• BIST 9079.97
  • Altın 2323.809
  • Dolar 32.3608
  • Euro 34.9399
  • İstanbul 13 °C
  • Diyarbakır 9 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 16 °C
  • Berlin 6 °C

ABD'nin 'böcekleri' Türkiye'yi de dinlemiş

ABD'nin 'böcekleri' Türkiye'yi de dinlemiş
ABD'nin küresel siber casusluk programını ortaya çıkaran eski CIA ajanı Snowden'ın sızdırdığı son belgede, ABD'nin aralarında Türkiye'nin de olduğu müttefiklerini de dinlediği ortaya çıktı.

ABD Ulusal Güvenlik Bakanlığı’nın (NSA) küresel siber casusluk programını ortaya çıkaran eski CIA ajanı Edward Snowden’ın sızdırdığı 38 sayfalık en son belgede, ABD’nin aralarında Türkiye’nin de olduğu müttefiklerini de dinlediği ortaya çıktı. ABD, aralarında İtalya, Fransa ve Yunanistan’ın yer aldığı birçok ülkeye yömelik operasyonları için ayrı kod isimleri belirlemiş.

ABD’nin gizli küresel istihbarat programı ‘PRISM’ı ortaya çıkardıktan sonra gözlerden kaybolan ve halen Rusya’da bulunduğu düşünülen eski CIA ajanı Edward Snowden, ABD’nin üzerindeki baskıyı iyice artıracak yeni bir belge yayımladı.

Guardian’ın özel haberine göre, 38 sayfalık belgede, NSA’nin Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerin Washington’daki elçiliklerinde ve New York’taki AB binasında gizlice dinleme yaptığı öne sürüldü.

Raporda, ‘hedef’ olarak belirtilen 38 elçilik ve temsilciliğin isimlerinin yer aldığı belirtildi. Verilen bilgiye göre, seçiken hedeflerden bilgi toplamak için ‘böcekler’, iletişim kablolarına bağlanan özel donanımlar ve özel iletim antenleri gibi cihazlar kullanıldı.

SAYISIZ MÜTTEFİK DİNLEMEYE TAKILDI

Snowden’ın sızdırdığı belgeye göre, ABD’nin dinlediği ülkeler arasında çok sayıda Ortadoğu ve Avrupalı müttefiki yer alıyor.

Bu ülkeler arasında Avrupa’da Fransa, İtalya, Yunanistan; Asya’da Japonya, Güney Kore ve Hindistan; Kuzey Amerika’da Meksika yer alıyor.

Listede elçiliği dinlenen bir diğer ülke ise Türkiye olarak göze çarpıyor. Eylül 2010 yılına ait olan listede, İngiltere, Almanya ve diğer Batı Avrupa ülkeleri ise yer almıyor. 

‘DROPMIRE’

Belgelerde, ABD’nin kullandığı dinleme yöntemlerine de değinildi. 2007 yılına ait bir bilgide, NSA’nın ‘şifrelenmiş faks makinalarında kullanılan’ bir yöntem de bulunuyor.

‘Dropmire’ kod adı verilen yöntemde, böcek yerleştirilen faks makinelerinin Avrupa’nın başkentindeki dışişleri temsilciliklerine faks gönderilmesinde kullanıldığı belirtiliyor.

Belgeler, Washington’daki AB elçiliğine yönelik casusluk çalışmasının, ‘küresel konulardaki anlaşmazlıklar ve AB üyesi ülkeler arsındaki diğer sürtüşmeler hakkında bilgi elde etmeye odaklandığını’ öne sürüyor.

ALMANYA’DAN AÇIKLAMA TALEBİ

ABD’nin Avrupa’yı sarsan casusluk operasyonunun ortaya çıkması, Avrupa ülkelerinde şaşkınlık ve tepkiye neden oldu.

Almanya Adalet Bakanı Sabine Leutheusser-Schnarrenberger, Washington’dan açıklama talep ederken, ‘ABD’nin eylemlerinin Soğuk Savaş yıllarını hatırlattığını’ söyledi.

Almanya’nın Der Spiegel dergisi, hafta sonunda ABD’nin ‘böcek operasyonlarının’ Brüksel’de bakanların bir araya geldiği Justus Lipsius binasını da kapsadığını belirtmişti.

YUNANİSTAN İÇİN KOD ADI ‘POWELL’

Guardian, ABD’nin AB merkez binasını hedef alan böcek operasyonunun kod adının ‘Perdido’ olduğunu belirtti. Washington’daki 90 kişilik AB heyetini dinlemek için NSA’nın iki böcek ve bir anten kullandığı ifade edildi.

Guardian, Snowden tarafından açıklanan belgelerde ortaya çıkan casusluk eylemlerinin sadece SA’ya özgü olmayabileceğini, FBI ve CIA’i de kapsıyor olabileceğini belirtti.

Haberde casusluk operasyonlarına ait diğer kod isimlerine de yer verildi.

Fransa’nın AB ve Washington elçilikleri için sırasıyla ‘Blackfoot’ ve ‘Wabash’; İtalya’nın Washington elçiliği için ‘Bruneau’ ve ‘Hemlock’; Yunanistan’ın AB ve Washington elçiliği için sırasıyla ‘Powell’ ve ‘Klondyke.’ (Ntv)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89