• BIST 10208.65
  • Altın 2391.91
  • Dolar 32.3216
  • Euro 34.6843
  • İstanbul 16 °C
  • Diyarbakır 21 °C
  • Ankara 15 °C
  • İzmir 24 °C
  • Berlin 26 °C

15 il için sel tehlikesi uyarısı yapıldı

15 il için sel tehlikesi uyarısı yapıldı
Meteoroloji, Marmara'yı afet bölgesine çeviren sağanak yağmurun bugün ve yarından itibaren etkili olmasını beklediği 15 il için sel uyarısında bulundu.

Meteoroloji, Marmara'yı afet bölgesine çeviren sağanak yağmurun bugün ve yarından itibaren etkili olmasını beklediği 15 il için sel uyarısında bulundu.Marmara'yı vuran sel 31 kişinin ölümüne neden oldu. Felaketin acı bilançosu her geçen gün artarken, Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürü Mehmet Çağlar, yağışların bugün ve cuma günü kuzeydoğu bölgelerde etkisini devam ettireceğini açıkladı. 

Çağlar “Yağışların Marmara'nın doğusu İstanbul, Yalova, Kocaeli, Sakarya, Tekirdağ, Balıkesir, Kırklareli, Bursa ve Bilecik ile Bolu, Düzce, Zonguldak, Bartın ve gece saatlerinden sonra Rize ve Artvin çevrelerinde kuvvetli olması bekleniyor” dedi.

GEREKİRSE EVLER BOŞALTILIR

Tahminlerinin yüzde yüze yakın gerçekleştiğini belirten Çağlar “Mevcut yağışların daha fazlasını bekliyoruz. Yağmur, kuvvetli hale dönüyor” ifadesini kullandı. Yağışların hafta sonundan sonra etki alanını daraltacağını kaydeden Çağlar “Saydığım bölgelerde kuvvetli yağış olduğu için o bölgelerde sel riski var. Her valilikte kriz masaları var. Kriz masalarında gerekli tedbirler düşünülüyor. Gerekirse yolların kapatılması, evlerin boşaltılması gibi tedbirlerin alınması gerekir” diye konuştu.

ÖZELLİKLE CUMA'YA DİKKAT

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ise yağışların özellikle cuma günü şiddetleneceği uyarısında bulundu. Tobaş şunları söyledi: İstanbul son 80 yılın en güçlü yağışını gördü. Sayın Valimizle görüşeceğiz. Meteorolojik yağışlarla ilgili verileri de alalım. Ona göre alt yerlerdeki yolları kapatabiliriz. Belki erken ama yağışın durumuna göre farklı yollara da gitmek gerekiyor olabilir. Vatandaşlardan bir müddet için çukur bölgeleri terk etmelerini isteyebiliriz.

YARALAR SARILIYOR

Selin ilk vurduğu bölge Tekirdağ, Silivri ve Selimpaşa'da dün suların çekildiği yerler felaketin boyutunu gözler önüne serdi. 10 kişinin can verdiği ve 4 kişinin de kayıp olduğu selde evlerini kaybedenler yurt ya da okullara yerleştirildi. Kızılay ve belediyelere ait mobil büfeler vatandaşlara sıcak çorba ve yemek dağıtımında bulundu. Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar felaketin bilançosunun ilerleyen günlerde kesin olarak tespit edileceğini ancak ilk belirlemelere göre yaklaşık bin 700 binanın hasar gördüğünü ve 250 otomobilin de sular altında ya da kayıp olduğunu söyledi.

SEL SUYU BULAŞAN YİYECEKLERİ ATIN

Türk Tabipleri Birliği sel felaketinin ardından yaşanabilecek sağlık sorunları ve salgınlara ilişkin uyarılarda bulundu. Selin, su ve kanalizasyon sistemlerini bozabildiği, biyolojik ve kimyasal kirlilik oluşturabildiği belirtilen açıklamada, sel sularıyla dağılan atıkların kirliliğe sebep olduğu ve enfeksiyon riskini artırdığı kaydedildi.

SALGIN HASTALIK ÖNLEMİ ALINSIN

24 meteoroloji uzmanı Eldebiran Ayan da sel sonrasında ‘salgın hastalık' uyarısında bulundu. Yağmur suyunun arıtılması en zor su olduğunu söyleyen Ayan “Sadece su ya da sabunla temizlenmek fayda sağlamaz. Dezenfektan şart. Yağmur suyu temas eden gıdaları da tüketmeyın, atın” dedi. Ayan birikmiş sel suyuna asla girilmemesi gerektiğini de belirtti.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89