• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Diyarbakır 13 °C
  • Ankara 16 °C
  • İzmir 17 °C
  • Berlin 6 °C

ABD elçisi: Uludere’de korkunç ve trajik bir hata var

ABD elçisi: Uludere’de korkunç ve trajik bir hata var
ABD’nin Türkiye Büyükelçisi Francis Ricciardone, bu göreve geldikten bir yıl sonra basının karşısına çıktı.

ABD’nin Türkiye Büyükelçisi Francis Ricciardone, bu göreve geldikten bir yıl sonra basının karşısına çıktı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, kendisine “Acemi elçi” yakıştırması yapmasına yol açan sözlerini yine tekrarladı: “Özgürlüğe önem veren bir ülkede, nasıl olur da aydınlar, gazeteciler demir parmaklıklar arkasında olur, onlar bomba atmadılar.” Yeni Anayasa çalışmalarının pek çok açıdan önemli olduğunu ve teşvik ettiklerini vurgulayan Ricciardone, 34 kişinin hayatını kaybettiği Uludere katliamı ile için “Belli ki korkunç, trajik bir hata oldu” ifadesini kullandı.

Ricciardone, Aydınlık, Akit ve Sözcü gazetelerinin dışındaki basın kuruluşlarının Ankara temsilcilerini önceki gün konutunda ağırladı. Büyükelçi, üzerinde ABD Başkanı Barack Obama’nın politikasının özetlendiği diğer yüzünde ise Ankara’daki büyükelçilik misyonunun amaçlarını anlatan küçük karvizitleri basına dağıttıktan sonra Türkçe olarak yaptığı kısa konuşmasına, “Türkiye gibi demokratik ülkelerde basının rolünün çok önemli olduğunu biliyoruz” diyerek başladı.

Uludere’de trajik bir hata oldu

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun, önceki gün CNNTürk’te, 34 kaçakçının öldürüldüğü Uludere olayındaki istihbarat bilgisini, ABD ya da İsrail’in verdiği yolundaki sözlerinin hatırlatılması üzerine Ricciardone, “Genelinde ve Uludere özelinde ABD, Türkiye’nin hedef saptama kararlarında yer almıyor, bu Türk tarafınca belirleniyor. PKK konusunda Türkiye’ye verebildiğimiz kadar istihbarat desteği veriyoruz” diyerek yanıtladı. Uludere olayında ölenlere başsağlığı dileyen Ricciardone, şöyle konuştu: “Birçok kişi hayatını kaybetti, olmamalıydı. İstihbarat toplamada kimsenin mükemmel bilgisi olmaz. Amerikan askeri birlikleri bu anlamda çok iyi çalışır. Bir köyde insanlar nasıl çalışır diye araştırır mesela. Afganistan’da maslahatgüzar iken bir olay nedeniyle özür dilemişimdir. Türk hükümetinin yaptığı açıklamalardan anladığım kadarıyla Uludere olayında belli ki trajik bir hata oldu, belli ki korkunç bir hata oldu. Başbakan Erdoğan da yanılmıyorsam bu olay için operasyonel bir hata” dedi.

İstihbarat bilgisi veriyoruz

Operasyonel ve istihbarat konularında yorum yapmadıklarına işaret eden Ricciardone, “Bunu ‘ABD’nin spesifik katılımı var (Türk operasyonlarına)’ diye almayın. Predatörlerle ilgili istihbarat bilgisi veriyoruz zaten onların kalkışlarını görüyorsunuz, bu sır değil. Bu (faaliyetleri de) sizin askerlerin iyiliği için yapıyoruz ki PKK yerlerini öğrenmesin.”

Riccardone, Türkiye’nin, sınırdışı operasyonlarını her zaman sınırlı tutmasını ve sivil ölümlerinin olmamasını istediklerini belirtirken belli süredir sınırdışına kara harekâtı olmadığını kaydetti ve Irak’ın toprak ve hava sahası egemenliğine saygı duyduklarının altını çizdi. ABD’nin, PKK konusunda Türkiye’ye istihbarat, kolluk gücü desteği ve uyuşturucu trafiğine karşı destek vermeye çalıştığını belirten Ricciadone, PKK’nın yayın organı olan Roj TV ‘nin yayınlarının durdurulması da dahil olmak üzere Avrupa ile yakın temas halinde olduklarını söyledi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89