• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Diyarbakır 21 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 15 °C
  • Berlin 6 °C

ABD'den Suriye uçağı açıklaması

ABD'den Suriye uçağı açıklaması
ABD, Suriye'ye ait bir savaş uçağının Türk uçakları tarafından sınırı geçtiği gerekçesiyle düşürülmesine yönelik açıklama yaptı.

ABD, Suriye'ye ait bir savaş uçağının Türk uçakları tarafından sınırı geçtiği gerekçesiyle düşürülmesine yönelik yaptığı açıklamada: "Bunun doğru olmadığını düşünmemiz için elimizde bir neden yok" dedi.

Gündelik basın toplantısında konu ile ilgili soruları yanıtlayan ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Marie Harf, "Türk Hükümeti'nin verdiği bilgiye göre hava sahası ihlali sonrası defalarca uyarılan uçağa Türkiye'nin yükümlülük kuralları gereği ateş açılmış. Bunun doğru olmadığını düşünmemiz için elimizde bir neden yok" dedi. 

ABD olarak durumu yakından izlediklerini vurgulayan Marie Harf, "Olayla ilgili NATO müttefikimiz, Türk yetkililerle yakın iletişim içindeyiz. Türkiye'nin egemenlik ve toprak bütünlüğüne taahhüdümüz var. Suriye Hükümeti'nin 2012'de bir Türk uçağını düşürmesinden beri Türkiye'nin uyguladığı angajman kuralarında son derece açık olduğunu biliyoruz. Bu olayda da Türk Hükümeti, Suriye askeri uçağına Türk hava sahasını ihlal ettikten ve Türk yetkililer tarafından tekrarlanan uyarılardan sonra ateş etti. Elbette Türk Hükümeti olayı daha yakından inceliyor, biz de kendileriyle konuşuyoruz" diye konuştu. 

ABD Dış İşleri Bakanlığı Sözcü yardımcısı Harf, düşen uçakla ilgili bilgilerin Amerika tarafından doğrulanıp doğrulanmadığına ilişkin bir soruyu da "Türklerin verdiği bilgilerin doğru olmadığını düşünmemiz için elimizde bir neden yok" diye yanıtladı. Harf, Türkiye'nin NATO'dan herhangi bir yardım istediğine ilişkin bilgileri olmadığını söyledi. 

Harf, NATO dahlinin ötesinde bu hafta sonu yapılacak seçimler öncesinde Türkiye ve Suriye arasındaki gerilimin tırmanıp tırmanmayacağı konusunda konuşmak için çok erken olduğunu söyledi. Harf, hafta sonu yapılacak seçimlere denk gelen gerilimin tırmandırılmaması için ABD'nin taraflara sakin olma çağrısı yapıp yapmadığı sorusunu da “Benim anladığım bu sınırlı bir durumdu. Artan bir gerilim olduğunu duymadım bile. Ne olduğu konusunda verileri almak için Türklerle halen konuşuyoruz ama insanların bundan gerilim artmasından endişe duyduğunu duymadım" diye yanıtladı. 

Marie Harf, son bir hafta içinde Türkiye'deki hükümet yetkililerinden Suriye'nin içinde yer alan ama sınıra 35 km uzaklıkta olmasına rağmen Türkiye toprağı sayılan Süleyman Şah mezarına yönelik tehditler karşısında Türkiye'nin bölgeye askeri bir operasyon düzenleyebileceği yönünde açıklamaları ile ilgili soruya da “Bu konuda bende herhangi bir ayrıntı yok" karşılığını verdi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89