• BIST 9079.97
  • Altın 2310.506
  • Dolar 32.336
  • Euro 35.0929
  • İstanbul 19 °C
  • Diyarbakır 12 °C
  • Ankara 19 °C
  • İzmir 22 °C
  • Berlin 11 °C

Abadi: Aynı karar Peşmerge Güçleri için de alınsın

Abadi: Aynı karar Peşmerge Güçleri için de alınsın
Haydar Abadi liderliğindeki Nasır Koalisyonu, Irak Başbakanı Adıl Abdulmehdi’nin Heşdi Şabi'ye bağlı büroların kapatılması talimatını destekleyerek, Peşmerge Güçleri hakkında da benzer kararın çıkartılması talebinde bulundu.

Irak Başbakanı Adıl Abdulmehdi, dün ülke genelindeki Heşdi Şabi'ye bağlı büroların kapatılması talimatını vermişti. 

Nasır Koalisyonu yayımladığı açıklamada, Bağdat’taki önceki hükümet kabinesi Haydar Abadi başkanlığında 7 Mart 2018 tarihinde Heşdi Şabi’nin konumun yönelik divan kararının 57’nci kararıyla devlet ve ilgili kurumlar bünyesine alındığı ve dönemin hükümeti tarafından da uygulandığı hatırlatıldı.  

Adıl Abdulmehdi’nin aldığı kararı Nasır’ın desteklediği belirtilen açıklamada, “Irak Başbakanı Abdulmehdi, benzer talimatnamenin Peşmerge Güçleri ve tüm askeri güçler için çıkartması ve uygulamasını talep ediyoruz” denildi. 

Ülkenin birlik ve beraberliğinin tek güç, iktidar ve kurumlara ihtiyaç duyulduğu belirtilen açıklamada ayrıca, “resmi kurumların dışında hareket eden her gücün devletin güçler dağılımına ciddi bir şekilde etkileyerek, bağımsızlığını tehdit ettiği” iddia edildi. 

Abdulmehdi dün talimat verdi 

Adil Abdulmehdi, dün Heşdi Şabi ile ilgili bir dizi talimatın yer aldığı askeri kararname yayımlamıştı. 

Kararnamede, Irak ordusunun bir parçası olan Heşdi Şabi güçlerinin Başkomutanın emirleri doğrultusunda hareket etme yükümlülüğü olduğu ve söz konusu yapıdan da Başbakanın atayacağı kişinin sorumlu olacağı belirtilmişti. 

IŞİD ile savaş sırasında milis gücüne bağlı grupların kullandığı tüm isimlerin artık kullanılmayacağı belirtilen kararnamede, bu isimler yerine “tugay” ve “alay” gibi askeri tanımların kullanılacağı ifade edilmişti. 

Talimatlara göre, silahlı yapılara dahil olmak istemeyen grupların da ülke yasalarına göre siyasi parti ve gruplara dönüşebileceğine yer verilen kararnamede, söz konusu silahlı grupların sivil bürolarını korumak için ruhsatlı silah taşıyabileceği ve bunun dışında silah taşımalarına izin verilmeyeceği kaydedilmişti. 

Talimatlar dışında gizli ya da açık şekilde silahlı olarak faaliyet gösteren grupların "yasa dışı" kabul edileceği uyarısı yapılan kararnamede, şu ifadelere yer verilmişti: 

“Kentlerde ve onun dışındaki bölgelerde Heşdi Şabi'ye bağlı grupların adını taşıyan tüm bürolar kapatılacak. Haşdi Şabi gruplarına bağlı tüm ekonomik bürolar ve askeri kontrol noktaları da kapatılacak. Talimatlar en geç 31 Temmuz'a kadar yerine getirilmesi gerekiyor. Heşdi Şabi’nin milis yapısıyla ilgili başka kararlar da alınacaktır.” 

Bazı grupları İran’ın güdümünde olan Heşdi Şabi güçleri, 16 Ekim olayları ve Kerkük işgalinde önemli bir rol oynamıştı.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89