• BIST 8718.11
  • Altın 2245.763
  • Dolar 32.3328
  • Euro 35.1462
  • İstanbul 7 °C
  • Diyarbakır 9 °C
  • Ankara 2 °C
  • İzmir 7 °C
  • Berlin -3 °C

ABD’den Soylu’nun ’15 Temmuz’ iddiasına yanıt

ABD’den Soylu’nun ’15 Temmuz’ iddiasına yanıt
ABD Dışişleri Bakanlığı, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun “15 Temmuz’un arkasında Amerika var” sözlerinin ardından yaptığı açıklamada, 15 Temmuz 2016’da yaşanan darbe girişiminde Washington’un rolü olmadığını savundu.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun “15 Temmuz’un arkasında Amerika var” iddiasına yanıt verdi.

15 Temmuz 2016 tarihinde yaşanan darbe girişiminde ABD’nin rolü olmadığını kaydeden Price açıklamasında, Washington’un Türkiye’deki darbe girişimini hızla kınadığını belirterek, “Üst düzey Türk yetkililerin tersi yöndeki açıklamaları bütünüyle gerçek dışıdır” ifadeleri kullandı.

Bakanlık Sözcüsü Ned Price yaptığı açıklamada ayrıca, “ABD’nin Türkiye’deki gelişmelerden sorumlu olduğuna yönelik bu ve benzeri temelsiz ve sorumsuz iddialar, Türkiye’nin ABD ile NATO müteffikliği ve stratejik ortaklığıyla çelişmektedir” diye belirtti.

Soylu ne demişti?

İçişleri Bakanı Soylu, Haber Global’de katıldığı bir programda, “15 Temmuz’un arkasında sadece FETÖ yok, ABD var” iddiasını dile getirmişti.

Soylu ertesi gün Hürriyet’e yaptığı açıklamada da “Amerika’nın 15 Temmuz’un arkasında olduğu apaçık ortada. Onların talimatıyla bunu icra eden de FETÖ idi” demişti.

Soylu açıklamasında şu ifadeleri kullanmıştı:

15 Temmuz’un hemen ardından, 24 saat geçmeden 16 Temmuz günü saat 16.00-17.00 gibi telefonda televizyonlara açıklama yaptım. ‘Bu darbenin arkasında Amerika vardır’ dedim.

Biz 1960 darbesinin arkasında Amerika olduğunu uzun yıllar sonra dönemin İngiliz belgelerinden öğrendik. 1980 darbesinin arkasında Amerika olduğunu, ‘Bizim çocuklar başardı’ sözünden sonra anladık. 28 Şubat’ın arkasında kimler olduğu belli. Ben 20-30 yıl geçmeden bu darbenin arkasında Amerika olduğunu söyleyip tarihe bir not olarak bıraktım.

Bugün değil, 15 Temmuz darbe girişiminin üzerinden 24 saat geçmeden söyledim. Ondan sonra ben İçişleri Bakanı oldum. İçişleri Bakanı olduktan sonra Amerika’nın etkin olduğu her yerde FETÖ olduğunu gördüm.

Amerika’nın 15 Temmuz’un arkasında olduğu apaçık ortada. Onların talimatıyla bunu icra eden de FETÖ idi. Uluslararası desteğe örnek vereyim: Interpol bir tane başvurumuzu kayda almıyor. Yüzlerce başvurumuzu kabul etmediler. Biz de artık Interpol’e yazmıyoruz bile çünkü onları koruyorlar. Uluslararası sistem bunun arkasında olmasa, bunu korumasa ayakta kalabilirler mi? Cinayete kim azmettirdiyse katili de o korur. Azmettiren adamını koruyor.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89