• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Diyarbakır 25 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 16 °C
  • Berlin 9 °C

ABD'nin Ortadoğu'daki boşluğunu Türkiye aldı

ABD'nin Ortadoğu'daki boşluğunu Türkiye aldı
Yahudi asıllı Danimarkalı duayen gazeteci Herpert Pundik, Amerika Birleşik Devletleri'nin orta doğuda neden olduğu boşluğu Türkiye'nin doldurduğunu söyledi.

Yahudi asıllı Danimarkalı duayen gazeteci Herpert Pundik, Amerika Birleşik Devletleri'nin orta doğuda neden olduğu boşluğu Türkiye'nin doldurduğunu söyledi. Danimarka'nın önde gelen gazetelerinden Politiken için özel bir yazı yazan emekli gazeteci Türkiye'nin son yıllardaki yükselişini değerlendirdi. "Türkiye'nin Batı'nın dış düşmanlarıyla arasındaki koruyucu duvar olmaya razı olduğu dönem kesinlikle sone erdi." diyen Pundik, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı övdü. Erdoğan'ın ABD'nin Ortadoğu'daki rolüne meydan okuduğunu belirten Pundik, "Erdoğan'ın dış politikasının amacı Türkiye'yi bölgede merkez ülke haline getirmek." ifadelerini kullandı.

TÜRKİYE, ABD'NİN İRAN'IN NÜKLEER GÜCÜNÜ ENGELLEME ÇABALARINI BOŞA ÇIKARDI

Son günlerde uluslararası arenada en çok konuşulan konulardan biri olan takas anlaşmasına da değinen Pundik, takas anlaşması kapsamında yaşanan gelişmelerin Türkiye'nin dış politikada AK Parti iktidarı döneminde yaşadığı tutum değişikliğinin bir sonucu olduğunu savundu. AK Parti'nin iktidara geldiği 2002 yılından bu yana Türkiye'nin dış politikada büyük bir değişim yaşadığının altını çizen Pundik, Türkiye'nin ABD'nin İran'ın nükleer gücünü engelleme çabalarını boşa çıkardığını belirtti.

TÜRKİYE'NİN İRAN İLE İŞBİRLİĞİ SADECE TAKTİKSEL

 "ABD'nin Arap dünyasındaki etkisi ve kredibilitesi Irak ve Afganistan savaşlarından sonra kötü bir şekilde etkilendi." diyen Pundik bu süre içerisinde Türkiye'nin Ortadoğu'da yaptığı diplomatik çalışmalara atıfta bulundu. "Türkiye on yıl önce savaşın eşiğine geldiği komşusu Suriye ile ilişkilerini normalleştirdi. Savaş suçlarıyla itham edilen Sudan Devlet Başkanını Ankara'da ağırladı. Hamas ile Avrupa Birliği ve Amerika arasında arabuluculuk yaptı. Ve son olarak İsrail ile yıllardır devam eden savunma işbirliğine son verdi." diyen Pundik, Türkiye'nin İran ile yaptığı işbirliğinin taktiksel bir işbirliği olduğunu savundu.

HERBERT PUNDİK KİMDİR?

23 Eylül 1927'de Kopenhag'da Yahudi bir ailede dünyaya gelen Pundik 2. Dünya savası sırasında ailesiyle birlikte İsveç'e sığındı. Hayatının ilk yılları oldukça zor şartlar altında geçen Pundik, 1955 yılında Danimarka merkezli 'İnformasyon' gazetesinin muhabirliğini yapmaya başladı. Pundik geçtiğimiz aylarda yayınlanan bir röportajında bu dönemde muhabirliğin yanı sıra İsrail gizli servisi Mossad için de ajanlık yaptığını itiraf etmişti. Bir süre Danimarka Devlet Televizyonu 'DR' için de çalışan Pundik 1970 ile 1993 yılları arasında Danimarka'nın en çok satan gazetelerinden Politiken'in genel yayın yönetmenliğini yaptı. Emekli olan Pundik İsrail'de yaşıyor.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89