• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Diyarbakır 13 °C
  • Ankara 16 °C
  • İzmir 17 °C
  • Berlin 6 °C

'ABD İncirlik'teki nükleer bombaları çekerse, Türkiye Rus füzelerini yerleştirebilir'

'ABD İncirlik'teki nükleer bombaları çekerse, Türkiye Rus füzelerini yerleştirebilir'
ABD ile Türkiye arasındaki ilişkiler, Rusya'dan satın alınan S-400 hava savunma sistemi nedeniyle gergin kalmaya devam ederken, Ankara'nın Batı ittifakından koparak Rusya-Çin-İran aksına sürüklenmesi beraberinde başka tartışmaları da getiriyor.

O tartışmalardan biri de, Türkiye'de bulunan ABD askeri güçlerinin konuşlu olduğu İncirlik Hava Üssü. 

Amerika'nın Sesi'nde yer alan haberde, üssün geleceğinin ne olacağı tartışmasına dikkat çekiliyor.

Cumhurbaşkanlığı Güvenlik ve Dış Politika Kurulu Üyesi Prof. Mesut Caşin'in üsle ilgili, taktiksel nükleer silahların konuşlandırılmasıyla birlikte İncirlik’in Ortadoğu’daki en önemli üslerden biri olduğu açıklaması hatırlatılırken, Caşin'in, bu durumun Türkiye’nin NATO’nun taşıdığı değeri desteklemeye devam ettiğini gösterdiğini belirten sözlerine yer veriliyor.

İncirlik'te 50 kadar nükleer bomba bulunduğu medyaya yansırken, Sovyetler Birliği'ne karşı caydırıcı bir unsur olarak görülen bu bombaların geleceği, ABD-Türkiye arasında değişen dengeler ve gerilen ilişkiler nedeniyle belirsiz bir hal almışa benziyor.

Haberde şu detaylara dikkat çekildi:

"Temsilciler Meclisi Silahlı Hizmetler Komisyonu üyesi Kendra Horn geçen ay Twitter üzerinden paylaştığı mesajda, “stratejik nükleer silahların Türkiye sınırları içerisindeki bir hava üssünde tutuluyor olmasından derin endişe duyduğunu” belirtmişti. Horn daha sonra bu mesajını kaldırdı.

Eski Türk büyükelçi Mithat Rende, Kongre’de İncirlik’ten nükleer cephanenin başka yere taşınması ihtimalinin konuşulduğuna dikkati çekerek, bu silahların taşınması durumunda bunun Washington’un Ankara’ya karşı derin bir güven kaybının işareti olacağı yorumunda bulundu.

Türkiye’den nükleer mühimmatın çekilmesi halinde iki ülke arasında bir güven sorununun patlak vereceğini ve ilişkilerin büyük zarar göreceğini, Türkiye’nin böyle bir gelişmeye büyük tepki göstereceğini söyledi.

Mesut Caşin de, Türkiye-ABD ilişkilerinin karşılıklı tehditlerin savrulduğu bir ortamda devam edemeyeceğini kaydederek, Türkiye’nin uzun zaman ABD’nin bölgedeki en iyi müttefiki olduğunu, şu anda yaşananların Rusya ve Çin’in işine geldiğini belirtti.

Uzmanlar da ABD’nin İncirlik’te konuşlu personel ya da teçhizatı azaltma yoluna gitmesinden Moskova’nın faydalanmaya çalışacağı uyarısını yapıyor.

Ortadoğu Teknik Üniversitesi’nde uluslararası ilişkiler profesörü Hüseyin Bağcı, Amerikalılar’ın nükleer silahlarını geri alması halinde Türkler’in de oraya Rus füzelerini taşıyacağı görüşünü dile getirdi.

Bağcı, bu durumda da Ruslar’ın Türkiye’yi kendi tarafına çekmede elinin çok daha güçleneceğini ve “Türkiye’nin kaybedilmesinin mimarının Amerikan politikası olacağını” ve tüm bu süreçten galip çıkanın da Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin olacağını söyledi."

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89