• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 16 °C
  • Diyarbakır 18 °C
  • Ankara 17 °C
  • İzmir 18 °C
  • Berlin 11 °C

200 milletvekili liste dışı kalabilir

200 milletvekili liste dışı kalabilir
Başbakan Erdoğan aday adayları listesini incelemeye devam ediyor. Vekilliği garanti görülen 3 isim var: Davutoğlu, Erdem, Uslu.

Başbakan Erdoğan aday adayları listesini incelemeye devam ediyor. Vekilliği garanti görülen 3 isim var: Davutoğlu, Erdem, Uslu. Partinin ağır toplarının seçim bölgesi değişecek.

Aday listesinin YSK’ya verilme tarihi Pazartesi akşamı doluyor. Siyasi kulislerde ençok konuşulan ise iktidar partisinde kimlerin aday gösterileceği. Başbakan Erdoğan’ın partisinin son grup toplantısının basına kapalı bölümünde yaptığı konuşma, 12 Haziran seçimlerinde iktidar grubunda büyük bir rotasyon yaşanacağı yorumlarını güçlendirdi.

Vatan'ın haberine göre; 333 milletvekili bulunan AK Parti’de 200’e yakın ismin liste dışı kalabileceği ifade edilirken, yeniden liste şansı yakalayan isimlerin bir kısmının seçim bölgesinin değişmesi bekleniyor. Kulislerde Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Enerji Bakanı Taner Yıldız, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’ın da bulunduğu pek çok ağır topun seçim bölgelerinin kaydırılacağı konuşulurken, Erdoğan’ın son grup konuşmasında tüm milletvekillerine örnek gösterdiği bu dönem milletvekili yapılmayan Ekrem Erdem ve Zeynep Karahan Uslu’nun 24. dönemde vekilliklerine ise “kesin” gözüyle bakılıyor. AK Parti’de vekilliği garanti olan 3. isim olarak ise parlamento dışından Dışişleri Bakanlığı’na atanan Davutoğlu gösteriliyor. Davutoğlu’nun Konya 1. sıradan milletvekili adayı gösterilmesi bekleniyor.

Erdoğan, ara komisyonlarca belirlenen 1.100 aday ismi ve yeniden adaylık başvurusunda bulunan 300 mevcut milletvekilinden oluşan yaklaşık 1.400 isim üzerinden liste taslağını oluşturmak üzere 3 Grup Başkanvekili 3 MYK üyesi, kadın, gençlik kolları başkanları ile Seçim Koordinasyon Merkezi Başkanı’ndan oluşan “nihai” komisyon ile günlerdir Genel Merkez’de mesai yapıyor.

Milletvekillerinin morali bozuk

Erdoğan’ın grup konuşmasında parti tüzüğündeki 3 dönemden fazla üst üste milletvekili olamama şartı nedeniyle 2 dönemdir vekillik yapan genç isimler ile AK Parti’nin kurulmasından önce başka partilerde de vekillik yapmış “abi” konumundaki bazı isimleri partinin geleceğini garanti adına almak üzere dışarda bırakacağı mesajı vermesi üzerine, mevcut milletvekillerinin tamamına yakının moralleri bozuldu. Parti kulislerinde Abdülkadir Aksu, İdris Naim Şahin, Suat Kılıç’ın da aralarında bulunduğu pek çok ismin 25. dönem parlamentosu için 12 Haziran seçimlerinde dinlendirilebileceği konuşuluyor.

Kurmayların bölgesi değişecek

Kulislerde liste şansı yakalayan isimlerin bir kısmının da seçim bölgesinin değişileceği öne sürülüyor. Bülent Arınç’ın, Manisa yerine Bursa, Diyarbakır ya da Urfa’dan, Taner Yıldız’ın, seçim bölgesi Kayseri’de partinin güçlü olması nedeniyle takviye güç olarak Ankara’ya, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın İstanbul yerine, CHP ve ulusal güç birliğinin yükleneceği İzmir’e, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’ın da aynı gerekçeyle Erzincan yerine İzmir ya da İstanbul’a kaydırılabileceği ifade ediliyor.

Yeniden aday gösterilmesi halinde TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin’in seçim bölgesinin Antalya yerine Karabük olabileceği belirtilirken, Şahin’in partinin geleceği düşünülerek bu dönem dinlendirilebilecek isimler arasında yer alabileceği de öne sürülüyor. Aliye Kavaf’ın seçim bölgesi Denizli yerine Ankara’dan, Adana Milletvekili Dengir Fırat’ın İstanbul’dan, Diyarbakır Milletvekili İhsan Arslan’ın da Ankara’dan adaylık başvurusunda bulunduğu ifade ediliyor.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89