• BIST 9524.59
  • Altın 2501.311
  • Dolar 32.5466
  • Euro 34.6697
  • İstanbul 13 °C
  • Diyarbakır 14 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 16 °C
  • Berlin 5 °C

ABD Büyükelçisi'ne Kürtçe 'hoşgeldiniz' karşılaması

ABD Büyükelçisi'ne Kürtçe 'hoşgeldiniz' karşılaması
ABD'nin Ankara Büyükelçisi James F. Jeffrey,Askeri tedbirlerle güvenlik önlemleri yeterli değil, aynı zamanda iktisadi, siyasi kültürel başka eylemler lazım" dedi.

Büyükelçi Jeffrey ve Adana Konsolosu Eric F. Green, Diyarbakır Valiliğini ziyaret ederek, Vali Hüseyin Avni Mutlu ile görüştü. Buradaki görüşme basına kapalı gerçekleştirildi.

Daha sonra Büyükelçi Jeffrey ve beraberindekiler, Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir'i makamında ziyaret ederek, görüştü.

Büyükelçi Jeffrey, burada Türkçe yaptığı konuşmada, 24-25 sene önce Diyarbakır'a geldiğini ve belediye başkanıyla görüştüğünü belirterek, o dönemki ile bu dönemki Diyarbakır arasında çok büyük fark olduğunu bildirdi.

İstikrarlı duruma yardımcı olmak istediklerini ifade eden Jeffrey, şöyle dedi:

"Bütün dünya için çok önemli. Eskiden istikrarsız bir b ölgeydi. Irak'ta da birkaç senedir, özellikle kuzey Irak ve bütün ülkede daha iyi bir durum var. Özellikle ticaret, ihracat ve yatırım imkanları Türkiye ile rahat yürüyor. Bu bölgeyi biraz iyileştirebilir. Çünkü bu çok önemli. Sayın Obama'nın Ankara'da söylediği gibi biz her türlü teröre karşıyız. Türkiye ile bu terörle mücadeleye katılıyoruz. Fakat askeri tedbirlerle, güvenlik eylemleri yeterli değil, aynı zamanda iktisadi, siyasi kültürel başka eylemler lazım. Kalkınma çok önemli."

Baydemir de tek başına güvenlik perspektifi ile sorunları aşmanın mümkün olmadığını, ekonomik, iktisadi, sosyal, kültürel ve hukuki altyapısı oluşturulduğu, diyalog olduğu zaman şiddetin yaşamlardan çıkacağını, şiddete ihtiyaç olmayacağını, gereksinim kalmayacağını aktararak, umutlarının ortak paydada ve diyalogda buluşmak olduğunu anlattı.

Büyükşehir Belediye Başkanı Baydemir, Diyarbakır'ın Orta Doğu coğrafyasının en kadim, en tarihi kentlerinden biri olduğunu söylemesi üzerine Büyükelçi Jeffrey, "Size katılıyorum" diye konuştu.

Diyarbakır'ın 7 bin yıllık bir tarihe sahip, bünyesinde çok güçlü ve inançlı bir geleneği barındırdığını, her sokağında ve köşesinde bir medeniyetin izini görmenin mümkün olduğunu ifade eden Osman Baydemir, son 100 yıldır kentin yaşadığı sosyo ekonomik problemlerin aşılması konusunda kentin bütün dinamiklerinin çok güçlü bir istencinin bulunduğunu bildirdi.

Baydemir, yakın bir geleceğin aydınlık olacağına inandığını, belediye olarak Diyarbakır'ı turizm, ticaret ve kültür kenti haline getirmeyi arzu ettiklerini, diyalog, ortak akıl ve samimiyetle aşılmayacak hiçbir sorunun olmadığına inandıklarını belirtmesi üzerine Büyükelçi, "Çok iyimsersiniz" dedi.

Daha sonra Baydemir, gözünün gördüğü, dilinin döndüğü her ortamda diyalog, istişare ve iş birliği çağrısında bulunduğunu, Orta Doğu'nun bütününde kültürler, medeniyetler, diller arasında bir barışın tesisinde Diyarbakır'ın rolünün oldukça önemli ve etkili olacağına inandığını bildirdi.

Baydemir, konuşmasının sonunda Büyükelçi Jeffrey'e Kürtçe "Hoş geldiniz" dedi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89