bize de rol düşüyor.

- Fatma Salman Kotan (Ağrı): Çok talihsiz bir açıklama. Ne kadın, ne erkek, ne insanlık adına hiçbir yere sığmayacak sözler. Bu sözleri nereye koyabiliriz? Talihsiz. Çok üzüntü duydum bu açıklamalardan.

-Özlem Piltanoğlu Türköne (İstanbul): Latife ediyor. Türkiye’de ikinci eş olgusunun olmadığını unutmuş olmalı.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89