• BIST 9960.89
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • İstanbul 15 °C
  • Diyarbakır 26 °C
  • Ankara 15 °C
  • İzmir 21 °C
  • Berlin 16 °C

AHUD: ÇHD'ye yapılan hukuk dışı uygulamaya derhal son verilsin!

AHUD: ÇHD'ye yapılan hukuk dışı uygulamaya derhal son verilsin!
AHUD: ÇHD ve insan hakları savunucusu avukatlarla dayanışma duygularımızı ifade ediyor, geçmiş olsun diyoruz.

Aksiyoner Hukukçular Derneği(AHUD), Çağdaş Hukukçular Derneği’nin ve dernek üyesi avukatların ofislerinin hedef alındığı baskınlar ve ÇHD üyesi 16 avukat'ın "yasadışı örgüt üyesi olma" iddiasıyla gözaltına alınmalarına ilişkin bir basın açıklaması yayınladı.

Basına ve Kamuoyuna

İNSAN HAKLARI SAVUNUCUSU AVUKATLAR CEZALANDIRILIYOR MU?

18/01/2013 tarihinde, bir ceza soruşturması kapsamında, 7 ilde eş zamanlı olarak DHKP-C adlı örgüte yönelik bir operasyon yapıldığı bilgisi haber ajansları tarafından duyurulmuştur.

Operasyonun özellikle İstanbul ayağıyla ilgili gelişmeler , Çağdaş Hukukçular Derneği’nin (ÇHD) hedef alındığı şeklinde yorumlanmıştır. Çağdaş Hukukçular Derneği’nin ve dernek üyesi avukatların ofislerinde aramalar yapılmış, ÇHD üyesi 16 avukat "yasadışı örgüt üyesi olma" iddiasıyla gözaltına alınmıştır.

ÇHD tarafından yapılan açıklamada, özellikle avukatların bürolarında mahkeme kararı ibraz edilmeksizin arama yapıldığı, aramaların Cumhuriyet savcısı ve Baro temsilcisi olmaksızın gerçekleştirildiği, arama ve yakalama kararlarında, somut olayın ne olduğu, neyin aranacağının açıkça belirtilmesi gerektiği halde bunun yapılmadığı ifade edilmiştir. Keza, basına yansıyan bazı açıklamalara göre arama öncesi kapıların kırıldığı, baro temsilcisi meslektaşlarımızın arama mahalline alınmadığı, gözaltına alınanlara kötü muamele edildiği (tuvalete gitmeye izin vermeme, zorla kan örneği alma, kaba güç kullanma) ifade edilmektedir.

Bir suç iddiasına dayanılarak ceza soruşturması yürütülmesi ya da bu kapsamda arama ve gözaltı yapılması, olağan ve yasal bir prosedürdür. Ancak operasyonun ÇHD’ye yönelik ayağında rahatsız edici olan ve hukukun sınırları zorlayan, belki de çiğneyen arama ve gözaltıların yapılış biçimi ve uygulamasıdır. Zikredilen uygulamaların, hukuken meşru kabul edilemeyeceği açıktır. İstenildiği takdirde rahatlıkla ulaşılabilecek, her gün mahkemeler önünde savunma yapan avukatların ve avukatlar tarafından kurulmuş derneklerin bu şekilde, somut suç isnadı olmaksızın, hukuki ve insani olmayan muamelelere tabi tutulması kabul edilemez.

Çağdaş Hukukçular Derneği üyesi avukatlar, toplumda tepki uyandıran Engin Çeber, Şerzan Kurt, Baran Tursun, Çağdaş Gemik davaları gibi Şemdinli ve Cizre (Cemal Temizöz) davaları gibi pek çok davada, mazlum, mağdur ve temel hakları ihlal edilmiş insanların ve yakınlarının hukuki mücadelesine destek olmuş, takdire şayan çalışmalar ortaya koymuşlardır. Soruşturmanın içeriğinden bağımsız olarak kolluk güçlerinin mezkur pratikleriyle hukukun sınırlarını ihlal etme konusunda gösterdikleri fütursuzluk, “politik bir hesaplaşma mı var?” sorusunu gündeme getirmektedir. Yargısal faaliyetin gereği olan arama, yakalama ve gözaltı işlemlerini, yasal sınırlar içerisinde yerine getirmek zorunda olan soruşturma ve kolluk makamlarının hukuka aykırı uygulamaları, soruşturmanın politik cezalandırma işlevi taşıdığı yönündeki kaygılarımızı güçlendirmektedir.

Aksiyoner Hukukçular Derneği olarak; Somut olay vesilesiyle, Terörle Mücadele Kanunu ve Ceza kanunundaki terör suçu ve terör örgütü üyeliği kavramının şiddete bulaşmayan kişileri de kapsayacak şekilde genişlediğini, ifade özgürlüğünden örgütlenme özgürlüğüne kadar pek çok temel hakkı ihlal etme potansiyeli taşıdığını ve çoğulcu bir sistemin temellerini oyduğunu düşünmekteyiz. Avukatlar, savunmalarını üstlendikleri kişilerle özdeşleştirilemezler. Şiddete bulaşmayan en muhalif fikir ve eylem bile terör suçu olarak nitelendirilemez. Bu açıdan göz altına alınan kişiler hakkındaki var ise delillerin bir an evvel ortaya konmasını ve dosyadaki gizlilik kararının derhal kaldırılmasını, hukuk dışı uygulamalara derhal son verilmesini bekliyoruz. ÇHD’ye ve insan hakları savunucusu avukatlara, meslektaşlarımıza dayanışma duygularımızı ifade ediyor, geçmiş olsun diyoruz.

Aksiyoner Hukukçular Derneği

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89