• BIST 9715.42
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • İstanbul 25 °C
  • Diyarbakır 28 °C
  • Ankara 28 °C
  • İzmir 27 °C
  • Berlin 10 °C

16 bin uçuş iptal edildi

16 bin uçuş iptal edildi
Avrupa'da hava trafiğini vuran Eyfyallayöküll yanardağında hareketlilik artınca, Avrupa'da dün toplam 16 bin uçuş iptal edildi.

Küller nedeniyle bugün Türkiye çıkışlı en az 800 uçuşun iptal edilmesi bekleniyor. Salı günü ülkeye gelmesi beklenen kül bulutu, dün gece 01.00 civarında Türkiye'ye de ulaştı.

İzlanda'da faaliyete geçtikten sonra püskürttüğü kül bulutları nedeniyle Avrupa'daki hava ulaşımına İkinci Dünya Savaşı ve 11 Eylül'den sonra en kötü darbeyi vuran Eyfyallayöküll Yanardağı'nın dün artan faaliyetlerinin artması, Avrupa'da yaşanan kaosu büyüttü. İzlanda Üniversitesi'nden Jeolog Magnus Tumi Gudmundsson, kül bulutlarının 8,5 kilometreye kadar yükseldiğini söyledi. Kül bulutları nedeniyle her 3 uçuştan ikisi iptal edilen Avrupa hava sahasında normalde 22 bin olan günlük uçuş sayısı 6 bine düştü. Fransa, İngiltere, İrlanda, Danimarka, İsveç, Norveç, İzlanda, Finlandiya, Letonya, Hollanda, Belçika, Polonya, Almanya, Belarus, Ukrayna, İtalya, İsviçre, Slovakya, Hırvatistan, Macaristan kısmen ya da tamamen hava sahasını uçuşa kapatırken, külün Bosna-Hersek, Hırvatistan ve Sırbistan'ı da etkisi altına alması nedeniyle bu ülkelerde de uçuşlar aksadı. Avrupa'daki 38 ülkenin hava sahasının güvenliğinden sorumlu kuruluş Eurocontrol, Eyfyallayöküll Yanardağı'nın faaliyete geçmesinin ardından Avrupa'nın önemli bölümünü saran kül bulutlarının etkisinin 'en az 24 saat daha' süreceğini duyurdu.

SINIRDAN GİRDİ

Daha önce salı günü Türkiye'ye ulaşacağı tahmin edilen kül bulutu dün gece geç saatlerden itibaren Bulgaristan üzerinden Türkiye'ye girmeye başladı. İzlanda kaynaklı is ve kül partiküllerinin bugün hava ulaşımını durduracağı tahmin ediliyor. Kül bulutlarını tetikte bekleyen Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü, Türkiye'ye ulaşacak küllerin etkisine göre, hava sahasını kısmi olarak veya tamamen kapatmayı planlıyor. İlk öngörüler bugün en az 800 uçuşun iptal edileceği yönünde. Bulutun Türkiye'yi ne zaman terk edeceği tam olarak bilinmezken, uzmanlar önümüzdeki günlerde Türkiye'de yağış beklentisi olduğuna dikkat çekiyorlar. Küllerin yağmurla birleşmesinin etkisiyle 'asit yağmurları' görülmesi riskine dikkat çekiyorlar.

THY 335 uçuşu iptal etti

Kül bulutunun yayılması nedeniyle dün İstanbul Atatürk Havalimanı'nda çok sayıda uçuş iptal edildi. THY, üç günde yaşanan kaos nedeniyle 335 uluslararası uçuşu iptal etmek zorunda kaldı. Bu nedenle özellikle İstanbul'da büyük yığılmalar yaşanırken, Antalya gibi daha çok Avrupa'dan turistlerin indiği havaalanları bomboştu. Bugün, iç hat uçuşları da iptal edilirse, bu sayı daha da katlanacak.

LİDERLER MAHSUR KALDI

Almanya Başbakanı Angela Merkel, ABD'den ülkesine dönerken önceki gün Portekiz'e inmek durumunda kalırken, New York'tan Madrid'e gelecek olan Norveç Başbakanı Jens Stoltenberg'in ertelenen yolculuğu nasıl tamamlayacağı henüz bilinmiyor. Afganistan'daki bir saldırı sırasında yaralanan Alman askerleri ile birlikte ülkesine dönerken söz konusu kül bulutu nedeniyle önceki gün İstanbul'a inmek zorunda kalan Almanya Savunma Bakanı Karl-Theodor zu Guttenberg ile Bakan Yardımcısı Carsten Stawitzki, kara yolu ile ülkesine döndü. Ünlü Şarkıcı Whitney Houston'un da İrlanda'da vereceği konsere İngiltere'den uçamayınca gemiye bindiği belirtildi.

SOLUNUM HASTALARINA UYARI

İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi Dahiliye Uzmanı Nafiz Karagözoğlu, İzlanda'da meydana gelen volkanik patlamanın insan sağlığı üzerindeki etkilerini anlattı. Farklı gaz ve toz içeriğinin hastalık yapmasında gazların havadaki yoğunluklarının, havada kalma sürelerinin de rol oynadığını ifade eden Karagözoğlu, 'Bunun dışında gazın kütlesel büyüklüğü ve tozlara karşı insanların verdiği bedensel tepki özellikleri de bu tür olaylarda etkili olabilir. Volkanik bulut içinde kükürt, flor, sülfürik asit damlacıkları olduğu ifade edilmektedir. Belli bir yüksekliğe eriştiği ifade edilen bu volkanik bulutun, şu ana kadar sağlıklı insanlar açısından risk oluşturması söz konusu olmamıştır. Buna rağmen yeni gelişecek durumları haber iletişim kaynaklarını takip ederek öğrenmeliyiz. Alerjik ve üst solunum yolu hastalıkları olan kişileri dikkatli olmaları önerilmektedir. Mevcut şikayetlerinin doktorlarına iletilmesi, tedavilerinin düzenli uygulanması doğru davranış olacaktır. Volkanik bulutun güneş ışıkları ile etkileşimi sonucu gelişecek iklim farklılıkları açısından gelişmeleri takip etmek doğru olacaktır. Isı, nem, rüzgar açısından meteorolojik değişim haberleri takip edilmelidir' şeklinde konuştu.

GÜNDE 200 MİLYON $

Günlerdir aksayan hava trafiği, en çok havayolu şirketlerini vurdu. Şirketler, iptal edilen uçuşlar nedeniyle yüz binlerce yolcuya kiralık araç, tren bileti ve otel odası bulunması sorunuyla karşı karşıya kaldı. Havacılık endüstrisinin sadece bir günlük zararının 200 milyon dolar olduğu açıklandı. İskandinav Hava Yolları(SAS) son birkaç günlük zararı nedeniyle Norveç'te yer hizmetlerinde çalışan 2500 kişinin işine pazartesi günü son vereceğini açıkladı.

2 YIL SÜREBİLİR

Avrupa'yı felç eden volkanik kül kaosunun ne zaman biteceği belirsiz. İzlanda Üniversitesi'nde Jeofizik Profesörü Sigrun Hreinsdottin, 'En son harekete geçtiği 1821 yılında tam iki yıl bu durum sürmüştü. Bu sürecin ne kadar devam edeceği belli değil' dedi.

Avrupa üzerinde yer yer 10 kilometreyi dahi aşan kül bulutları nedeniyle hava koşullarının giderek kötüleşmesinden endişe ediliyor. Bazı bölgelerde hava türbülansı oluşması, gökyüzünü kaplayan küller nedeniyle gündüzün bir anda adeta geceye dönmesi gibi olağandışı olaylar görüldüğü bildirildi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89