• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Diyarbakır 13 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 16 °C
  • Berlin 5 °C

ABD'li yetkili: Kürt ve Iraklı birlikler Musul'u IŞİD'den geri alacak

ABD'li yetkili: Kürt ve Iraklı birlikler Musul'u IŞİD'den geri alacak
CENTCOM'da görevli üst düzey yetkili, Musul'un geri alınmasına yönelik operasyonun Nisan veya Mayıs ayında düzenleneceğini ifade etti.

Washington'da gazetecilere konuşan Amerikalı bir askeri yetkili, IŞİD'İin elindeki Musul'un geri alınması için 'Iraklı ve Kürt birliklerden oluşan yaklaşık 25.000 kişilik bir askeri gücün hazırlıklara başladığını' söyledi.

ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı CENTCOM'da görevli üst düzey yetkili, Musul'un geri alınmasına yönelik operasyonun Nisan veya Mayıs ayında düzenleneceğini ifade etti.

İsminin gizli tutulması şartıyla konuşan yetkili, Irak'ın ikinci büyük kenti Musul'un sayıları 1000 ila 2000 arasında değişen IŞİD militanlarının kontrolünde olduğunu belirtti.

Yaklaşık 1 milyon nüfusa sahip Musul, geçen yıl Haziran ayında IŞİD'in eline geçmişti.

Yetkili, hava desteğinin sağlanması için bölgede küçük bir Amerikalı askeri danışman grubunun bulundurulup bulundurulmayacağı kararının ise henüz alınmadığını ekledi.

25 bin kişilik askeri gücün ABD'nin eğitiminden geçeceğini kaydeden yetkili, operasyonun Mayıs ayında başlaması gerektiğini, aksi takdirde yaz aylarındaki hava sıcaklığının operasyon için olumsuz olabileceğini belirtti. Irak güçlerinin hazır olmaması durumunda ise operasyonun ertelenebileceğini ifade etti.

BBC'nin Washington'dan bildiren muhabiri Gary O'Donoghue, saldırı zamanlamasının paylaşılmasının olağandışı bir durum olduğu yorumunu yapıyor, fakat ABD'nin de IŞİD militanlarının geri çekilmekte olduğuna inandığını söylüyor. O'Donoghue'a göre, Washington, Irak askeri gücünü oluşturma çabalarının meyvesini verdiğini görmek istiyor.

'Hava saldırıları etkin oldu'

Hafta başında da Irak Başbakanı Haydar el Abadi, askerli birliklerinin 'Musul'a taarruz planladıklarını' söylemişti.

BBC Dış Haberler Editörü John Simpson'a konuşan Abadi, Musul'un 'birkaç ay içinde en az kayıpla özgürleşebileceğini' ifade etti.

Abadi ayrıca, ABD öncülüğündeki koalisyonun 'hava saldırılarının son birkaç hafta içinde arttığı ve daha etkin olduğunu' söyledi.

Diğer yandan, 20'den fazla ülkenin genelkurmay başkanları Perşembe günü Suudi Arabistan'da bir araya gelip IŞİD'e karşı Irak ordusunun nasıl güçlendirilebileceğini masaya yatırdı. AFP haber ajansına konuşan bir yetkili, Irak ordusunun güçlendirilmesine yönelik 'sert bir planın' incelendiğini dile getirdi.

Londra merkezli muhalif Suriye İnsan Hakları Gözlemevi de Perşembe günkü açıklamasında, ABD öncülüğündeki koalisyonun hava saldırılarının Rakka'daki 19 köyün IŞİD'in elinden geri alınmasında büyük bir rol oynadığını belirtti.

Gözlemevi, Kobani'den IŞİD'i püskürten YPG ve müttefiklerinin Halep ve Haseke şehirlerini bağlayan otoyolun yaklaşık 35 km'lik bir kısmını da ele geçirdiklerini söyledi.

Ayn Issa ve otoyol, IŞİD'in kalesi Rakka'dan 56 km uzaklıkta.

  • Yorumlar 1
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Diğer Haberler
    ÖNE ÇIKANLAR
    Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0532 261 34 89