• BIST 10276.88
  • Altın 2390.367
  • Dolar 32.335
  • Euro 34.7427
  • İstanbul 13 °C
  • Diyarbakır 13 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 19 °C
  • Berlin 18 °C

Açlık grevleri sona erdi

Açlık grevleri sona erdi
Cezaevlerinde 12 Eylül'den bu yana 68 gündür devam eden açlık grevleri Öcalan'ın çağrısıyla sona erdi.

Abdullah Öcalan'ın dün (17 Kasım 2012) kardeşi Mehmet Öcalan'la yaptığı görüşmede "Açlık grevleri bir önce sona erdirilsin" çağrısına tutuklu ve hükümlülerden cevap geldi. Tutuklu ve hükümlüler 68 gündür devam ettirdikleri açlık grevini bitirdi. 

Cezaevlerinde açlık grevlerini sürdüren Kürt siyasi tutuklular adına açıklama yapan Deniz Kaya, Abdullah Öcalan’ın “açlık grevine son versinler” çağrısını esas aldıklarını ve bugün itibariyle eylemlerine son verdiklerini duyurdu.

Cezaevlerinde açlık grevini sürdüren PKK'li ve PAJK'lı tutuklular adına açıklama yapan Deniz Kaya, Abdullah Öcalan’ın yaptığı “Bu eylem yerini bulmuş ve amacına ulaşmıştır. Hiçbir tereddütte kalmadan, bir an önce açlık grevine son versinler” açıklamasını esas aldıklarını ve 12 Eylül’de anadilde eğitim, anadilde savunma hakkı ve Abdullah Öcalan’a uygulanan tecritin kaldırılması talebiyle başlayan 68. gününe giren açlık grevlerini Öcalan’ın çağrısı üzerine sonlandırdıklarını duyurdu.

Deniz Kaya tarafından yapılan açıklamada şunlar kaydedildi: 

“Eylemimizin amacı Kürt sorununun şiddete dayalı çözüm anlayışının ülkemizi sürüklediği trajik gidişata dur demek, yaşam ilkesini hayata geçirecek müzakere ve diyalog sürecinin başlaması için gerekirse kendimizi feda etme iradesini ortaya koymaktı. Kürt sorununun demokratik çözüm yolunu açmak için kendi bedenimizi ortaya koyduk ve çözümün en samimi deklarasyonunda bulunduk. 

Kürt halkının ve demokratik kamuoyunun eylemimiz süresince ortaya koyduğu direnişi selamlıyor ve direnişimize büyük moral ve güç kattıklarını belirtmek istiyoruz. Milyonların on binlerin direnişi ile bütünleşmiş olması an itibarı ile devletin şiddete dayalı çözüm sürecini anlamsızlaştırmıştır. Halkımıza ve demokratik kamuoyuna bu anlamda teşekkür ediyoruz. 

Kamuoyunun da bildiği gibi Önderliğimizin yaptığı 'Bu eylem yerini bulmuş ve amacına ulaşmıştır. Hiçbir tereddütte kalmadan, bir an önce açlık grevine son versinler' çağrısını esas alıyor ve 18 Kasım 2012 tarihinden itibaren eylemimizi sonlandırıyoruz. Önümüzdeki süreç içinde Önderliğimize gösterilecek yaklaşım ve müzakere sürecinin somutluk kazanması takipçisi olacağımız temel konulardır.”

BDP Grup Başkan Vekili Pervin Buldan bu sabah 08:51 'de twitter hesabından açlık grevlerinin bittiğini şöyle duyurdu: "Cezaevlerinden açıklma geldi: Grev amacına ulaşmış ve başkan Apo'nun çağrısı üzerine sona ermiştir." 

Öcalan'ın çağrısının ardından, Diyarbakır D ve E Tipi cezaevlerindeki tutuklu ve hükümlülerle görüşmeye giden BDP Eş Genel Başkanı Gülten Kışanak, BDP İstanbul Milletvekilleri Sırrı Süreyya Önder ve Sebahat Tuncel ile DTK Eş Genel Başkanı Aysel Tuğluk yaptıkları görüşmelerde Öcalan'ın "Açlık grevlerine bir an önce son verilsin" mesajını grevdekilere ilettiler. 

Öte yandan Kandıra, İzmir Aliağa ile Kırıklar cezaevlerini ve açlık grevlerinin devam ettiği diğer cezaevlerini de avukatlar ziyaret etti. Avukatlar da saatler süren görüşmelerinde Öcalan'ın 'açlık grevini sonlandırın' çağrısını tutuklu ve hükümlülere bildirdiler. 

Yapılan görüşmelerin ardından vekillere ve avukatlara Öcalan'ın çağrısını değerlendireceklerini söyleyen tutuklu ve hükümlüler, çağrıya bugün (18 Kasım 2012) cevap verdiler ve 68 gündür devam ettirdikleri açlık grevine son verdiler.

12 Eylül'de 64 kişi, 22 Eylül’de 88, 5 Ekim'de 232, 5 Kasım itibariyle de 72 cezaevinde yüzlerce kişi açlık grevine başlamıştı.

  • Yorumlar 1
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Diğer Haberler
    ÖNE ÇIKANLAR
    Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0532 261 34 89