• BIST 9079.97
  • Altın 2302.998
  • Dolar 32.3201
  • Euro 35.1053
  • İstanbul 19 °C
  • Diyarbakır 16 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 23 °C
  • Berlin 12 °C

ABD Adana Başkonsolosu: İncirlik kullanılmayacak

ABD Adana Başkonsolosu: İncirlik kullanılmayacak
Başkonsolos John L. Espinoza, Şırnak'ın Silopi İlçesi'nde IŞİD saldırılarından kaçarak gelen Ezidilerin barındırıldığı çadır kampı ziyaret etti.

ABD'nin Adana Başkonsolusu John L. Espinoza, IŞİD'in elindeki silahların çoğunun ABD yapımı olduğundan emin olmadığını, çeşitli ülkelere verdikleri silahların terör örgütlerinin de eline geçebildiğini söyledi.

Silopi Belediye Başkan Yardımcısı Seyfettin Aydemir'in karşıladığı Espinoza ve yanındaki heyet, yetkililerden kampla ilgili bilgiler aldı, sığınmacıların fotoğraflarını çekti.

Kampı ziyaretinin ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Başkonsolos Espinoza, şunları söyledi:

"Burada kampı ziyaret etmekten dolayı mutluyum. Çok açık şekilde görülmektedir ki buraya gelen Ezidilere belediye çok iyi bakmaktadır. Tabii ki bunlara ilave destekler lazımdır. Ezidilere olup bitenler hakkında ABD'nin iyi malumat sahibi olması önemlidir. Bütün Türkiye halkının bunlara yönelik cömertliğini de ilk elden görmesi önemlidir. Bilindiği üzere ABD Başkanı Obama, Suriye ve Irak'taki gruba (IŞİD) cevap vermek için yeni strateji açıkladı. Herkesi sayın başkanın o söylediği açıklamalarına bakmalarını tavsiye ediyorum."

"İncirlik kullanılmayacak"

IŞİD yönelik ABD'nin hava operasyonunda Adana'daki İncirlik Üssü'nün kullanılıp kullanılmadığı yönündeki soru üzerine Espinoza, "Hayır" yanıtını verdi.

Espinoza, "Türkiye ile birlikte IŞİD'e yönelik ortak harekat olacak mı?" sorusuna ise, "Türk hükümetine sorulmasını gerekir" dedi.

ABD Başkonsolosu Espinoza, gazetecilerin, Irak ve Suriye'de yerlerinden edilenler için "ABD'nin bölgedeki zengin yeraltı kaynaklarından faydalanmak için yaptığı bir oyundur" iddiasını hatırlatınca, şöyle dedi:

"Bu varsayımlar delice ve saçmadır. ABD, Türkiye'nin en iyi dostudur. Bu durum sadece Irak, Suriye ve Türkiye'nin güvenliğini tehdit etmemektedir. Aynı zamanda binlerce insan hayatını kaybetmektedir. Biz de pratik bir ülkeyiz. Biz insani yardıma inanırız. Biz barış ve huzura inanıyoruz. Bizim temel hedefimiz de bu bölgeye barış ve huzur getirmektir."

ABD'nin Adana Başkonsolosu, IŞİD ve benzeri örgütlerin kullandığı silahların genellikle ABD yapımı silahlar olduğu hatırlatılınca şöyle konuştu:

"Birincisi; ellerindeki silahların çoğunluğunun ABD yapımı olduğundan emin değilim. IŞİD'in Irak Ordusu'ndan silahlar elde ettiği ve o silahların da ABD menşeli veya Amerikan yapısı olduğunu biliyorum. O nedenle kime askeri yardım vereceğimiz hususunda her zaman dikkatli davranmışızdır. Fakat gerçek şu ki, çeşitli ülkelere vermiş olduğumuz silahlar maalesef terör örgütlerinin de eline geçebilmektedir."

Başkonsolos John L. Espinoza, çadırdaki Ezidilere, Türkçe "İyi günler" anlamına gelen Kürtçe, "Rojbaş" diyerek vedalaştı.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89