• BIST 9141.98
  • Altın 2324.028
  • Dolar 32.3552
  • Euro 34.973
  • İstanbul 20 °C
  • Diyarbakır 18 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 25 °C
  • Berlin 12 °C

Açılıma en çok karşı çıkan iller!

Açılıma en çok karşı çıkan iller!
Hükümetin büyük tartışmaların gölgesinde sürdürdüğü 'Demokratik Açılım'la ilgili son kamuoyu yoklamasından ilginç veriler çıktı. İşte anketin sonuçları...

Hükümetin, medya ve halk arasında “Kürt açılımı” diye adlandırılan “demokratik açılım” konusu 12 Kasım'da Meclis'te görüşüldü ve muhalefet partileri, tutumlarından geri adım atmayarak bu yolda AK Parti'yi yalnız bırakacaklarını açıkladılar.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da il il gezerek, açılımı halka anlatmaya başladı. Malatya ve İzmir'deki açılışlarda, meydanlara toplanan kalabalıklara demokratik açılımı anlatan Başbakan Erdoğan, muhalefetin tavrını şikayet ettiği halktan destek istedi.

fotogaleri100.jpg

Peki iller ve partiler bazında açılım nasıl değerlendiriyor? Türkiye’deki siyasal, toplumsal, ekonomik ve kültürel gelişmeleri gündemine göre araştıran GENAR, "Demokratik Açılım"ı Haber7.com internet sitesi için halka sordu. Genel ve parti tabanlarının görüşlerini yansıta anket, açılımın en çok hangi illerde desteklenip, desteklenmediğini de ortaya koydu. Açılıma “en karşı il” AK Parti’nin çok güçlü olduğu Kayseri çıktı.

17 İLDE 2152 KİŞİ İLE YÜZ YÜZE

Kasım ayı içerisinde; Adana, Ankara, Antalya, Bursa, Diyarbakır, Erzurum, Gaziantep, İstanbul, İzmir, Kayseri, Konya, Malatya, Manisa, Mardin, Samsun, Trabzon, Van olmak üzere 17 il ve bu illere bağlı 49 büyük ilçede gerçekleştirilen araştırma 2152 kişi ile yüz yüze görüşülerek yapıldı.

OLUMSUZ BULANLAR AĞIRLIKTA

Hükümetin “demokratik açılım” olarak adlandırdığı medya ve kamuoyunda ise daha çok “Kürt açılımı” olarak telaffuz edilen süreci deneklerin yüzde 29,2’si “Hiç olumlu” bulmazken, “Çok olumlu” bulanlar yüzde 7,1 oranında. Olumlu bulmayanlar yüzde 23,1, olumlu bulanlar yüzde 21,3 “kısmen” olumlu bulanlar ise yüzde 19,3 oranında.

AK PARTİ

Deneklerin siyasi tercihlerinden elde edilen sonuçlara göre ise, AK Parti'yi oy verdiği beyan edenlerin yüzde 46,8'i çalışmaları "olumlu" bulurken, yüzde 31,4'ü "olumsuz", yüzde 21,8'i ise "kısmen olumlu" bulduğunu açıklıyor.

CHP

CHP'lilerin yüzde 71,5'i "Demokratik Açılım" çalışmalarını olumlu bulmazken, olumlu bulanların oranı yüzde 8,7, kısmen olumlu bulanlar ise 19,8 oranında çıktı.

MHP

Açılıma en karşıt seçmen kitlesi ise beklendiği gibi MHP'nin� MHP'lilerin yüzde yüzde 78,7'si açılıma karşı çıkarken, olumlu bulanlar CHP'lilere göre 0,4 puan daha yüksek çıktı. MHP'ye oy verdiğini açıklayan deneklerin yüzde 9,1'i açılıma destek verirken, yüzde 12,2'si kısmen olumlu buldu.

SAADET PARTİSİ

Son yerel seçimden sonra 5. büyük parti olan Saadet Partisi, parti politikası olarak açılıma destek verirken, seçmenlerinin yüzde 42,3'ü açılım çalışmalarını olumlu bulmadığı görüşünde. Saadet Partililerin yüzde 33,8'i çalışmaları "olumlu", yüzde 23,9'u ise "kısmen" olumlu bulduğunu açıkladı.

DTP

Demokratik açılım kilit partisi DTP seçmeninin yüzde 77,1'i çalışmaları desteklerken, yüzde 13,8'i "olumlu bulmuyorum" görüşünde. DTP'lilerin 9,2'si ise "kısmen olumlu" cevabını verdi.

EN KARŞIT İL KAYSERİ

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 12 Kasım'da TBMM'de yapılan görüşmelerin ardında gittiği Malatya ve İzmir'de halka açılımı anlatmıştı. Peki açılım çalışmaları en çok hangi ilde desteklenip, hangi illerde desteklenmiyor. GENAR'ın 17 ilde yaptığı araştırmanın sonuçlarına göre açılım çalışmalarını en olumsuz bulan il; AK Parti'nin de çok güçlü olduğu Kayseri. Bu ili sırasıyla Trabzon, Manisa, İzmir, Ankara, Samsun ve Malatya geliyor.

ERZURUM ARADA

Açılıma büyük oranda destek veren ilk üç il ise sırasıyla; Diyarbakır, Van ve Mardin. Erzurum, İstanbul ve Bursa illerinde ise durum oranlar yarı yarıya.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89