• BIST 9057.89
  • Altın 2291.7
  • Dolar 32.3134
  • Euro 35.1036
  • İstanbul 19 °C
  • Diyarbakır 16 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 25 °C
  • Berlin 14 °C

Ahmedinejad Şeb-i Arus'a geliyor

Ahmedinejad Şeb-i Arus'a geliyor
Konya'daki Şeb-i Arus törenlerine bu yıl, İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad'ın da katılması bekleniyor

Geçen yıl iktidar ve anamuhalefet partisi liderini bir araya getiren Konya'daki Şeb-i Arus törenlerine bu yıl, İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad'ın da katılması bekleniyor.

Verdiği mesajları her dilden ve dinden insanlarca her gün daha fazla ilgi gören Mevlana'nın düşünceleri ve Allah aşkını yansıtan büyük bölümü Farsça beyitleri, tüm dünyada büyük ilgi görüyor.

Türkiye'de de şu an Aşk ve Bab-ı Esrar isimli Mevlana ve Şems'i konu alan popüler romanlar, en çok satan kitaplar arasında yer alıyor.

Mevlana'ya dünyada giderek artan ilgiyi fark eden UNESCO, 2007'yi ''Mevlana Yılı'' ilan etmiş, Konya başta olmak üzere Türkiye ve dünyanın pek çok yerinde 2077'de düzenlenen etkinlikler, Batı'da Mevlana araştırmacısı ve okuyucularının sayısının daha da artmasını sağladı.

Konya İl Kültür ve Turizm Müdürü Mustafa Çıpan, bu yılki Mevlana'yı Anma Vuslat Yıldönümü Etkinlikleri'nin, alışılandan farklı ve daha geniş kapsamlı gerçekleştirileceğini, etkinliklerin 7 Aralıkta başlayıp 17 Aralıkta sona ereceğini söyledi.

MEVLANA, ÖLDÜĞÜ GECEYİ ''DÜĞÜN GECESİ'' (ŞEB-İ ARUS) KABUL EDİLİYOR

17 Aralık tarihinin, Mevlana'nın hayata gözlerini yumduğu gece olduğunu, fakat Mevlana'nın sağlığında, ''Benim öldüğüm gece, sevgiliye (yaradana) kavuştuğum gecedir, düğün gecesidir (Şeb-i Arus)'' dediği için, bu gecenin Şeb-i Arus olarak adlandırıldığını vurgulayan Çıpan, şunları kaydetti:

''Etkinliklerin son gecesi olan Şeb-i Arus gecesine dünyanın hemen her yerinden çok önemli konukların katılacağını tahmin ediyoruz. 11 gün sürecek etkinliklere o kadar yoğun ilgi var ki, özellikle 16 ve 17 Aralık için biletler çoktan tükendi. 11 gece ve 4 gündüz olmak üzere toplam 15 sema programı ve Ahmet Özhan'ın solist olacağı tasavvuf müziği konseri gerçekleşecek. Yurt içi ve yurt dışından, adını sayamayacağımız kadar devlet adamı, sanatçı, bilim adamı, bürokrat ve siyasetçi törenlere katılacak. Çok önemli gördüğümüz husus, bu etkinliklerde önceki yıllardaki Vuslat Yıldönümü etkinliklerinde hep Mevlana ön palandaydı. 15-16 Aralık tarihlerinde Sem-i Tebrizi Sempozyumu düzenleyeceğiz. 'Mevlana'yı Mevlana yapan derviş' olarak bilinen Sems-i Tebrizi'yi, dünyanın birçok yerinden gelen çok önemli araştırmacılar tartışacak. Konya'ya gelen binlerce kişi de Şems'i çok farklı yönlerden tanıma imkanı bulacak. Bu açıdan bu yılki programlara Şems-i Tebrizi damgasını vuracak.''

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89