• BIST 9693.46
  • Altın 2507.571
  • Dolar 32.5778
  • Euro 34.7576
  • İstanbul 15 °C
  • Diyarbakır 23 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 21 °C
  • Berlin 8 °C

'2. Konferans'ta gündem: Kuzey Kürdistan’da statü

'2. Konferans'ta gündem: Kuzey Kürdistan’da statü
Konferansa ilişkin yapılan toplantıya aralarında DTK, BDP, DDKD, KADEP, ÖSP ve Azadi İnisiyatifi temsilcilerinin de olduğu çok sayıda örgüt ve parti katıldı.

Diyarbakır'da 15-16 Haziran’da “Kuzey Kürdistan Birlik ve Çözüm Konferansı” yapılacak. Konferansa ilişkin yapılan toplantıya aralarında DTK, BDP, DDKD, KADEP, ÖSP ve Azadi İnisiyatifi temsilcilerinin de olduğu çok sayıda örgüt ve parti katıldı. 

Kürt birliğine güç verin

DTK, BDP, DDKD, KADEP, ÖSP, DÖKH, Azadi İnisiyatifi, Mezopotamya Aleviler Birliği, Ermeni Vakfı, NUBİHAR Derneği, Öze Dönüş Platformu, Êzidî Federasyonu, İslam Konferansı Koordinasyonu, Gençlik bileşenleri, Barış Anneleri İnisiyatifi, MEYADER ve TUHAD FED tarafından 15-16 Haziran’da Amed’de yapılacak olan “Kuzey Kürdistan Birlik ve Çözüm Konferansı”na ilişkin Lulius Otel’de basın toplantısı düzenlendi.

Toplantıya DTK Eşbaşkanları Ahmet Türk ve Aysel Tuğluk, BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, DDKD Genel Başkanı İmam Taşçıer, Ezdî Federasyonu Eşbaşkanı Feleknas Uca ve kurum temsilcileri katıldı. Konferansa, 150 ile 200 arası delege, 60 akademisyen ve kanaat önderi ile 50 kurumun temsilcileri davet edildi.

Her kesim katılmalı

Kurumlar adına ortak metni okuyan Ahmet Türk ise şunları dile getirdi: “PKK Lideri Sayın Öcalan ile başlayan görüşmeler sadece çatışmaların durması açısından değil, Kürt halkının millet olmaktan ileri gelen hakları için önemli bir mücadele zemini doğurmaktadır. Bu açıdan her din, mezhep ve ideolojiden insanların kendi rengini de koruyarak, birlik içerisinde hareket etmesi Kürdistan’da demokratik, özgür bir yaşamın kurulması için gereklidir. 21 yüzyılda Kürt halkının dünya üzerindeki tüm halklar gibi eşit ve özgür bir konuma sahip olması içi bu birliğin sağlanması elzemdir. Tüm Kuzey Kürdistanlıların nasıl bir statü istediği, nasıl bir toplumda yaşamak istediği belirlemesi ve ortak talepler, ortak mekanizmalarda bir araya gelmesi amacıyla 15-16 Haziran’da Amed’de konferansımızı toplayacağımızı ilan ediyoruz. Bu çalışma aynı zamanda tüm Kürtlerin ulusal ve demokratik birliğini sağlamak için ilk adım olacaktır. Bu temelde Kuzey Kürdistan’da yaşayan her kesimi bu çalışmaya katılmaya ve güç vermeye çağırıyoruz. Konferansın gündem başlıkları şöyledir. Açılış ve süreç değerlendirilmesi ve Kuzey Kürdistan’da statü ve Anayasal çözüm, Kürdistan’da toplumsal sorunlar ve çözüm arayışları, Kuzey Kürdistan’da ulusal birlik ve ortak tutum. Kararlar ve sonuç.”

Ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Türk, “Bugün görüyoruz, Kürt siyaseti ve örgütlerinin büyük çoğunluğu burada; ama HÜDA-PAR ve HAK-PAR yok. Umut ediyorum ki, kararlarını gözden geçirecekler. Bu konferans Kürtlerin geleceğiyle ilgili önemli kararların alınacağı bir konferanstır” dedi.

  • Yorumlar 14
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Diğer Haberler
    ÖNE ÇIKANLAR
    Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0532 261 34 89