• BIST 9693.46
  • Altın 2495.355
  • Dolar 32.3811
  • Euro 34.6983
  • İstanbul 14 °C
  • Diyarbakır 17 °C
  • Ankara 17 °C
  • İzmir 18 °C
  • Berlin 7 °C

Açılım çocuklardan başladı

Açılım çocuklardan başladı
Kürt açılımındaki ilk somut adım; polise taş attıkları için terörle mücadele yasası kapsamında yargılanan çocuklar getirilen yeni düzenlemeyle artık terör suçu işlemiş sayılmayacak

Kürt açılımındaki ilk somut adım dün atıldı. Kürt açılımının gündeme geldiği gün, polise taş attıkları için Terörle Mücadele Yasası kapsamında yargılanan çocuklarla ilgili düzenleme de Meclis’e getirildi. Yeni düzenlemeyle, taş atan çocuklar TMK kapsamı dışında tutuluyor. Böylece, çocukların ağır ceza mahkemelerinde yargılanmaları ve ceza arttırımına tabi tutulmaları önlenmiş oluyor.

Adalet Bakanlığı’nın bir süredir üzerinde çalıştığı yasa tasarısı, TMK, İnfaz Hâkimliği Kanunu, TCK, CMK’da önemli bir dizi değişiklik öngörüyor. Doğu ve Güneydoğu’da polise taş attıkları için TMK kapsamında yargılanarak yüksek miktarda cezalara çarptırılan çocuklarla ilgili tasarı dün TBMM Başkanlığı’na sunuldu. Sivil toplum kuruluşlarının başlattığı kampanyanın ardından Adalet Bakanlığı’nın üzerinde çalıştığı yasa tasarısı, taş atan çocukları terör suçu kapsamı dışında bırakıyor. Tasarı şu değişiklikleri öngörüyor:

İstisnalar kaldırıldı

Tasarının birinci maddesinde, 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu’nun 5’inci maddesine “Bu madde hükümleri çocuklar hakkında uygulanmaz” fıkrası eklendi. Böylece, TMK kapsamındaki suçlar nedeniyle yüzde 50 oranında arttırılan hapis cezaları çocuklar için uygulanmayacak. Bu maddenin eklenmesiyle çocukların ağır ceza mahkemelerinde yargılanmasının önüne geçilecek. Tasarının gerekçesinde, Türkiye’nin de imzaladığı BM Çocuk Hakları Sözleşmesi’ne de atıfta bulunularak, sözleşmede “çocukların yararının her zaman üstün tutulması” ilkesine dikkat çekildi. Çocukların yargılanmasını düzenleyen 5395 sayılı Çocuk Koruma Kanunu’nun yanı sıra TMK’nın da çocuklar için bazı istisnalara yer verdiği hatırlatılan gerekçede, “Tasarıyla, Terörle Mücadele Kanununda yer alan bu istisnaların kaldırılması öngörülmektedir” dendi.

Disiplin cezaları için savunma

İnfaz Hâkimliği Kanunu’nda, cezaevlerinde verilen disiplin cezaları için hükümlü ve tutuklara savunma hakkı tanınıyor. Hükümlü ve tutuklular savunmalarını avukat aracılığıyla da yapabilecek. Düzenlemede, geçmişteki disiplin cezalarına altı ay içinde itiraz yolu da açılıyor.

İnsan kaçakçılığına ağır ceza

Pakette CMK’nın tutuklanma nedenlerini sıralayan 100. maddesine ‘göçmen kaçakçılığı’ eklendi. TCK’nın 79. maddesindeki değişiklikle de göçmen kaçakçılığı suçuna “teşebbüs aşamasında kalmış olsa dahi, tamamlanmış gibi cezaya hükmolunur” ifadesi eklendi. Suçun, mağdur olan göçmenler açısından hayati tehlike oluşturması ve onur kırıcı muameleye yol açması hallerinde ise verilecek cezaların yarısından üçte ikisine kadar arttırılmasına imkân tanınıyor. Pakette yeniden yargılama hakkının genişletilmesi de var.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89