• BIST 9645.02
  • Altın 2429.254
  • Dolar 32.552
  • Euro 34.8813
  • İstanbul 19 °C
  • Diyarbakır 16 °C
  • Ankara 18 °C
  • İzmir 25 °C
  • Berlin 7 °C

Af Örgütü: Saman Nasim idam edilmedi, her an infaz edilebilir

Af Örgütü: Saman Nasim idam edilmedi, her an infaz edilebilir
Af Örgütü, İran’da 19 Şubat’ta idam edildiği bildirilen Saman Nasim’in idam edilmediğini duyurdu.

Uluslararası Af Örgütü, İran’da 19 Şubat’ta idam edildiği bildirilen Saman Nasim’in idam edilmediğini ancak Nasim’in her an infaz edilme tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu duyurdu.

Uluslararası Af Örgütü, İran’da 19 Şubat’ta idam edildiği bildirilen Saman Nasim’in idam edilmediğini duyurdu.

Af Örgütü açıklamasında “17 yaşındayken işlediği iddia edilen suçlar nedeniyle adil olmayan bir yargılama sonucunda ölüm cezasına mahkum edilen Saman Nasim’in Zencan Cezaevi’nde hücre hapsinde tutulduğuna inanılıyor. Saman her an infaz edilme tehlikesiyle karşı karşıya” denildi.

Örgüt, Saman Nasim’in 18 Şubat’ta Urmiye Cezaevi’nden alınarak açıklanmayan bir yere transfer edildiğini, ailesi, Urmiye Cezaevi görevlilerine ve İstihbarat Bakanlığı’nın Urmiye’deki ofisine başvurarak Saman’a ne olduğunun açıklanmasını istediğini, ancak yetkililerin ellerinde bir bilgi olmadığını iddia ettiğini belirtti.

Açıklamada, 21 Şubat’ta ise aileye Saman’ın kişisel eşyalarını cezaevinden almaları söylendiğini, ailenin günlerce Saman’ın infaz edilmiş olabileceğine inandığı ve yetkililerden hiçbir bilgi alamadığı ifade edildi.

Örgüt, Saman’ın 19 Şubat tarihinde veya civarında Zencan Cezaevi’ne transfer edildiğini düşünmekte ve ölüm cezası kararının hala geçerliliğini koruduğuna ve Saman’ın her an infaz edilebileceğini belirtiyor.

Ne olmuştu?

Saman Nesim, 2013 yılının Nisan ayında Kürdistan Özgür Yaşam Partisi (PJAK) üyesi olduğu için “Allah’a düşmanlık” (moharebeh) ve “dünyada ahlaksızlık” (ifsad fil-arz) ve İran Devrim Muhafızları’na karşı silahlı eylemde bulunma suçlarından ölüm cezasına mahkum edilmişti.

Tutuklandığında 17 yaşında olan Nesim, avukatı ile görüşmesine izin verilmediğini, el ve ayak tırnaklarının çekildiğini, dövüldüğünü, sırtında, bacaklarında ve karnında yaralar olduğunu, uzun bir süre baş aşağı tutularak işkence gördüğünü söylemişti.

Uluslararası Af Örgütü, Kürt siyasi tutuklusu Saman Nasim’in idamını engellemek için kampanya imza kampanyası başlatmıştı.

Almanya Dışişleri Bakanlığı İnsan Hakları Sorumlusu Christoph Strasser ise Saman Nesim’in idam tehdidi ile karşı karşıya kalmasının endişe verici olduğunu belirtmişti. Nesim’in suçlandığı süreçte reşit olmadığına da dikkat çeken Strasser “İranlı yetkililer idamın infazını durdurmalı ve Nesim için adil bir yargılanma sürecini başlatmalı” çağrısını yapmıştı.

18 Şubat’ta Saman Nasim ve diğer 5 tutuklunun idam etmek üzere tutuldukları cezaevinden götürüldüğü belirtilmişti.

Birleşmiş Milletler (BM) Nasim için çağrı yaparak reşit olmayan tutukluların idam edilmesinin hiç bir şekilde kabul edilmeyeceğini belirtmişti.

20 Şubat’ta İran’da Urmiye cezaevinde tutulan Saman Nasim, Ali Efşarî ve Habîbullah Efşarî kardeşlerin idam edildiği belirtilmişti.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89