• BIST 9089.86
  • Altın 2324.204
  • Dolar 32.3601
  • Euro 34.9277
  • İstanbul 17 °C
  • Diyarbakır 13 °C
  • Ankara 14 °C
  • İzmir 17 °C
  • Berlin 7 °C

AB'den Yunanistan'a 30 milyar euro

AB'den Yunanistan'a 30 milyar euro
Yunanistan'ı kurtarma paketine Euro Bölgesi ekonomi ve maliye bakanları, yüzde 5 faiz oranıyla 30 milyar euro kredi taahhüdünde bulundu.

Yunanistan'ı kurtarma paketine son halini vermek için telekonferans toplantısı yapan Euro Bölgesi ekonomi ve maliye bakanları, yüzde 5 faiz oranıyla 30 milyar euro kredi taahhüdünde bulundu.

AB Komisyonunun ekonomik ve parasal işlerden sorumlu üyesi Olli Rehn, iki saatten fazla süren telekonferansın ardından Euro Grubu başkanlığını yürüten Lüksemburg Başbakanı Jean-Claude Juncker ile düzenlediği basın toplantısında, Uluslararası Para Fonunun (IMF) "prensipte üçte bir oranındaki katkısıyla" 45 milyar euro'ya çıkabilecek Yunanistan'ı kurtarma paketinin, bu ülkenin başvurusu halinde 16 euro ülkesinin onayıyla aktif hale geleceğini söyledi.

Rehn, Euro Bölgesi üyelerinin Yunanistan'a açacakları ikili kredilerde aynı faiz oranının uygulanacağını belirterek, bunun 3 yıl vadeli kredilerde yıllık yaklaşık yüzde 5 düzeyinde olacağını, IMF'nin ise daha düşük olan kendi faiz oranını uygulayacağını kaydetti.

Yunanistan'ın geçen yıl gayri safi yurtiçi hasılasının yüzde 12,7'sine ulaşan bütçe açığını bu yıl daha önce taahhüt ettiği şekilde yüzde 8,7'ye indirmesini yeterli gördüklerini bildiren Rehn, Euro Bölgesi'nin IMF ile ortak kurtarma paketinin Atina yönetiminin bütçe açığını 2012 yılına kadar yüzde 3'ün altına düşürmesi koşuluyla uygulanacağını ifade etti.

Rehn, kurtarma paketinin koşullarını belirlemek için yarın IMF ve Yunan yetkilerle Brüksel'de görüşeceklerini sözlerine ekledi.

Lüksemburg Başbakanı Juncker ise Yunanistan'ın kurtarılması konusunda bugüne kadar aldığı kararların piyasalarda etkili olamadığının hatırlatılması üzerine, "Bugünkü kararın tabiatı farklı. (Kurtarme paketinin) detaylarını ortaya koyuyor. Piyasaların beklediği şekilde (Yunanistan'ın nasıl kurtarılacağına) açıklık getiriyor. Kararın arkasındaki para görünüyor" dedi.

AB liderlerinin 25-26 Mart'taki zirvesinde Yunanistan'ın kurtarılması için, üçte ikisi euro ülkelerinin açacağı kredilerden ve kalanı Uluslararası Para Fonu'ndan karşılanmak üzere 20-22 milyar euro'luk yardım paketi üzerinde prensipte görüş birliği sağlanmış, faiz oranı ve kredi vadesi gibi detayların daha sonra belirlenmesi kararlaştırılmıştı.

Yunanistan'ın geçen yıl toplam ekonomik büyüklüğünün yüzde 12,7'sine ulaşan rekor bütçe açığını düşürmek için açıkladığı önlemlerden tatmin olmayan piyasalarda 10 yıl vadeli Yunan tahvillerinin faiz oranı geçen hafta yüzde 7,58'e kadar yükselince, bu ülkenin artık kendi başına borçlanamayacağı ve dış yardım almadan iflastan kurtulamayacağı görüşü ağırlık kazanmıştı.

Yunanistan'ın 300 milyar euro'ya ulaşan borçlarını çevirebilmek için mayıs ayı sonuna kadar 22 milyar euro'luk tahvil satması gerekiyor.

Yunanistan memmun

Yunanistan Maliye Bakanı Yorgo Papakostandinu, Euro Bölgesi ekonomi ve maliye bakanlarının ülkesine bu yıl için 30 milyar euro kredi taahhüdünde bulunmaları, ayrıca IMF'nin 10 milyar euro'ya kadar ek katkı yapabilecek olmasının "tatmin edici" bir gelişme olduğunu söyledi.

Yunan basın organlarının haberlerine göre, Yunanistan'ın "Euro Bölgesi ve IMF kurtarma planını harekete geçirmeyi talep etmemiş olduğunu" ifade eden Papakostandinu, buna karşın "AB Komisyonu ile diğer tüm ülkelerin Yunanistan'ın çabasını gördüklerini" ve bu karara vardıklarını belirtti.

Papakostandinu, bu kararla birlikte, Yunanistan'ın ekonomik sorununun çözülmesi yolundaki çalışmalarının diğer ülkelerce teyit edildiğini, kararın gerek Yunanistan, gerekse Euro kuşağı ülkeler için büyük önem teşkil ettiğini kaydetti.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89