• BIST 9580.51
  • Altın 2476.787
  • Dolar 32.4924
  • Euro 34.5723
  • İstanbul 25 °C
  • Diyarbakır 24 °C
  • Ankara 25 °C
  • İzmir 26 °C
  • Berlin 9 °C

ABD: YPG’yi terörist olarak görmüyoruz ve desteklemeyi sürdüreceğiz

ABD: YPG’yi terörist olarak görmüyoruz ve desteklemeyi sürdüreceğiz
ABD'den, PYD'nin askeri kanadı YPG'yi 'terörist örgüt' olarak görmedikleri ve YPG'yi desteklemeyi sürdüreceklerini belirten bir açıklama geldi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby, Washington’da düzenlediği basın toplantısında kendisine yöneltilen soruları yanıtladı.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, YPG'yi terör örgütü olarak görmediklerini ve desteği sürdüreceklerini açıkladı.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby, başkent Washington'da düzenlediği basın toplantısında, konu ile ilgili kendisine yöneltilen soruları yanıtladı. Kirby, Türkiye’nin YPG'yi terörist olarak gördüğünü bildiklerini, ancak ABD'nin YPG'yi terörist olarak görmediğini söyledi. 

Bu konudaki tavırlarının değişmediğini belirten Kirby, "Türkiye'nin, PYD ile ilgili endişelerini anlıyoruz. Ancak Kürtler, IŞİD ile mücadelede en başarılı güçlerden biri. Biz onları terörist örgüt olarak görmüyoruz” dedi.

 ‘Dostlar bile her konuda aynı fikirde olmaz’

Bunun üzerine ABD’nin Türkiye ile PYD arasında taraf seçme pozisyonunda olmadığının altını çizen sözcü, Türkiye’nin en başından beri bu konudaki endişeleri açıkça ve dürüstçe dile getirdiğini, kendilerinin de koalisyon olarak IŞİD ile mücadele için gerekli adımlar konusunda açık ve dürüst olduklarını söyledi.

“Dostlar bile her konuda aynı fikirde olmaz” diyen Kirby, bunun karmaşık bir durum olduğunu söyleyerek “Ne IŞİD ile mücadelede gazdan ayağını çekeceğiz ne de Türkiye gibi bir ülkeyle bu sorunun çözümü için çalışmaktan vazgeçeceğiz” ifadelerini kullandı.

‘Ortağız, müttefikiz’

Gazetecilerin ısrarla Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ifadesini hatırlatması üzerine Kirby, “Ortada bir soru olduğunu düşünmüyorum. Biz Türkiye ile ortağız, müttefikiz. Böyle olmaya da devam edeceğiz. Bu konuda hiçbir soru yok ortada” yanıtını verdi.

Gazetecilerin, ‘IŞİD ile mücadelede Türkiye mi yoksa PYD’mi daha faydalı oldu’ sorusuna Kirby, “Bu koalisyona destek veren herkes kendi yöntemleriyle yardımcı oluyor. Herkesin elinden geldiğince yardımcı olmasını bekliyoruz ve buna minnettarız” yanıtını verdi.

'Silah vermedik'

Kirby, daha önce YPG’ye havadan mühimmat desteği sağladıklarını, silah desteği sağlamadıklarını ifade etti ve bu desteği sürdüreceklerini belirtti. Gazetecilerin "PYD'ye verilen silahlar PKK tarafından güvenlik güçlerine karşı kullanılıyor" ifadesine Kirby, "Bu yönde bir rapor görmedik. Biz sadece mühimmat sağladık, silah vermedik. Ama eğer onlar da Türkiye'ye karşı kullanıldığına dair kanıt görürsek gerekeni yaparız" dedi.

Kirby, Obama'nın Özel Temsilcisi McGurk'ün Kobani'de PKK bağlantılı Polat Can ile görüşüp görüşmediği yönündeki soruya ise, "Evet, kısa bir görüşme oldu" yanıtını verdi.

“Senin ortağın ben miyim, Kobani’deki terörist mi?”

Güney Amerika’dan dönüşünde gazetecilerin sorularını yanıtlayan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, ABD ile YPG ilişkisi için; “PYD bir terör örgütüdür. YPG bir terör örgütüdür. PKK ne ise PYD odur. Bunu bütün uluslararası örgütlere taşıyacağız. Taşımadığımız her an bizim için kayıptır. Terör örgütü olarak ilan edilmesi için adımlar atılmazsa geç kalırız. Bakın, Biden (ABD Başkan Yardımcısı) yanında bir yardımcısı ile geldi. Daha önce Sayın Obama’nın yanında da adı geçen bir ulusal güvenlik temsilcisi. Tam Cenevre’deki görüşmeler sırasında kalkıyor, Kobani’ye gidiyor. Kobani’de sözde bir generalden plaket alıyor. Biz nasıl güveneceğiz? Ben miyim senin ortağın, yoksa Kobani’deki teröristler mi? “ demişti.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89