• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 16 °C
  • Diyarbakır 16 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 19 °C
  • Berlin 4 °C

ABD: Türkiye ile işkilerimiz çok iyi

ABD: Türkiye ile işkilerimiz çok iyi
ABD Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü, Türk-ABD ilişkileriyle ilgili ilginç açıklamalarda bulundu...

ABD Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Michael Hammer, ''NATO müttefiği Türkiye ile çok yakın bir ittifak ilişkimiz var. Türkiye ile olan stratejik ortaklığımızı büyütmeye ve geliştirmeye devam etmek istiyoruz'' dedi.

Michael Hammer, New York'ta ABD'nin BM Daimi Temsilciliği binasında bulunan Yabancı Basın Merkezinde düzenlediği basın toplantısında, ABD Başkanı Barack Obama liderliğindeki yönetimin dış politika öncelikleriyle ilgili bilgi verdi.

ABD'nin dünyada Türkiye gibi yükselen güçlerle ilişkilerine önem verdiğini belirten Hammer, aralarında Türkiye'nin de bulunduğu Brezilya ve Meksika gibi ülkelerle daha güçlü ve daha derin ilişkiler kurmak istediklerini ve bunu Türkiye ile yaptıklarını söyledi.

İSTANBUL TOPLANTISI

İstanbul'da BM Güvenlik Konseyi'nin 5 daimi üyesi ve Almanya (P5 1) ile İran arasında, İran'ın nükleer programına ilişkin uluslararası toplumun endişelerinin ele alınacağı toplantının çok yakında yapılacağını hatırlatan Hammer, İran'ın önünde bir seçenek olduğunu, ya dünyada daha da izole edileceğini ya da uluslararası toplumun istediği gibi uluslararası sorumluluklarına uyacağını belirtti.

Hammer, İstanbul'da yapılacak toplantıdan ABD'nin neler beklediğinin ve İran'ın nükleer programı kapsamında Türkiye ile ilişkileri nasıl gördüğünün sorulması üzerine ise öncelikle Türkiye'ye bu toplantıya evsahipliği yapmak istediği için teşekkür ettiklerini ve bunu son derece takdir ettiklerini söyledi.

''NATO müttefiği Türkiye ile çok yakın bir ittifak ilişkimiz var. Türkiye ile olan stratejik ortaklığımızı büyütmeye ve geliştirmeye devam etmek istiyoruz'' diyen Hammer, ABD Başkanı Barack Obama'nın, hem Cumhurbaşkanı Abdullah Gül hem de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile son derece iyi görüşmelerde bulunduğunu ve her ikisiyle iyi ilişkiler kurduğunu söyledi.

İstanbul'da düzenlenecek toplantıda, İran'ın nükleer programının barışçıl niyetli olduğunu uluslararası topluma göstermek için ciddi ve yapıcı bir şekilde çalışmaya başlamasını görmek istediklerini belirten Hammer, bunun zor bir iş olmadığını, İran'ın Nükleer Silahların Yayılmasını Önleme Antlaşması (NPT) kapsamındaki sorumluluklarını yerine getirmesi gerektiğini vurguladı.

Uluslararası toplumun İran'a önünde açık bir tercih olduğunu gösterdiğini söyleyen Hammer, İran'ın ya tecrite ve yaptırımlara maruz kalmaya devam edeceğini ya da sorumlu bir şekilde davranacağını belirtti. Hammer, ''Umarız İstanbul'daki görüşmemizde İran, gerçek niyetini gösterme yolunda yapıcı olan yolu seçer'' diye konuştu.

Türkiye'nin ve ABD'nin, İran'ın nükleer programı konusunda geçmişte bazı farklılıklar yaşadıklarını, Türkiye'nin BM Güvenlik Konseyinde geçen yıl İran'a yaptırımlar konusunda kullandığı oyun hayal kırıklığı yarattığını söyleyen Hammer, ''Ancak bunun (geçmişin) ötesine geçtik ve şimdi aynı amaç için birlikte çalışıyoruz. Açık olan ve unutulmaması gereken nokta, hem ABD hem Türkiye hem de uluslararası toplumun diğer üyeleri aynı amaca sahip, o da, İran'ın nükleer silaha sahip olmamasını ve uluslararası sorumluluklarına uymasını sağlamak için kararlı çaba göstermek'' dedi.

Hammer şöyle devam etti:

''Türkiye ile son derece iyi ilişkilerimizin olduğunu düşünüyorum. İstanbul toplantısında da İran'ın bu sefer hazır olup olmadığını görmeyi sabırsızlıkla bekliyoruz. Kapıyı diplomasiye açık bıraktık, yaptırımlar İran üstünde baskı kurmaya devam ederken, İran'ın diplomatik açıdan bu meseleye yapıcı olarak yaklaşarak doğru tercihi yapmasını umuyoruz.''

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89