• BIST 8718.11
  • Altın 2246.595
  • Dolar 32.3347
  • Euro 35.1824
  • İstanbul 9 °C
  • Diyarbakır 8 °C
  • Ankara 2 °C
  • İzmir 7 °C
  • Berlin -1 °C

ABD Temsilciler Meclisi Türkiye’ye baskı kurulmasını istedi

ABD Temsilciler Meclisi Türkiye’ye baskı kurulmasını istedi
ABD Temsilciler Meclisi’nin Demokrat ve Cumhuriyetçi üyeleri, Dışişleri Bakanı Blinken’a gönderdikleri mektupta, insan hakları ve demokrasi alanında ağır ihlaller yapan Türkiye’ye baskı kurulmasını istedi.

Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) Temsilciler Meclisi’ndeki Cumhuriyetçi Parti ve Demokrat Parti’den 180’i aşkın üye, Dışişleri Bakanı Antony Blinken’a Türkiye’yle ilgili mektup gönderdi.

Kongre üyeleri mektupta Başkan Joe Biden yönetiminden, Türkiye politikasına şekil verirken “rahatsız edici” insan hakları konusuna da eğilmesi çağrısında bulundu.

Amerika’nın Sesi’nde yer alan habere göre, 26 Şubat tarihli mektup bugün kamuoyuyla paylaşıldı.

Mektupta, NATO müttefiki Türkiye’nin uzun süredir ABD’nin önemli bir ortağı olduğuna işaret edilirken, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan hükümetinin ilişkilerde gerilim yarattığı vurgulandı.

‘Ağır insan hakları ihlalleri kaygı verici’

Temsilciler Meclisi Dışişleri Komisyonu Başkanı Demokrat Greg Meeks ile komisyonun kıdemli Cumhuriyetçi üyesi Mike McCaul’un da imzacıları arasında bulunduğu mektupta, “İkili ilişkilerimizde stratejik konular haklı olarak çok büyük ilgi toplamakta ancak Türkiye’deki ağır insan hakları ihlalleri ve demokrasinin geriye gitmesi de büyük bir kaygı oluşturuyor” denildi.

Kongre üyeleri, Erdoğan ve partisinin Türkiye’de yargıyı zayıflattığı, siyasi müttefiklerini ordu ve istihbaratta kilit konumlara yerleştirdiği ve siyasi muhaliflerini, gazetecileri ve azınlık gruplarına mensup kişileri haksız yere hapse attığı şeklinde değerlendirmelere yer verildi.

Mektupta, “2016’dan bu yana 80 binin üzerinde Türk vatandaşı hapse atıldı ya da tutuklandı ve siyasi muhalefeti bastırmak için 1500’ü aşkın sivil toplum örgütü kapatıldı. Kuşkulu cezai suçlamalarla tutuklananlar arasında ABD Dışişleri Bakanlığı’na bağlı çalışan üç Türk personel de bulunuyor. Sizi bu kişilerin derhal serbest bırakılması ve tüm suçlamaların düşürülmesi dahil bu davalara öncelik vermeye çağırıyoruz” denildi.

‘Saldırganlıklarını ülkemize bile taşıdılar’

Mektubun devamında şu ifadelere yer verildi:

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın hükümeti, kendi tarzını, 2017’de Erdoğan’ın ABD’yi ziyareti sırasında Türk güvenlik personelinin barışçı protestoculara ve federal çalışanlara saldırmasıyla ülkemizin başkentine bile taşıdı. Erdoğan’ın korumalarından dördü hala bu olaydan dolayı ABD’de suçlamalarla karşı karşıya. Türkiye’de serbestçe dolaşıyorlar.

Stratejik müttefik olarak kalmak ABD ve Türkiye’nin karşılıklı çıkarına olsa da, bu ilişkilerin onarılabilmesi için Cumhurbaşkanı Erdoğan ve partisinin davranışını değiştirmesi gerektiğine inanıyoruz.

Daha önce 9 Şubat’ta 50’den fazla ABD’li senatör Başkan Biden’a mektup yazarak Türk hükümetine insan hakları sicilini iyileştirmesi konusunda baskı uygulama çağrısında bulunmuştu.

Biden Erdoğan’a dönüş yapmadı

Trump ile ikili ilişkileri iyi olan Erdoğan, Joe Biden’da  aynı seyri yakalayamadı.

Erdoğan, Biden’ın başkanlığa seçilmesinin ardından 10 Kasım 2020’de kendisine tebrik mektubu gönderdi.

Ancak bu mektubuna hala hiçbir yanıt gelmedi.

AKP yetkililerinin Erdoğan’la Biden’ı başkanlık koltuğuna oturmadan önce telefonla konuşturma girişimleri de başarısızlıkla sonuçlandı.

Diplomaside karşılıklı telefonlaşmalar, mektuplaşmalar, içeriği sadece tebrik için bile olsa, önem arz ediyor.

Ancak Biden Ortadoğu’daki totoliter rejimlerin başındaki isimlerle şu ana kadar çok kısıtlı iletişim kurdu.

ABD-Türkiye ile ilişkileri S-400’ler, ABD’deki Halkbank davası, Suriye ve Libya politikaları, Gülen cemaati gibi meseleler nedeniyle uzun bir süredir gerilmiş vaziyette.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89