• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Diyarbakır 21 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 15 °C
  • Berlin 6 °C

ABD'den muhaliflere 'şartlı' yardım

ABD'den muhaliflere 'şartlı' yardım
Suriye'de 'aşırı uçları dışlama sözü alan ABD, Türkiye'deki toplantıda muhaliflere yardım sözü verdi.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Başkan Obama'nın Suriye konusunda çok net olduğunu ifade ederek kendisinden Suriye muhalefetini desteklemelerini istediğini söyledi. ABD, yardım karşılığında ise muhaliflerden aşırı uçları temizleme garantisi aldı. 

İlki Tunus'ta gerçekleştirilen Suriye Halkı Dostları Toplantısı'nın ikincisi Türkiye'nin ev sahipliğinde İstanbul'da yapıldı. Adile Sultan Sarayı'nda gerçekleştirilen toplantıya Dışişleri Bakanı Davutoğlu'nun yanı sıra, ABD, İngiltere, Katar, Suudi Arabistan, Ürdün, Mısır, BAE, İtalya, Almanya ve Fransa'dan dışişleri bakanları ve üst düzey yetkililer ile Suriye Ulusal Koalisyonu temsilcileri katıldı. 

Toplantısı sonrasında Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ve Suriye Muhalefeti ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK) Başkanı Muaz el Hatib ortak basın toplantısı düzenledi. 

Toplantıda konuşan ABD Dışişleri Bakanı Kerry, Suriye'deki krizi "dehşet verici" olarak değerlendirdi. Suriye konusunda kritik bir noktada olduklarını ifade eden Kerry, "Suriye'deki durum bundan daha net olamaz. Ciddi bir kimyasal silah tehlikesi var. İnsanların balistik füzeler ile öldürülmeleri meselesi var. Büyük tahribat yapan silahların kullanılması söz konusu. Bir ülkenin halklarının küçük gruplar halinde parçalanması, mezhep çatışması karşı karşıya gelmeleri tehlikesi var. Zaten bu bölgede bu tür sorunlar çok iyi biliniyor. Biz bütün bunlardan kaçınabilmeyi istiyoruz. O yüzden bu konuda bir kez daha çalışmak istiyoruz." diye konuştu. 

Suriye konusunda kararlı oldukları mesajını veren Kerry, "Bazı insanlar bizim bu konuda kararlı olduğumuza inanmayacaklar fakat bir bu konuda gerçekten çok kararlıyız. Birinci önceliğimiz uluslar arası kamuoyunun gerçekleştirdiği şey buda öncelilkle her tarafın rızası ile bir geçiş hükümeti kurmak ve Suriye'de yeni liderini seçmek için seçim yoluna gitmek. Bu barışa giden yoldur. Bu barışa giden yolda her ir vatandaş Alevi, Sünni, Şii her bir Suriyeli vatandaşın ülkenin bir parçasının olmasının yolu budur. Uluslar arası toplumun mutabık kaldığı barış çerçevesi Rus dostlarımızın da mutabık olduğu bir çerçevedir." açıklamasında bulundu. 

Kerry öte yandan yapılacak yardımların Özgür Suriye Ordusu Genel Kurmayı Selim İdris üzerinden yapılması konusunda karar aldıklarını söyledi. Kerry, General İdris'ten Suriye'deki durum konusunda brifing aldıklarını ifade ederek, "Her bir ülkeden gelen yardım General İdris'in Askeri Konseyi'nin vasıtasıyla aktarılması kararı aldık. Ayrıca bir çalışma standardı belirledik. Bu çerçevede çoğulcu Suriye'nin tümünü temsil eden, kesinlikle bir gruba yönelik bir intikam amacı gütmeyen bir geçişin ve barışın sağlanması konusunda mutabık kaldık." diye konuştu. 

Cenevre bildirisinde gerekli müzakere zeminine varabileceklerini ifade eden ABD Dışişleri Bakanı, "Her halükarda Suriye muhalefetini desteklemeye hazırız. Nasıl destekleyeceğimiz konusunda önümüzdeki günlerde çeşitli açıklamalar olabilir." dedi. 

Obama'nın Suriye konusunda çok net olduğu ve Esad sonrası demokratik birleşik bir Suriye istediğini ifade eden Kerry, "Başkan benden özellikle muhalefete desteğimizi artırmamızı istedi" açıklamasında bulundu.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89