• BIST 9079.97
  • Altın 2320.281
  • Dolar 32.3585
  • Euro 34.9543
  • İstanbul 15 °C
  • Diyarbakır 10 °C
  • Ankara 14 °C
  • İzmir 19 °C
  • Berlin 9 °C

ABD bu reklamı sevmedi

ABD bu reklamı sevmedi
Doğal Hayatı Koruma Vakfı (WWF) için Brezilyalı bir reklam ajansı tarafından hazırlanan reklam videosu onlarca uçağı New York'a doğru çarpmak üzere yol alırken gösterdiği için büyük tartışma yarattı.

Doğal Hayatı Koruma Vakfı (WWF) için Brezilyalı bir reklam ajansı tarafından hazırlanan reklam videosu onlarca uçağı New York'a doğru çarpmak üzere yol alırken gösterdiği için büyük tartışma yarattı. 

Potansiyel çevre felaketleri ve bunların sonucunda meydana gelen kayıplara ilişkin olasılığa dair farkındalığı artırma çabasıyla yapılan videoda "Tsunami, 11 Eylül 2001'deki saldırılardan 100 kat daha fazla insanın ölümüne yol açtı" sloganı yer alıyor.

Video, küçük bir Brezilya gazetesinin internet sitesinde bir kereliğine yayınlanmış olmasına rağmen, bilhassa ABD'de büyük tartışmaya yol açtı. Amerikalı blogçular videoyu eleştiri bombardımanına tutarken, reklam ajansı DDB Brasil ilk başta videonun bu versiyonunu yaptığını inkar etti, ama daha sonra bu videoyu hazırlamakla kalmayıp haziranda Cannes Uluslararası Reklam Festivali'ne gönderdiği de ortaya çıktı.

3986

Videoyu eleştirenler, 11 Eylül saldırılarıyla 2004'teki tsunami felaketinin kıyaslanmasının kurbanları ve bu olayın yarasını taşıyanları önemsizleştirmek anlamına geldiğini öne sürüyor.

WWF ise yaptığı açıklamada, videonun kınandığı belirtilerek, söz konusu videonun yayınlanması ya da yapılması için örgüt olarak hiçbir yetki verilmediği kaydedildi. Örgüt videodaki mesajların hiçbirinin kendi fikirlerini yansıtmadıklarını da ifade etti.

Görüntüler, 11 Eylül'de uçakların ikiz kulelere çarpma anı ile başlıyor. Ardından '2001'de insanlık tarihinin en büyük trajedilerinden birinde 2 bin 819 kişi yaşamını yitirdi' yazısı çıkıyor.

Daha sonra onlarca uçak New York'a çarparken gösteriliyor ve daha sonra "2005'te tsunami 280 bin kişinin ölümüne yol açtı. Bu 100 kat daha fazla ölüm" deniliyor.

Video, "Gezegenimiz çok güçlü. Saygı duyun. O'nu koruyun" mesajlarıyla sona eriyor.

ABD'nin 11 Eylül saldırılarını bahane edip başlattığı 'terörle savaşında' yüzbinlerce sivil öldürülürken, bu ölümleri ve savaşı meşrulaştırmak adına 11 Eylül saldırıları sürekli gündemde tutulurken, silahlara milyarlarca dolar harcanırken, diğer yandan çevrenin ve dünyanın yok olmasına göz yumulduğu, dünyayı kurtarmak için tek kuruş harcamamak uğruna bin dereden su getirildiği, büyük felaketlerin ardından kulakların sağır, gözlerin kör olduğu göz önünde bulundurulduğunda bu videoya "Ellerine sağlık" dışında ne denebilir ki?
(Video Youtube'dan alınmıştır, izlemek için gerekli ayarları yapmış olmanız gerekir.)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89