• BIST 9645.02
  • Altın 2429.254
  • Dolar 32.552
  • Euro 34.8813
  • İstanbul 23 °C
  • Diyarbakır 24 °C
  • Ankara 27 °C
  • İzmir 28 °C
  • Berlin 9 °C

ABD Ortadoğu için destek istedi

ABD Ortadoğu için destek istedi
Dışişleri Bakanı Davutoğlu, ABD Dışişleri Bakanı Clinton ile BM Güvenlik Konseyi Başkanlık Ofisi'nde bir araya geldi.

 Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ile BM Güvenlik Konseyi Başkanlık Ofisi'nde bir araya geldi. İkili arasında Ortadoğu'da yaşanan gelişmeler ele alınırken ABD, bu süreçte Türkiye'den yardım istedi.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, BM'deki temasları çerçevesinde ikili görüşmelerine dün de devam etti.

Davutoğlu, gün içinde ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ile BM Güvenlik Konseyi Başkanlık Ofisi'nde bir araya geldi.

Heyetlerarası düzenlenen ve Türk tarafından Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu ve Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Namık Tan'ın da katıldığı görüşmede, Afganistan, Pakistan, Irak, İran, Ortadoğu barış süreci, Mavi Marmara gemisine saldırı gibi konuların gündeme geldiği öğrenildi.

Edinilen bilgiye göre, Türk tarafının talebiyle düzenlenen ve "ufuk turu" niteliğinde geçen görüşmede Clinton, Ortadoğu barış sürecinde gelinen durumu anlattı ve bu süreçte Türkiye'nin desteğini beklediklerini belirtti.

Afganistan'daki parlamento seçimlerinin düzenlenmiş olmasından duyulan memnuniyetin dile getirildiği görüşmede, seçimlerin sonrasına dair bir durum tespiti yapıldı. Davutoğlu, Türkiye'nin Afganistan'a yaptığı yardımlardan bahsetti.

Görüşmede, sel felaketinden etkilenen Pakistan'daki durumun vehameti karşılıklı olarak ifade edilirken, Davutoğlu, BM'nin Pakistan'a yönelik çalışmalarının etkin koordinasyon içinde olmasının gerektiği yönündeki inancını yineledi.

Irak'taki iç durum ve seçim sürecine değinilen görüşmede, İran konusuna ilişkin de Davutoğlu, mevcut temaslarını anlattı, tüm taraflarla temaslarının süreceğini belirtti.

Davutoğlu görüşmede, Cenevre'deki BM İnsan Hakları Konseyi'nin Gazze'ye yardım götüren Mavi Marmara gemisine yapılan saldırıyla ilgili yayımladığı raporun Türkiye'nin söylediklerini bir kere daha tespit ettiğini ilk izlenim olarak gördüklerini aktardı ve New York'taki soruşturma panelinin de en kısa sürede sonucunu beklediklerini tekrarladı. Clinton'ın ise raporla ilgili bir yorumda bulunmadığı öğrenildi.

Görüşmede ayrıca, Davutoğlu'nun, İran'da aylardır tutuklu kaldıktan sonra geçen günlerde serbest bırakılan Sarah Shourd ile diğer iki tutuklu Shane Bauer ve Josh Fattal'ın ailelerini kabulü de gündeme geldi.

Davutoğlu, Clinton ile görüşmesinde ayrıntılı olarak Amerikalı ailelerin bugün kendisini ziyaretini anlatırken, Clinton da yardım çabalarından ötürü Davutoğlu'na teşekkür etti.

BM KIBRIS ÖZEL DANIŞMANI DOWNER İLE GÖRÜŞME

Dışişleri Bakanı Davutoğlu'nun dünkü bir diğer ikili görüşmesi, BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Alexander Downer ile oldu.

Davutoğlu'nun ikamet ettiği oteldeki kabulde Downer, Ada'daki mevcut durumu nasıl gördüğünü aktardı ve kendisi de dahil olmak üzere herkesin çözüm yolunda elinden geleni yapmakta olduğu mesajını verdi.

Davutoğlu da kendi değerlendirmelerini dile getirirken, KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu'nun çözüm yanlısı çalışmalarını sürdürdüğü ve herkesin onu desteklemesi gerektiğini söyledi.

BM'nin çabalarını da desteklediklerini vurgulayan Davutoğlu, Kıbrıs meselesinde bir an önce çözüm beklediklerinin altını çizdi.

DİĞER GÖRÜŞMELER

Davutoğlu, dün ayrıca Japonya Dışişleri Bakanı Seiji Maehara ile de görüştü.

Maehara görüşmede, Japonya Başbakanı'nın Türkiye ile ikili ilişkilerin geliştirilmesine dönük bir mektubunu Davutoğlu'na iletti.

Japon bakan ayrıca, Afganistan'da özellikle polis eğitimi konusunda Türkiye ile daha çok iş birliği yapmak istediklerini ifade etti.

Davutoğlu ayrıca, New York'ta bulunduğu sürede, ABD'nin Afganistan ve Pakistan Özel Temsilcisi Richard Holbrooke ile üçüncü görüşmesini yaptı.

Daha önceki görüşmelerinde Pakistan'ı ele aldıkları için, bu görüşmede Afganistan'a ağırlık veren Davutoğlu ve Holbrooke, Afganistan'daki seçimlerin genel bir değerlendirmesini yaptılar ve önümüzdeki döneme dair beklentilerini dile getirdiler.

Holbrooke görüşmede, ISAF komutanlığında yürüttüğü çalışmalardan dolayı Türkiye'ye takdirlerini iletti.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89