• BIST 9079.97
  • Altın 2323.777
  • Dolar 32.352
  • Euro 34.9268
  • İstanbul 14 °C
  • Diyarbakır 8 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 17 °C
  • Berlin 9 °C

ABD ve AB 'Beşşar Esad'ın ipini çekti'

ABD ve AB 'Beşşar Esad'ın ipini çekti'
ABD ve Avrupa sonunda Beşşar Esad rejimini gözden çıkardı. Obama ilk kez resmen Esad'a çekil çağrısı yaptı.
ABD ve Avrupa sonunda Beşşar Esad rejimini gözden çıkardı. Obama ilk kez resmen Esad'a çekil çağrısı yaptı. Aynı gün İngiltere, Almanya ve Fransa ortak mesajla aynı çağrıyı yaptı.

Suriye'de Beşşar Esad yönetiminin isyan hareketlerini şiddet yoluyla bastırma konusundaki inadı, bölgeyi krize sürüklüyor. ABD ilk kez resmen Esad'a çekil çağrısı yaparak kritik bir süreç başlattı. "Esad'ın ipi çekildi" yorumuna yol açan gelişmeler BM'nin açıklamasıyla başladı. BM Genel Sekereteri Ban Ki-Mun Esad'la görüştüklerini ve Suriye liderinin ülkedeki tüm operasyonları durdurduğunu açıkladı. Bu gelişme "Esad geri adım attı" şeklinde olumlu bir hava estirse de hemen ardından Beyaz Saray'dan gelen açıklama Esad'ın baskı altına alındığını gösterdi. ABD Başkanı Barack Obama Suriye liderine görevini bırakması için ilk açık çağrısını yaparak "özgürlük için gösteri yapan Suriye halkını katleden Esad'ın görevden ayrılma zamanı gelmiştir" ifadesini kullandı.

PETROL İTHALATINI YASAKLADI

Suriye'nin ABD'deki hesaplarının dondurulduğunu da belirten Obama, bu ülkeden petrol ithalatını ve tüm ticareti yasakladı. ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ise ABD'nin Esad'ın çekilmesi için "çalışacağını" deklare etti. Clinton "Esad'ın çekilme zamanı gelmiştir ve bizim de elde etmek için çalışmaya devam edeceğimiz şey budur" dedi.

ABD'nin ardından Avrupa'nın üç büyük ülkesi İngiltere, Almanya ve Fransa da istifa çağrısına destek verdiklerini açıkladı. Liderler ortak yazılı açıklamada, "Suriye halkının, rejimi bütünüyle reddetmesinin sonuçlarını dikkate alarak, Suriye'nin âli çıkarları ve halkın birliği için, Esad'a iktidarı bırakması çağrısı yapıyoruz." ifadelerine yer verdi. Avrupa Birliği de benzer çağrıyı yaparken İsviçre Suriye büyükelçisini geri çekti.

TÜRKİYE'YE BASKI ARTIYOR

Clinton, bu hafta içinde yaptığı açıklamada, Washington yönetiminin Esad'a "görevi bırak" demesinin şaşırtıcı olmayacağını söylemişti. Clinton ayrıca ABD'den ziyade Türkiye ve Suudi Arabistan gibi bölge ülkelerinin bu tarz bir çağrı yapmasının daha etkili olacağını da sözlerine eklemişti. Bu değerlendirme üzerine Türkiye, "Biz neyi, ne zaman söyleyeceğimizi biliyoruz" yanıtını vermişti. Dışişleri Bakanı Davutoğlu 15 Ağustos'ta Esad'a yönelik "uyarıları dikkate almazsan konuşacak bir şey kalmaz" mesajı vermiş, Ban Ki-Mun ise bu sert açıklamanın ardından Davutoğlu'nu arayarak bilgi almıştı. Batılı uzmanlar ise krizin çözümünde Türkiye'nin rolü konusunda ikiye bölünmüş durumda. Bazı uzmanların görüşü, ABD'nin yetkiyi tam olarak Türkiye'ye vermek istemediği, "komşularla sıfır sorun" politikasıyla bölgesel güç olmaya çalışan Türkiye'nin ABD'ye tam bir güven vermediği yönünde.

BM'den 'insanlığa karşı suç' şoku

BM, Suriye'de hükümet karşıtı gösterilere katılanlara yönelik operasyonlarda insanlığa karşı suç işlenmiş olabileceğini bildirdi. Üst düzey BM insan hakları yetkililerinden oluşan ekip, söz konusu operasyonlarla ilgili yapılan araştırmada, sivil halka karşı sistematik ve yaygın saldırılarla insan haklarını ihlal örneklerinin bulunduğunu açıkladı. Ekibin dün yayımladığı raporda, Esad hükümetinden "çeşitli seviyelerde" 50 suç sanığıyla ilgili bir liste yapıldığı belirtildi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89