• BIST 9693.46
  • Altın 2506.644
  • Dolar 32.5784
  • Euro 34.78
  • İstanbul 15 °C
  • Diyarbakır 23 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 21 °C
  • Berlin 8 °C

Ağar Tavuk Çalsa Bu Kadar Ceza İstenirdi

Ağar Tavuk Çalsa Bu Kadar Ceza İstenirdi
Abdullah Çatlı'ya ve Susurluk davasından mahkum olan Yaşar Öz'e yardım ettiği gerekçesiyle Mehmet Ağar'ın bir yıl hapsi istedi. ÇHD tepkili...

Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi savcısı, mafya ve siyaset işlerini gözler önüne seren "Susurluk" kazasında ölmeden önce Abdullah Çatlı'ya ve Susurluk davasından mahkum olan Yaşar Öz'e yardım ettiği gerekçesiyle Mehmet Ağar'ın bir yıl hapsini istedi. ÇHD tepkili...

Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi savcısı, esas hakkındaki mütalaasında, Susurluk'ta meydana gelen kazada ölmeden önce Abdullah Çatlı'ya ve kazadan sonra açılan Susurluk davasından mahkum olan Yaşar Öz'e yardım ettiği gerekçesiyle dönemin Emniyet Genel Müdürü Mehmet Ağar için bir yıl hapis cezası istedi.

Cumhuriyet savcısı, Ağar'ın, söz konusu iki kişinin, takibattan ve yakalamadan kurtulmalarını sağlamak için silah taşıma izin belgelerini düzenleyip verdiği, yurt dışına giriş ve çıkışları için yeşil pasaport almalarını sağladığı, silah taşıma ruhsatı alınmasında kolaylık gösterdiğini belirtti.

Müdahillik taleplerine ret

Her duruşmada dönemin bir mağdurunun yakınları için müdahillik başvurusu yapan Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) üyesi avukatlar, bugün de benzer bir girişimi o dönem kaybedilen İsmail Bahçeci'nin yakınları Fatma Bahçeci ve Şeyhmus Bahçeci adına yaptı. Ancak mahkeme, dava kapsamını gerekçe göstererek ve müdahillerin yargılama konusuyla ilişkileri olmadığı iddiasıyla bu talebi reddetti.

ÇHD Genel başkanı Selçuk Kozağaçlı, bianet'e, savcının esas hakkındaki mütalaasında, İstanbul Devlet Güvenlik Mahkemesi'nin (DGM) daha önce Susurluk sanıkları için yaptığı değerlendirme ve verdiği cezanın bile daha gerisinde olduğunu söyledi.

Kozağaçlı, savcının eski Ceza Yasası'nın 314/1 maddesi uyarınca istediği ceza maddesinin ''üç gencin bir araya gelip tavuk çalması"na uygulanabileceğini, 90'lı yılların özellikle ilk yarısında ağır insan hakları ihlallerinden sorumlu tuttuğu Ağar'ın "örgüt yöneticiliği"nden ceza alması gerektiğini savundu.

"Bin operasyonun sorumluları kim?"

"Ağar'ın İbrahim Şahin, Ayhan Çarkın, Korkut Eken'le ilişkileri olduğu ve emniyet müdürlüğü döneminde oluşturduğu ekiple bir çeteleşme içerisinde olduğu tespit edilmişti. Biz de 'bu çetenin sadece bu suçlarını değil, çetenin muhalefete karşı kolluk operasyonu görüntüsü altında, yargısız infaz, ev baskınları, kaçırma işlerini de yargılayın' dedik. Ancak tüm talebimiz reddedildi. Mehmet Ağar bin operasyon yaptık diyordu. Biz de bu dava bitene kadar bin kere müdahillik talebinde bulunacağız"

Mehmet Ağar emniyet genel müdürlüğü görevinden ayrılarak 1995 genel seçimlerinde Doğru Yol Partisi'nden Elazığı milletvekili seçildi; adalet ve içişleri bakanlığı yaptı. 1999 genel seçimlerinde Elazığ'dan bağımsız milletvekili seçildi.

3 Şubat'taki duruşmada kararın çıkması bekleniyor.

Kaynak: Haber Kaynağı
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89