• BIST 9141.98
  • Altın 2324.028
  • Dolar 32.3552
  • Euro 34.973
  • İstanbul 20 °C
  • Diyarbakır 18 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 25 °C
  • Berlin 12 °C

Adalet bakanı 'Öcalan Erbil'e götürüldü' iddiasına yanıt verdi

Adalet bakanı 'Öcalan Erbil'e götürüldü' iddiasına yanıt verdi
Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Abdullah Öcalan'ın Erbil'e götürüldüğü iddialarına yanıt verdi.

Adalet Bakanı Sadullah Ergin, ''Türkiyede İfade ve Medya Özgürlüğü'' konulu konferans devam ederken, Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjorn Jagland ile basın toplantısı düzenledi.

Basın toplantısının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Ergin, Abdullah Öcalan ile yapılan görüşmeler çerçevesinde Öcalan'ın Erbil'e götürüldüğü yönündeki iddialara yanıt verdi.

Ergin, ''Erbil'e dönük, İmralı'daki hükümlünün oraya götürüldüğüne dair iddia tamamen gerçek dışı. Düşünülmesi bile söz konusu değil. Tebessümle karşılıyorum sadece'' dedi.

Sürece ilişkin yapılacak yeni görüşmelerin kimlerle yapılacağına ilişkin soruları üzerine de Ergin, şu yanıtı verdi:

''Yürümekte olan bir süreç var. Bu sürecin sağlıklı şekilde sonuçlanması noktasında taraflar dikkatli. Siyaset kurumu da başta BDP ve istihbarat birimlerimizin yaptığı görüşmeler, bütün bunlar beraberce düşünülen çalışmalar. Önümüzdeki günlerde biraz beklersek neticeyi beraberce göreceğiz, kimler gidecek, ne zaman gidecek. Sağlıklı bir zeminde yürümesi için gayret sarf ediliyor.''

4. Yargı Paketi ile ilgili sürecin sorulması üzerine Ergin, paketin Avrupa Konseyi ile yürütülen platformlarda yapılan çalışmaların ürünü olduğunu söyledi.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) Türkiye aleyhine verdiği ihlal kararlarında neler varsa yeni paketin içinde onları karşılayacak düzenlemeler bulunmasına çalıştıklarını söyleyen Ergin, şöyle devam etti:

''Onun için bu tamamen, Türkiye ile Avrupa Konseyi arasındaki AİHM çerçevesindeki iletişimin ürünü olan bir çalışma. Bu çalışma elbette ki Türkiye'deki insan hakları ihlallerinin önlenmesine, temel özgürlük alanlarının güçlendirilmesine dönüktür. Bütün bunlar inşallah Parlamento'ya gönderilir, yasalaşırsa, Türkiye'de demokratik altyapının daha da tahkim edilmesine hizmet edecek bir çalışmadır. Ümit ediyorum önümüzdeki hafta Bakanlar Kurulu toplantısı yapılabilirse o toplantıda değerlendirilmesini ümit ediyorum.''

Eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ'un tutuklu yargılanması konusunda, MİT görevlileriyle ilgili yapılan düzenlemeye benzer düzenleme yapılıp yapılamayacağı yönündeki soruyu da yanıtlayan Ergin, bu tür talipleri bireysel olarak kendisinin değerlendirmesinin doğru olmayacağını söyledi.

Sadullah Ergin, ''Bu politikaların belirlendiği zeminler vardır, parti yetkili kurulları, Bakanlar Kurulumuz vardır. Buralarda bu tip teklifler, düşünceler değerlendirilir, olgunlaştırılır, ondan sonra kamuoyuyla paylaşılır. Önümüzdeki süreci beraberce izleyelim'' diye konuştu.

''BDP Grup Toplantısı'nda Gültan Kışanak, '4. paketi İmralı ile görüşeceğine 3 metre aramızda mesafe var, bizimle görüşsün' dedi. Bu açıklamalara ne diyeceksiniz?'' sorusuna karşılık da şunları söyledi:

''Orayla öyle bir görüşme varsa Gültan Hanım doğru söylemiş ama orayla öyle bir görüşme yoksa bu konularda doğru söylememiş demektir. Biz 4. Yargı Paketi'nin temelini 2011'de yaptığımız çalıştaylara bağladık. O tarihten bu yana da aynı şeyleri söylüyoruz. 2011'in Kasım ayından beri bu çalışmalar devam ediyor. Bu çalışmaların temel orijini AİHM'in Türkiye aleyhine verdiği ihlal kararlarının nedenlerini ve sonuçlarını ortadan kaldırmaya dönük bir amaçla yapılıyor bu çalışmalar. Ama bu çalışmanın ürünü olan paket Meclis'ten geçtiğinde elbette ki Türkiye'deki insan haklarının, ifade, medya, düşünce özgürlüğünün güçlendirilmesi sonucunu doğuracak bir çalışmadır aynı zamanda.''

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89