• BIST 9673.9
  • Altın 2495.261
  • Dolar 32.5846
  • Euro 34.8318
  • İstanbul 16 °C
  • Diyarbakır 27 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 23 °C
  • Berlin 7 °C

Abbas ilk kez Netanyahu'nun konutunda

Abbas ilk kez Netanyahu'nun konutunda
İsrail ve Filistinliler arasında doğrudan barış görüşmelerinin devamı olarak nitelendirilen görüşmeler Kudüs'te başladı.

 İsrail ve Filistinliler arasında dün Mısır'ın Şarm El Şeyh beldesinde yapılan doğrudan barış görüşmelerinin devamı olarak nitelendirilen görüşmeler Kudüs'te başladı.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'un baş başa görüşmesiyle başlayan toplantıya Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ise yaklaşık bir saat sonra katıldı. Abbas, İsrail Başbakanı Netanyahu'nun göreve başladığından bu yana ilk kez Kudüs'te Netanyahu ile bir araya geliyor.

Görüşme öncesi her üç lider foto muhabirlerinin karşısına birlikte çıktı ve el sıkıştı. Binyamin Netanyahu, ''bir gelişme olup olmadığı'' yönündeki soru üzerine ''Üzerinde çalışıyoruz. Yapılacak çok iş var'' dedi.

Clinton ve Abbas ise açıklama yapmadı.

Kudüs'teki görüşmelerin gelecek hafta New York'ta ABD Başkanı Barack Obama'nın sponsorluğunda devam etmesi bekleniyor.

ABD Dışişleri Bakanı Clinton, Netanyahu ile görüşmesi öncesi İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres'le bir araya gelmiş, ayrıca İsrail Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman ve sonrasında Savunma Bakanı Ehud Barak'la görüşmüştü.

Lieberman'a yakın kaynaklar, toplantının iyi bir atmosferde yapıldığını söylemekle yetindi.

Netanyahu'nun İsrail'de cuma günkü Yom Kippur (Kefaret Günü) tatilinden sonra muhtemelen pazar günü New York'a hareket etmesi öngörülüyor. Netanyahu'nun ABD eski başkanlarından Bill Clinton tarafından Birleşmiş Milletler'de düzenlenen toplantıya katılması bekleniyor.

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın da BM Genel Kurulu çalışmalarına paralel olarak düzenlenen bu toplantıya katılacağı bildirildi.

Netanyahu'nun ABD'ye gitmesi halinde pazartesi veya salı günü Washington'da ABD Başkanı Barack Obama'yla bir araya gelmesi de öngörülüyor.

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'un yarın sabah Ramallah'ta Abbas ile yapılacak görüşmenin ardından Ürdün'e gideceği açıklandı. Clinton, Amman'da Kral Abdullah ile Ortadoğu barış çabalarındaki son gelişmeleri değerlendirecek.

Mahmud Abbas'ın da bugün Kral Abdullah'a Şarm El Şeyh'teki görüşmelerle ilgili bilgi verdiği kaydedildi.

Öte yandan, ABD'nin Ortadoğu Özel Temsilcisi George Mitchell, yarın Şam'da, cuma günü Lübnan'da olacak. Arap medyasında yer alan haberlere göre, Mitchell, Suriye'deki temaslarında İsrail-Filistin barış sürecindeki gelişmelerle ilgili bilgi verip bu sürece Suriye'nin katkısını ele alacak. Mitchell'in ayrıca İsrail ile Suriye arasında dolaylı barış görüşmelerinin yeniden başlatılması imkanlarını da araştıracağı iddia edildi.

Filistinli militan gruplar, İsrail ile Filistin yönetimleri arasında Şarm El Şeyh'teki doğrudan görüşmeleri Filistinlilerin ulusal haklarını sağlamayacağı gerekçesiyle protesto etmişti. Hamas, yerleşimlerde inşaatların devam ettiği göz önüne alındığında, işgal yönetimiyle görüşmelerin sürdürülmesinin yerleşimleri meşrulaştırdığını ve işgal yönetiminin cürümlerine kılıf oluşturduğunu belirtmiş, İslami Cihad da Şarm El Şeyh'te olan bitenlerin yeni bir kandırma raundundan başka bir şey olmadığını öne sürmüştü.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89