• BIST 9117.17
  • Altın 2325.622
  • Dolar 32.3666
  • Euro 35.0423
  • İstanbul 21 °C
  • Diyarbakır 19 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 25 °C
  • Berlin 13 °C

“ABD ile Menbic pazarlığına oturan Türkiye’nin 2 şartı var”

“ABD ile Menbic pazarlığına oturan Türkiye’nin 2 şartı var”
ABD, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Washington temaslarında IŞİD'e karşı Menbic'de düzenlenecek operasyonda Türkiye ile işbirliği yapmayı istediği; Erdoğan ise 2 şartı olduğu öne sürüldü:

1- Operasyona katılacak Arap aşiretlerinin YPG’nin kontrolündeki Suriye Demokratik Güçleri'nden ayrılmaları, 2- ABD’nin Mare'de Türkiye'nin desteklediği muhalif gruplara hava desteğini arttırması. Bu iddiaya karşın bir süredir ABD'nin Türkiye'nin muhalefetine rağmen Menbic'e Kürtleri yerleştirmek istediği konuşuluyordu.

Hürriyet’ten Tolga Tanış’ın haberine göre müzakereler, Türkiye-Suriye sınırında IŞİD’in elinde kalan 98 km’lik son dilim üzerinde düğümlendi. ABD’liler, bu hattın güneydoğu ucundaki Menbic’in örgütün elinden alınması için büyük bir harekata hazırlanırken, Türkiye’nin desteğini istedi. Türkler ise yardımın sağlanması için 2 şart öne sürdü. İddiaya göre Erdoğan, Menbic operasyonuna katılacak Suriyeli Arapların, YPG’nin kontrolündeki Suriye Demokratik Güçleri’nden ayrılıp Türk güvenlik birimlerinin yürüteceği sicil taramasına girmesini, ABD’nin de 98 km’lik cebin güneybatı ucundaki Mare’de Türkiye’ye yakın gruplara daha fazla hava desteği vermesini talep etti.

“YPG konusunda  yumuşama yok”

Türk kaynaklar, Erdoğan’ın görüşmelerde terör örgütü saydığı YPG konusundaki endişelerini hem Biden hem de Obama’ya dile getirdiğini belirtirken, üst düzey bir yetkili “Bizim için YPG meselesi yok PKK var. YPG ve PKK aynı” diyerek Ankara’nın bu konudaki çizgisinin değişmediğini, YPG konusundaki tavırda bir yumuşama yaşanmasının söz konusu olmadığını vurguladı. Başka bir Türk yetkili, asıl şimdiye kadar YPG’yle IŞİD’e karşı yoğun bir işbirliği içinde olan Amerikan tarafının söylemlerinde bir yumuşama olduğunu savunarak görüşmelerde aşama kaydedildiğini ve Washington’daki temasların ardından şimdi toplantıların teknik seviyede Ankara’da devam edeceğini söyledi.

 “Aşiretler, Suriye Demokratik Güçlerinden ayrılmalı”

Bir Türk yetkili, Türkiye’nin Menbic operasyonu için yardıma hazır olduğunu ama öncelikle sayıları tam olarak bilinmeyen ve YPG’nin kontrolündeki Suriye Demokratik Güçleri (SDG) komutasında savaşan Arap aşiretlerin bu şemsiyenin altından çıkmaları gerektiğini ifade etti. Şammar Aşireti gibi bölgenin önde gelen Arap gruplarının SDG’den ayrıldıklarını beyan etmelerinin ardından da, hangi grupların Türkiye üzerinden yardım alacağının belirlenmesi için bu grupların geçmiş kontrollerinin Türkiye tarafından yapılması gerektiğini söyledi.

“Mare’ye hava desteği şartı”

Yetkiliye göre Ankara’nın diğer bir şartı ise 98 km’lik IŞİD cebinin güneydoğusundaki Menbic’ten bastırırken güneybatısındaki Mare’den de örgüte karşı yoğun bir saldırıya girişilmesi ve ABD’nin burada Türkiye’nin birlikte çalıştığı, sayılarının yaklaşık 3.000 kişi olduğu belirtilen Arap ve Türkmen muhaliflere güçlü bir hava desteği sağlaması. Türk kaynaklar, ABD tarafıyla yürütülen görüşmelerin olumlu geçtiğini ve bir plan üzerinde ilerlendiğini aktarırken, bu kapsamda Pazartesi günü Türkiye’ye Amerikalı askeri ve istihbarat yetkililerinden oluşan geniş bir heyetin gideceğini söylüyor. Heyetlerin görüşmelere hızla başlayacağını ifade eden kaynaklar, ABD’lilerin YPG’nin Menbic’e doğru ilerlemesini de önleyeceğini belirtiyorlar.

Menbic’te neler oluyor?

Türkiye-Suriye sınırında yer alan, IŞİD’in elindeki 98 km’lik hatta adını veren Menbic kentine son 2 haftadır yoğun hava saldırıları düzenleniyor. ABD, bu bölgede IŞİD’i havadan vururken YPG’nin de karadan Menbic’e saldırmaya hazırlandığı iddia ediliyor. Daha önce YPG’nin Fırat Nehri’nin batısına geçmesini “kırmızı çizgi” sayacağını açıklayan Ankara ise Menbic’te YPG’nin liderlik edeceği bir operasyona karşı çıkıyor.

The Times: “ABD, Türkiye’nin muhalefetine karşın Kürtleri Menbic’e yerleştirmek istiyor”

The Times gazetesi, ABD’nin ‘IŞİD militanlarının geçişine engel olmak için’ o bölgeye Suriyeli Kürtlerin yerleşmesinden yana olduğunu yazmış, haberde “ABD’nin planı, Menbic’in dışarı açılan yolu ile sınır noktasını ele geçirmeleri için Kürt savaşçıları desteklemek. Fakat Türkiye ısrarla, Kürtlerin bu önemli sınır geçişinden sorumlu olmalarına karşı çıkıyor. Ankara hükümeti, ABD’nin desteklediği Kürt savaşçıları terörist olarak görüyor” ifadelerine yer vermişti. (Hürriyet, ZETE)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89