• BIST 9645.02
  • Altın 2429.254
  • Dolar 32.552
  • Euro 34.8813
  • İstanbul 23 °C
  • Diyarbakır 24 °C
  • Ankara 27 °C
  • İzmir 28 °C
  • Berlin 9 °C

ABD'nin Chavez korkusu

ABD'nin Chavez korkusu
Wikileaks belgesi, ABD'nin Venezuela'nın Latin Amerika'da inisiyatif alanını genişletmesinden duyduğu korkuyu ortaya çıkardı.

Wikileaks belgesi, ABD'nin Venezuela'nın Latin Amerika'da inisiyatif alanını genişletmesinden duyduğu korkuyu ortaya çıkardı.

Yeni sızan bir Wikileaks belgesi, Güney Amerika Ortak Pazarı (Mercosur)'na Venezuela'nın girişi ve inisiyatif almasıyla birlikte ABD'nin korkularının da arttığını gösterdi. Belgeye göre, ABD Chavez'in bölge üzerindeki etkisinin arttığını görerek, Chavez'e karşı mücadelede kendi çıkarlarını korumak için daha fazla kaynağa ihtiyaç duymaya başladı.

Paraguay'daki ABD Büyükelçiliği çalışanlarından Michael J. Fitzpatrick tarafından kaleme alınan belgede, Mercosur'un anti-ABD bir yapıya sahip olduğu belirtilirken, bu karşıtlığın Venezuela'nın birliğe dahil olmasıyla birlikte güçlendiği iddia ediliyor. Venezuela'nın Mercosur'a girişinin "birliğin güç dengesini ve organizasyonunu değiştirdiğini" vurgulayan Fitzpatrick, daha önce "tanımlanmamış normlardan" oluşan birliğin daha katı ve Anti-Amerikan bir yapıya kavuştuğunu söylüyor.

Venezuela Devlet Başkanı Hugo Chavez'in "büyük ölçekli petro-dolar projeleriyle kendisine Güney'de yandaş yaratmaya çalıştığını" iddia eden Fitzpatrick, Chavez'in küçümsenmemesi gerektiğini, Latin Amerika'da "demokratik kurumların zayıf olduğunu ve serbest piyasa ekonomisinin bölgenin sosyal ve politik sorunlarına çözüm olduğunu göstermesi için kendisini kanıtlamaya ihtiyaç duyduğunu" belirtiyor.

Venezuela'nın yüzlerce yoksul Paraguaylıyı Küba'ya ücretsiz tedavi için göndermesi gibi hamlelerin Chavez'in kıtadaki popülaritesini artırdığını savunan elçilik görevlisi, Mercosur'un dönüşümü ve hemen ardından Dünya Bankası'na karşı Bancosur'un kuruluşunu, Latin Amerika'daki ABD çıkarlarını ekonomik alanda koruyan ALCA birliğine karşı olan yapıları güçlendirdiğini söylüyor.

Fitzpatrick'in dikkat çektiği başka bir nokta da, Chavez'in Latin Amerika'ya yayın yapan Telesur kanalının kurulmasıyla beraber, medya propagandasına da ağırlık vermeye başladığı. Telesur'un anti-ABD propagandasını yayan temel kitle iletişim aracı olduğunu belirten Fitzpatrick, kanalın özellikle Arjantin basını üzerindeki etkisini vurguluyor.

ABD'nin kendi çıkarlarını korumak için bölgedeki liderlerin ABD'yi savunmasını beklememek gerektiğini söyleyen Fitzpatrick, ABD'nin bölgedeki stratejisini hayata geçirmesi için daha "proaktif" bir rol oynaması gerektiğini vurguluyor.

Yine yayınlanan başka bir belgede de, ABD'nin Chavez'e karşı uygulayacağı askeri, diplomatik ve ekonomik planlar tartışılıyor. ABD'nin Şili Büyükelçisi Craig Kelly, Washington'a Güney'deki istihbarat faaliyetlerini artırmasını, sivil toplum örgütlerini finanse etmesini, yüksek seviyeli diplomatik ziyaretler yapılmasını ve bölgeye yapılan askeri yardım miktarının artırılmasını öneriyor. (soL)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89