• BIST 8737.87
  • Altın 2236.233
  • Dolar 32.3361
  • Euro 35.1035
  • İstanbul 12 °C
  • Diyarbakır 12 °C
  • Ankara 5 °C
  • İzmir 13 °C
  • Berlin 1 °C

ABD, Sezgin Baran Korkmaz iddianamesini açıkladı

ABD, Sezgin Baran Korkmaz iddianamesini açıkladı
ABD Adalet Bakanlığı, Sezgin Baran Korkmaz hakkındaki iddianameyi açıkladı. Korkmaz'ın yıllarca hapsi istenirken, ortakları olan Kingston kardeşleri de kandırmaya çalıştığı iddia edildi.

ABD Adalet Bakanlığı, kara para aklama suçlamasıyla Avusturya'da tutuklanan Sezgin Baran Korkmaz hakkında hazırlanan ve 'gizli' ibaresi ile 28 Nisan'da mühürlenen iddianamenin ayrıntılarını açıkladı. İddianamede Korkmaz, ortağı olan 'Kingston kardeşlerin' ABD Hazine Bakanlığı'nın dolandırarak elde ettiği paranın 133 milyon doları aşkın bölümünü aklamakla suçlanıyor. Korkmaz'ın farklı suçlardan 225 yıla kadar hapsi istenirken, kara para aklama işlemlerinde ortaklık kurduğu Kingston kardeşleri de kandırarak ayrıca para aldığı iddia ediliyor.

Turkish Businessman Arrested in Austria on Charges that He Allegedly Laundered Over $133 Million in Fraud Proceedshttps://t.co/kZcMB20VHU

— Justice Department (@TheJusticeDept) June 21, 2021

TOPLAM İSTENEN CEZA 225 YIL

15 sayfalık iddianamede, Korkmaz'a kara para aklama suçlaması, 10 ayrı elektronik dolandırıcılık suçlaması ve adli kovuşturmaya engel olma suçlaması yöneltiliyor. Korkmaz'ın suçlu bulunması halinde kara para aklama suçlamasından en fazla 20 yıl, 10 ayrı elektronik dolandırıcılık suçlamasının her biri için 20'şer yıl, adli kovuşturmaya engel olma suçlaması için de beş yıl hapsi isteniyor.

'TÜRKİYE VE LÜKSEMBURG'DAKİ BANKA HESAPLARI ÜZERİNDEN...'

İddianamede, Korkmaz'ın Türkiye ve Lüksemburg'da kontrol ettiği banka hesapları üzerinden, ABD'de Jacob Kingston, Isaiah Kingston ve Levon Termendzhyan'ın Hazine Bakanlığı'nı dolandırarak elde ettiği kara paranın 133 milyon doların üzerindeki bir kısmını akladığı belirtiliyor.

Utah Başsavcılığının Sezgin Baran Korkmaz ile ilgili bugün açıkladığı iddianameye ulaştım. Gizli ibaresi ile mühürlendiği tarih 28 Nisan. Toplam 15 sayfa.

SBK para aklama, dolandırıcılık ve soruşturmayı karartma olmak üzere 3 farklı suç ile ABD’de toplam 225 yıl ile yargılanacak pic.twitter.com/K6mlmXWog1

— Yurter ÖZCAN (@YurterOzcan) June 21, 2021

BORJAET, OTELLER, YAT, BOĞAZ'DA VİLLA VE DAİRE

İddianameye göre, Korkmaz, Kingston kardeşler ve Termendzhyan dolandırıcılıktan elde ettikleri para ile Borajet'i, Türkiye ve İsviçre'deki bazı otelleri, Queen Anne isimli yatı ve İstanbul Boğazı'nda bir villa ile bir daireyi satın aldı. 

KINGSTON KARDEŞLERE 'SİZİ ABD YARGISINDAN KORURUM' DEMİŞ

İddianamenin çarpıcı kısımlarından bir diğeri de, Korkmaz'ın Kington kardeşleri de dolandırmaya çalıştığı iddiası. Buna göre Sezgin Baran Korkmaz, ABD'li kardeşleri, ismi verilmeyen Amerikan hükümeti yetkilileri aracılığıyla 'federal büyük jüri soruşturmasından ve para cezası davalarından korumayı' vaat etti; bu yolla ayrıca para aldı.

ABD AVUSTURYA'DAN İADESİNİ İSTEYECEK

ABD Adalet Bakanlığı'nın açıklamasında, Korkmaz'ın Utah'ta mahkemeye çıkarılması için iadesinin isteneceği belirtildi.

Korkmaz bugün Avusturya'da mahkemeye çıkarılmış, avukatı Volkan Dülger 'ABD'ye iade edilmek yerine Türkiye'de yargılanmak istediğini' söylemişti. Dülger, "Kara para aklama suçunun cezası 3 yıldan 7 yıla kadar hapis. Sezgin Baran Korkmaz, Türkiye'de bu suçtan hapis yatmaz. Türkiye'de 6 yıla kadar olan suçların zaten infazı yok" deyip, "ABD'de bu suçların yüksek cezası var. Aynı suçun Türkiye'de fazla cezası olmadığı için burada yargılanmak istiyor" ifadelerini kullanmıştı. (Duvar)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89