• BIST 9887.6
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 18 °C
  • Diyarbakır 26 °C
  • Ankara 24 °C
  • İzmir 21 °C
  • Berlin 11 °C

173 gizli belge kimden çıktı?

173 gizli belge kimden çıktı?
Devlet güvenliğine ilişkin gizli bilgileri temin etmekle suçlanan sanık Hüseyin Buzoğlu'ndan TSK'ya ait 173 adet 'gizli' ibareli evrak çıktı.

 Emekli Orgeneral Tuncer Kılınç'ın avukatlığını da yapan Buzoğlu'nda ele geçirilen belgelerde, 28 Şubat sürecinde kurulan Batı Çalışma Grubu ile daha sonra faaliyete geçen Cumhuriyetçi Çalışma Grubu'nun icraatları tek tek anlatılıyor. 

BÇG Eylem Planı başlıklı dosyada, 'Çevik Bir Orgeneral II. Başkan' imzalı, '27 Mayıs 1997' tarihli, 'Genelkurmay Psikolojik Harekât Daire Başkanlığı'na' hitaben yazılmış 'Batı Eylem Planı'nın yer alması dikkat çekiyor. İddianamede Buzoğlu'nda ele geçirilen ve TSK'ya ait olduğu belirtilen gizli belgelerin örgütün arşivlerine konulmak üzere Kılınç ve emekli Orgeneral Kemal Yavuz tarafından verildiğine işaret ediliyor.

Ergenekon davasının dikkat çeken sanıklarından biri avukat Hüseyin Buzoğlu. Emekli Orgeneral Tuncer Kılınç'ın avukatıyken gözaltına alınan Buzoğlu'ndan çok sayıda belge ele geçirildi. Bunların arasında devlet güvenliğine ilişkin gizlilik ibaresi taşıyan deliller olması sebebiyle İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Genelkurmay Askerî Savcılığı'ndan gerçekliği konusunda bilgi istedi. Askerî savcılık, 173 adet gizli ibareli belgeden 76'sının açıklanması yasak gizli bilgi niteliğinde, 5 adedinin TSK'nın iç mevzuatlarına göre düzenlenmiş, halen gizliliği kalkmamış devletin güvenliğine, iç veya dış siyaset yararlarına ilişkin belge olduğunu bildirdi. Bu belgelerin sanıkta bulunmasının TCK'ya göre suç olduğunu da vurguladı.

Buzoğlu'ndan çıkan belgeleri inceleyen savcılık, devlet yönetimindeki birçok şahsa, işadamlarına, askerî personele ve çok sayıda kamu çalışanına ait kişisel bilgilerin olduğu tespitini yaptı. Belgelerin bir kısmının daha önce bazı sanıklarda elde edilen BÇG ve CÇG'ye ait faaliyetlerin anlatıldığı çok sayıda belge ve sunumlar olduğu kaydedildi. Buzoğlu'nun bu belgeleri Tuncer Kılınç'tan alınanları 'Tuncer Paşam' Kemal Yavuz'dan alınanları ise KYAVZDAN GELEN ve GİDEN, Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreterliği'ne sunulan devletin güvenliğine ilişkin 'Yavuz Psikolojik Harekât Planı' isimli klasörlerde sakladığı ifade edildi.

İddianamede Buzoğlu'yla ilgili şu değerlendirme yapılıyor: "Örgüt üyeleri, Ergün Poyraz, Kemal Kerinçsiz, Sevgi Erenerol, Gülseven Yaşer, Kemal Yavuz, Tuncer Kılınç ile örgütsel irtibatının olduğu, ele geçirilen belgelerin büyük bir kısmının "Tuncer Paşam" ve "Kemal Yavuz" isimli klasörlerde yer aldığı, temin ettiği gizli belgelerin bir kısmını incelemesi için Kılınç'a gönderdiği, diğer bir kısım belgelerin ise örgütün arşivlerine konulmak üzere Kılınç ve Kemal Yavuz tarafından kendisine verildiği, çok sayıda gizli belgelerin mesleği avukatlık olan şüphelide ele geçirilmesinin hayatın olağan akışına aykırı olduğu ve söz konusu belgelerin diğer örgüt üyeleri tarafından da şüpheliye ulaştırıldığı sonucunu ortaya koyduğu anlaşılmıştır."

Kaynak: Haber Kaynağı
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89