• BIST 9674.32
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 23 °C
  • Diyarbakır 29 °C
  • Ankara 28 °C
  • İzmir 24 °C
  • Berlin 11 °C

Abbas'tan BM'ye Filistin'i tanıyın çağrısı

Abbas'tan BM'ye Filistin'i tanıyın çağrısı
Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Birleşmiş Milletler'e çağrıda bulunarak Filistin devletinin eylül ayında alacağı bağımsızlık kararını tanımasını istedi.

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Birleşmiş Milletler'e çağrıda bulunarak Filistin devletinin eylül ayında alacağı bağımsızlık kararını tanımasını istedi. Amerikan New York Times gazetesindeki makalesinde Abbas, bu şekilde BM'nin 1947'de aldığı karar doğrultusunda yürürlüğe girmesi gereken 'iki devlet' planının da yerine gelmiş olacağını ifade ediyor.

Bağımsızlık kararının tanınmasıyla Filistinlilerin İsrail'e karşı yürüttüğü yasal mücadelenin de başarıya ulaşacağını öne süren Abbas, soruna bu şekilde uluslararası bir boyut da kazandırılmış olacağının altını çiziyor. Abbas'a göre bağımsızlığın tanınmasıyla Filistinliler BM'de, insan hakları örgütlerinde ve Uluslararası Ceza Mahkemesi nezdinde yasal haklarını arayabilecekler. Yazısında kendilerine kalan yüzde 22'lik toprak parçası üzerinde bağımsız olarak yaşamak istediklerini vurgulayan Abbas, "İsrail bir yandan yerleşimcileri işgal altındaki Batı Şeria'ya gönderirken, diğer yandan başta Kudüs olmak üzere kutsal topraklarına girmeyi engellerken biz artık bekleyemeyiz. ABD'nin ne siyasi baskısı ve ne de verdiği ödüller İsrail'in yerleşimci programını engellemiyor." diye yazıyor. 1947 yılında BM'nin tarihi bir hata yaparak Filistinlileri bağımsız bir devletten yoksun bıraktığının altını çizen Abbas, eylül ayında konunun son kez önlerine geleceğini ifade ediyor.

Pazar günü nakba-felaket günü anma etkinlikleri dolayısıyla İsrail sınırından geçme teşebbüsünde bulunan Filistinlilerin, topraklarından sürülenlerin torunları olduğunu da yazan Abbas, 14 Mayıs 1948'de İsrail'in bağımsızlığının hemen tanındığını, ancak Filistin konusundaki sözlerin ise halen yerine getirilmediğini belirtiyor. Tüm dost ve barış taraftarı ülkelere seslendiğini de yazan Abbas, 1967 sınırları içinde bağımsız Filistin devletinin tanınmasına destek vermelerini istedi. Abbas 60 yıl önce kendilerine verilen sözlerin tutulmasını da talep etti. Barış sürecinin çıkmaza girmesi üzerine Abbas, son çözüm olarak BM'ye giderek bağımsızlıklarını ilan edeceklerini duyurmuş, bu da İsrail'de ciddi bir endişe meydana getirmişti. Abbas'a göre şu anda Filistin'in bağımsızlığını tanıyacak en az 150 ülke bulunuyor. Ancak bağımsızlık kararına başta ABD olmak üzere bazı Batılı ülkeler karşı çıkıyor.

BM'den 3. intifada uyarısı

Birleşmiş Milletler Ortadoğu Özel Temsilcisi Robert Serry, BM'nin bir Filistin devletiyle ilgili net bir karar alamaması halinde, Filistinlilerin 3. kez intifadaya yönelebileceği yolundaki endişesini dile getirdi. İsrail Ynet haber sitesine göre Serry, Tel Aviv'de düzenlenen bir konferansta yaptığı konuşmada, devletin ilanının beklendiği eylül ayı öncesinde Filistinliler arasında büyük beklentiler olduğunu ifade etti. Serry, bunun gerçekleşmemesinin gerginliğin tırmanmasına sebep olabileceğini söyledi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89