• BIST 9079.97
  • Altın 2323.714
  • Dolar 32.3523
  • Euro 34.949
  • İstanbul 13 °C
  • Diyarbakır 7 °C
  • Ankara 12 °C
  • İzmir 16 °C
  • Berlin 9 °C

ABD Ankara’da Gülen’i konuştu

ABD Ankara’da Gülen’i konuştu
FBI temsilcilerinin de aralarında bulunduğu ABD heyeti Ankara’da temaslarda bulunuyor. Ankara, Gülen’in iadesine giden yolda en somut adım olacağını düşünüyor. Hukukçular "İadede siyasi kararlar belirleyici olur" diyor.

Ankara-Washington hattında Gülen’in iadesine ilişkin yeni bir mesai daha başladı. Gülen’in iadesi ve Gülen yapılanmasına bağlı okul, yardım vakfı gibi kuruluşlara yönelik yürütülen soruşturmalar kapsamında Ankara’dan adli yardım isteyen ABD, özel bir heyetle Ankara'da temaslarda bulunuyor.

ABD İstihbarat Teşkilatı FBI’dan isimlerin de aralarında olduğu 5 kişilik ABD heyeti, 15 Temmuz 2016’daki darbe girişiminin en kritik isimleri olarak bilinen tutuklular ile gizli tanıkların sorgularına da katıldı.

Ankara, ABD heyetinin bu ziyaretini Washington yönetiminin Türkiye’nin Gülen yapılanmasıyla mücadelesine verdiği ‘en somut adım’ olarak nitelendiriyor. Ankara’dan Washington’a Gülen’in iadesi konusunda bugüne kadar gönderilen belgelere ‘şüphe’yle yaklaşan ABD’nin, bu ziyarette bu şüphelerini gidermesi temel beklenti.

Ankara; 15 Temmuz 2016’daki darbe girişiminin arkasında Fethullah Gülen’in olduğu yönündeki düşüncesini ABD ile paylaştıktan sonra Gülen yapılanmasına bağlı okullar başta olmak üzere bu yapılanmayla ilgili her kuruluşa yönelik ABD’de vergi kaçakçılığı, evrakta sahtecilik, kara para aklama gibi suçlardan soruşturma yürütülmeye başlanmıştı.

Bu soruşturmaları tamamlamak isteyen Washington yönetiminin, ABD heyetinin ziyaretinin hemen ardından Ankara’yla ‘daha somut’ gelişmeler paylaşması da beklentiler arasında. Öyle ki ABD heyeti Ankara’daki temasları kapsamında hem bu soruşturmaları hem de Gülen’in iade dosyasını ilerletmek için ilk olarak Ankara Adliyesi’ni ziyaret etti.

Yeni deliller toplanıyor

Ankara Adliyesi’nde 15 Temmuz gecesi yaşananlara ilişkin özel bir brifing alan ABD heyeti, Türkiye’nin 15 Temmuz darbe soruşturmalarında geldiği aşamayı da öğrenmiş oldu. ABD heyeti Türk savcıların 15 Temmuz tutukluları ile gizli tanıklara dönük sorgulamalarına da katıldı.

ABD heyetinin, sorgulamalarına katıldığı isimler arasında darbe girişimini yöneten 5 sivil imamdan biri olarak kamuoyuna anlatılan Kemal Batmaz’ın ismi öne çıkıyor. 15 Temmuz’da yakalanan Batmaz, Ankara 17.Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen "Genelkurmay çatı davası"nda yargılanıyor. ABD heyetinin dinlediği isimler arasında 'Kuzgun' ve 'Şapka' olarak bilinen gizli tanıklar da yer aldı. ABD’li heyete darbe girişiminde rol alan sivil imamlar Kemal Batmaz ve Hakan Çiçek’in telefon imajları da verildi.

Adalet Bakanlığı, 19 Temmuz 2016’da Gülen hakkında ABD'ye dört ayrı iade dosyası göndererek Gülen’in acilen iadesinin resmen istendiği süreci başlatmıştı. (DW)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89