• BIST 9129.9
  • Altın 2324.276
  • Dolar 32.361
  • Euro 34.9529
  • İstanbul 16 °C
  • Diyarbakır 9 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 16 °C
  • Berlin 7 °C

Abdulmehdi’den Sadr’ın erken seçim çağrısına yanıt

Abdulmehdi’den Sadr’ın erken seçim çağrısına yanıt
Adil Abdulmehdi, erken seçim çağrısı yapan Mukteda es-Sadr'a gönderdiği mektupta, “Siyasi grupların da gerekli oylama için görevini yerine getireceğine inanıyorum. Erken seçim, bizi büyük meçhulle karşı karşıya bırakabilir” dedi.

Irak Başbakanı Adil Abdulmehdi, kendisine dün erken seçim çağrısı yapan Sadr Hareketi lideri Sadr'a açık mektup gönderdi. Mektup, Başbakanlık Basın Ofisi tarafından da kamuoyuna duyuruldu.

Abdulmehdi, söz konusu mektupta Sadr'ın çağrısına "Erken seçime gitmek için önce Cumhurbaşkanı Berhem Salih'in Başbakanın Meclisin feshedilmesi yönündeki talebini kabul etmesi gerekiyor. Cumhurbaşkanının daha sonra 60 gün içerisinde gerçekleşmesi gereken erken seçim kararı alması lazım" şeklinde karşılık verdi.  

"Amiri İle anlaşın Ve hükümeti kurun"

Abdulmehdi, mektubunda şu ifadeleri kullandı:

"Erken seçim çağrısının amacı hükümetin değiştirilmesi ise bunun için siz (Sadr) ve Hadi el-Amiri'nin yeni hükümetin kurulması amacıyla anlaşması gerekiyor. Böylece Başbakan olarak istifamı sunup birkaç gün veya birkaç saatte hükümeti devredeceğim. Siyasi grupların da gerekli oylama için görevini yerine getireceğine inanıyorum. Erken seçim, bizi büyük meçhulle karşı karşıya bırakabilir.”

Sadr’ın Çağrısı

Sadr Hareketi lideri Mukteda es-Sadr, dün Irak Başbakanı'na ülkeyi uluslararası toplumun gözetiminde erken seçime götürmeye çağırmıştı. 

Açıklamasında, protestoculara seslenen Şii lider, "Gösterinize devam edin, meclis oturumunda yolsuzluk yapanların cezalandırılması ele alınmadı" ifadelerini kullandı.

Irak’taki Olaylar

Irak Parlamentosu'na bağlı İnsan Hakları Komiserliği tarafından yapılan yazılı açıklamada, başkent Bağdat ve ülkenin orta ve güney kentlerindeki son 4 günde meydana gelen protestolar sırasında ölenlerin sayısının 74'e ulaştığı kaydedildi.

Açıklamada, gösterici ve güvenlik görevlilerinden olmak üzere yaralı sayısının ise 3 bin 654 olduğu belirtildi.

Komiserlik, güvenlik güçlerini Bağdat, Meysan, Basra ve Zikar vilayetlerindeki protestoların dağıtılmasında göz yaşartıcı gaz ve ses bombası kullanmakla suçladı.

Ayrıca Basra, Zikar ve Babil vilayetlerinde 153 kişinin gözaltına alındığı 123'ünün serbest bırakıldığı ifade edildi.

Açıklamada, göstericilerin arasına karışan kişilerce özel ve kamuya ait 90 binanın yakıldığı ya da tahrip edildiği vurgulandı.

Iraklılar, işsizlik, yolsuzluk ve kamu hizmeti yetersizliğini protesto amacıyla ülkenin çeşitli bölgelerinde gösteriler düzenliyor.

1 Ekim'de harekete geçen eylemciler, Erbain törenleri nedeniyle ara verdikleri gösterilere cuma günü tekrar başladı. Başta Bağdat olmak üzere ülkenin orta ve güney kentlerine yayılan eylemlerde ekim ayının başından bu yana 200’den fazla kişi hayatını kaybetti, 8 binden fazla kişi de yaralandı.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89