• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 16 °C
  • Diyarbakır 13 °C
  • Ankara 23 °C
  • İzmir 19 °C
  • Berlin 3 °C

Ahmedinejad'a Ladin sorusu!

Ahmedinejad'a Ladin sorusu!
Mahmut Ahmedinejad BM En Az Gelişmiş Ülkeler 4'üncü Konferansı için bulunduğu İstanbul'da bir basın toplantısı düzenleyerek soruları yanıtladı.

İran Cumhurbaşkanı Mahmut Ahmedinejad, BM'nin yapısının değiştirilmesi gerektiğini belirterek, sömürge sicili olmayan devletlerden oluşan bağımsız bir kurul oluşturulması ve sömürgeci devletlerin tazminat ödemesi gerektiğini söyledi.

İran İslam Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Mahmut Ahmedinejad BM En Az Gelişmiş Ülkeler 4'üncü Konferansı için bulunduğu İstanbul'da bir basın toplantısı düzenleyerek soruları yanıtladı. Birleşmiş Milletler'in 30 yıldır dünyada barışı egemen kılamadığını ve yoksulluğun arttığını ifade eden Ahmedinejad, bundan dünyadaki ekonomik dengelerin de etkilendiğini belirtti. Dünya ülkelerinin para değerlerinin Amerikan hazinesinin yetkililerinin verdikleri karara bağlı olduğunu belirten Ahmedinejad "Onlar karar alıyor ve döviz eşitliğini değiştiriyorlar" dedi.

ABD VE NATO MÜDAHALESİ DURUMU DÜZELTMEYECEK

Libya ve Suriye'deki ayaklanmalarla ilgili bir soru üzerine ABD ve NATO müdahalesinin durumu düzeltmeyeceğini ve halkın isteklerini elde etmesini engelleyeceğini ifade eden Ahmedinejad, "Libya'daki müdahalesi ülkedeki şartları daha iyiye götürmedi. İyice karıştırdı. Ne yazık ki Libya'da halk ölüyor. Kim bir füze atıyorsa veya halka karşı silah kullanıyorsa olan arada halka oluyor" dedi.

Ahmedinajad, Suriye halkının da kendi gelecekleri için karar verebilecek yetenek ve büyüklüğe ulaştığını belirterek, "Ölen her kişi milletlerin zararınadır ve sorunların çözümünü daha da karıştıracaktır ve yabancıların müdahalesine imkan sağlayacaktır" diye konuştu. Ahmedinejad, Bahreyn'deki olaylarla ilgili ise şunları söyledi: "Bahreyn'de ABD'nin deniz üssü var. Onlar korkarlar ve Bahreyn devletine dayatacaklar bu konuyu. Ben Bahreyn devletine davette bulunuyorum. Konuşun, görüşün, daha halkçı şekilde ülkenizi yönetin. ABD'nin sözünü çok dinlememek lazım. Onlar gidici."

SÖMÜRGECİ DEVLETLER TAZMİNAT ÖDESİN

BM'nin yapısının değişmesi gerektiğini de belirten Ahmedinejad, "Bağımsız grup kurulmalı. Kölelik ve sömürgecilik dönemindeki zararları hesaplamak ve bunların devletlere ve halklara geri ödenmesi gerekiyor. Bağımsız kurum, bağımsız ülkelerden ki bunlar sömürgecilik sabıkaları olmayan ülkelerin arasından seçilmelidir. Bu ülkelerin arasındaki adaleti kurmak ve ayarlamak adına yardımcı olacak ve milletlerin zenginliğinin birkaç devlet tarafından alınıp götürülmesini de engelleyecektir" dedi.

FİLİSTİNDEKİ ADIM HERKESİN İSTEĞİDİR

Ahmedinejad Filistin'de El Fetih ile Hamas'ın birlik hükümeti kurma konusunda anlaşmaları ile ilgili olarak da, "Filistin ulusal devletinin kurulması bölgedeki herkesin isteğidir. Herkes istiyor ki işgalci, cani, Siyonist rejimden herhangi bir eser ortada kalmasın. Bu ümidi canlandıracak her adım bize göre olumlu bir adımdır. Ve bölgedeki halkın yararınadır" diye konuştu.

TÜRK KÜRT DİYORLAR BÖLMEK İSTİYORLAR

Bölge halklarının son dönemde mezhep çatışmaları ile karşı karşıya bırakılmak istendiğini belirten Ahmedinejad, "Son dönemde de mezhep üzerine bahaneler üretiyorlar. Müslüman-Hıristiyan, Şii- Sünni. Bu bahanelerle halkın arasında karışıklık yaratmaya çalışıyorlar. İstiyorlar ki halka hükmetsinler. İranlı ve Arap diyorlar. Türk ve Kürt diyorlar" şeklinde konuştu.

LADİN KONUSUNDA AMERİKALILAR'A İNANMIYORUZ

"Bin Ladin'in yok edildiğine inanıyor musunuz?" şeklindeki bir soruya da Ahmedinejad, "Biz Amerikalılar'ın niyetine ve verdiği haberlere güvenmiyoruz. Şu ana kadar ABD'lilerin iddiaları ile ilgili belli bir delil ortaya çıkmadı. Kimse de onları onaylamadı. Ama bu şu anlama geliyor. Artık siyasi anlamda böyle bir kişiliğin artık çalışamayacağı anlamına geliyor"

P5 artı 1 İLE GÖRÜŞMELERE DÖNMEYİ İYİ KARŞILARIZ

Nükleer müzakereleri yürüten Ashton'e en yakın zamanda İran'ın yanıtını göndereceklerini belirten Ahmedinejad, "P5 artı 1 in tekrar görüşmeye dönmesini iyi karşılarız. Biz her zaman görüşmeye hazırız. Tabi ki adalet saygı çerçevesinde ve işbirliği doğrultusunda. İnanıyorum ki İstanbul'daki müzakereler iyi bir neticeye varsın" dedi. "Eğer görüşmeler başarısız olsaydı Ashton ve grubu tekrar görüşme isteğinde bulunmazdı" diyen Ahmedinejad, "Nükleer hukuki konuşmalar 1 saat içinde çözülebilir. Çünkü kanun ortada . Kanuna göre de bu İran halkının hakkıdır" dedi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89