• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 16 °C
  • Diyarbakır 13 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 18 °C
  • Berlin 3 °C

Abdulmehdi: Kerkük için Kürdistan Bölgesi ile işbirliği gerekli

Abdulmehdi: Kerkük için Kürdistan Bölgesi ile işbirliği gerekli
Irak Başbakanı Adıl Abdulmehdi, Kerkük’te durumun normalleşmesi ve güvenliğin sağlanması için Kürdistan Bölgesi ile işbirliği gerekli olduğunu söyledi.

Irak Ulusal Asayiş Meclisi, Adıl Abdulmehdi’nin başkanlığında bugün toplandı.  

Kerkük’te son yaşananların değerlendirildiği toplantıda, Abdulmehdi, Kerkük’teki sorunun Kürdistan Bölgesi ile yapılacak işbirliği ile çözüleceğini belirtti. 

Başbakanlık’tan yapılan açıklamada, Abdulmehdi başkanlığında Kerkük’ün mevcut durumuna ilişkin bugün yapılan toplantıda Kerkük Valiliği’ni vekaleten yürüten Rakan Cuburi ve Kerkük Operasyonlar Komutanı da hazır bulundu.  

Açıklamadaya göre, Kerkük’ün güvenlik, zorunlu hizmet ve idari yönetimleri alanlarından ayrıntılı bir şekilde masaya yatırıldı.  

Rudaw'da yer alan açıklamaya göre Abdulmehdi, toplantıda Kerkük’teki durumun konrol altında olduğunu, müdahale ve önündeki engellere ilişkin de değerlendirmelerde bulundu.   

Kerkük’teki güvenlik sorunlarının çözülmesi gerektiğini belirten Irak Başbakanı Abdulmehdi, birleşik bir Irak’ta ve ulusal bir yönetim için siyasi ve ilgili taraflara arasındaki ilişkilerin güçlendirilmesi gerektğini kaydetti. 

Abdulmehdi, Kerkük’te yasaların güçlendirilmesi, silahlı güçlerin ve kamu kurumlarının kendi sorumluluklarını üstlenmesi gerektiği belirtilerek, kentin asayiş ve istikararına hizmet etmeyenlere de dikkat edilmemesi gerektiğini belirtti. 

IŞİD’in tek düşman olduğunu vurgulayan Abdulmehdi, örgütten arta kalan kalıntıları temizlemede ısrarcı olması gerektiğini kaydetti. 

Adıl Abdulmehdi, Kerkük’teki çok kültürlülüğü korumak ve dış müdahalelere karşı da Irak Federal Hükümeti, lokal yönetim ve Kürdistan Bölgesi Hükümeti’nin halkın çıkarlarına öncelik vererek, ulusal birliğe ve tüm bileşenlere hizmet etmesi gerekiyor.  

Irak Başbakanı Abdulmehdi ayrıca, Kerkük’teki patlamalarının meyda tarafından büyütüldüğünü savundu. 

Kerkük’ün çeşitli noktalarında 31 Mayıs’ta art arda meydana gelen 6 bombalı saldırı sonucu 3 kişi hayatını kaybetmiş, 26 kişi de yaralanmıştı. 

IŞİD’in Haziran 2014'te Musul başta olmak üzere Irak topraklarının üçte birini ele geçirmişti. 

Koalisyon ve Peşmerge Güçleri’nin desteğiyle Irak güvenlik güçleri, Aralık 2017'de söz konusu toprakları büyük ölçüde geri almıştı. 

16 Ekim 2017 olaylarının ardından Kerkük ve çevresinde ciddi güvenlik zafiyeti ortaya çıktı.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89