• BIST 8955.07
  • Altın 2279.814
  • Dolar 32.3112
  • Euro 35.0959
  • İstanbul 16 °C
  • Diyarbakır 12 °C
  • Ankara 9 °C
  • İzmir 19 °C
  • Berlin 8 °C

ABD'den İsrail'e: Türkiye'den özür dileyin!

ABD'den İsrail'e: Türkiye'den özür dileyin!
İsrail'i ziyaret eden ABD Dışişleri Bakanı Clinton,İsrail'den, Mavi Marmara gemisine baskın nedeniyle Türkiye'den özür dilemesini istedi.

Clinton'ın, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile görüşmesinde, Türkiye ile ilişkilerinin bozuk kalmaya devam etmesinin İsrail'in ve ABD'nin çıkarlarına zarar verdiği uyarısı yaparak, ilişkileri tamir etmelerini istediği belirtildi.

İsrail televizyonu Channel 2'nin İsrail kaynaklarından edindiği bilgilere göre Hillary Clinton, "terörist grupların iki ülke arasındaki gerginliği tırmandırmaya çalıştığını" ifade ederek, Türkiye'nin bölgede dikkate alınması gereken bir varlığı olduğunu ve İran'ın nükleer programına karşı uluslararası birliğin sağlanması için Ankara'ya ihtiyaç bulunduğunu vurguladı.

Clinton, 24 saatlik ziyareti sırasında İsrail'den Filistin Yönetimi ile barış görüşmelerine yeniden başlamasını da isteyerek, Netanyahu hükümetinden Filistin yönetimini görüşmelere teşvik etmek için bazı jestler yapması çağrısında bulundu. Görüşmelerde, Clinton'ın, ABD ve İsrail'in İran konusunda aynı düşüncede olduğuna vurgu yaparak, bu konuda tek taraflı bir adım atılmaması uyarısını yinelediği de belirtiliyor. ABD'li bakan, temasları sonrası yaptığı basın toplantısında, ABD'nin, "Amerikan gücünün tüm unsurlarını kullanarak", İran'ın nükleer silah sahibi olmasını engelleyeceğini söyledi.

İran'ın şu ana kadar yaptığı tekliflerin çözüm süreci başlatacak içerikte olmadığını kaydeden Clinton, "İranlı liderlerin, doğru kararı vermeleri için hâlâ zamanı var. Tercih İran'ın olacak." uyarısında bulundu. Clinton'ın açıklamalarından birkaç saat önce ABD'nin, Hürmüz Körfezi'ne 4 ay sonra göndermeyi planladığı uçak gemisini bölgeye doğru yola çıkardığını duyurması dikkat çekti.

KOALİSYON HÜKÜMETİNDE BÖLÜNME

İsrail'de Binyamin Natanyahu'nun başbakanlığındaki koalisyon hükümetine geçen ay katılan merkezdeki Kadima Partisi ani bir kararla hükümetten çekilme kararı aldı. Kadima lideri Moşe Mofaz, bu karara neden olarak, yeni hazırlanan tartışmalı 'askere alma yasasını' gösterdi. Mofaz, "Natanyahu çocuklarımızı bırakmamızı istedi, ben istemedim." ifadelerini kullandı. Koalisyonda ipleri koparan yasa ile hükümet, 18-23 yaş arası İsrail'de askerlik yapmayan ultra ortadoxs Haredem Yahudilerin yüzde 50'sini silah altına alırken, geri kalan yüzde 50'sini ise millî hizmetlerde çalıştırmayı öneriyordu. Kadima'nın çekilmesine rağmen hükümetin dağılmasına ihtimal verilmiyor. Netanyahu hükümeti, halen mecliste yüzde 60'a yakın çoğunluğu elinde tutuyor.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89