• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 12 °C
  • Diyarbakır 11 °C
  • Ankara 11 °C
  • İzmir 14 °C
  • Berlin 5 °C

11. Uluslararası Kürd Konferansı başlıyor

11. Uluslararası Kürd Konferansı başlıyor
Avrupa Parlamentosu (AP)’de 11'incisi yapılacak Uluslararası Kürd Konferansı’na bu yıl da Kürdistan, Türkiye ve dünyadan birçok önemli isim katılacak.

Avrupa Parlamentosu (AP)’de 11’incisi yapılacak Uluslararası Kürd Konferansı’na bu yıl da Kürdistan, Türkiye ve dünyadan birçok önemli isim katılacak. Geçtiğimiz yıl konferansa video mesajıyla katılan Nobel Barış Ödülü sahibi Güney Afrikalı din adamı Desmond Tutu, bu yıl bizzat katılacak.

AP’de Çarşamba günü başlayacak konferansta, Ortadoğu’daki kaos, Türkiye’deki çözüm süreci ve AB-Türkiye ilişkileri temel gündemler olacak.

Avrupa Parlamentosu’nda (AP) bu yıl 11’incisi düzenlenecek olan Kürd konferansı, Kürdlerin hiç olmadığı kadar dünya gündemine girdiği bir sırada gerçekleşiyor.

10-11 Aralık tarihleri arasında yapılacak olan konferansın düzenleyicileri arasında Nobel Barış Ödülü Sahibi Güney Afrikalı Desmond Tutu, Nobel Barış Ödülü Sahibi Şirin Ebadi, Avrupa Konseyi İyi niyet Elçisi ve Çevre Koruma Vakfı Sözcüsü Bianca Jagger, eski DEP milletvekili ve Sakharov Düşünce Özgürlüğü ödülü sahibi Leyla Zana, Profesör yazar Noam Chomsky ve yazar Yaşar Kemal bulunuyor.

Geçtiğimiz yıl düzenlenen 10’uncu Kürd Konferansı’na videolu mesajıyla katılan Desmond Tutu, bu yıl bizzat konferansın açılışına katılacak. Konferansta Türkiye’deki çözüm süreci ve PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın rolü birçok yönüyle geniş bir şekilde tartışılacak.

Ortadoğu’daki kaosa alternatiflerin de ele alınacağı konferansın ikinci gününde ayrıca Irak krizi, IŞİD tehdidi ve Kürdistan Bölgesi’nin durumu da değerlendirme konusu olacak.

ABD’nin tüm bu süreçlere nasıl bir katkı sunması gerektiği de konferansın tartışmaları arasında yer alacak.

Bu çerçevede AB Türkiye ilişkileri, Kürd sorunu, Fransa’da 9 Ocak 2013’te üç Kürd kadınının katledildiği saldırı değerlendirilecek. Bununla birlikte krizlerin çözümünde kadın perspektifleri başlıklardan biri olacak.

Konuşmacılar şöyle:

-Desmond Tutu, Güney Afrikalı Essa Moosa, Almanya’da çatışmalar konusunda önemli çalışmaları olan Berghof Vakfı Müdürü Hans-Joachim Giesmann,

-Portekizli sosyal demokrat grubundan Avrupa parlamenteri Ana Gomes, Hollanda’dan avukat Marieke van EIK,

-EUTCC Genel Sekreteri Michael Gunter, Tel Aviv Üniversitesi Moshe Dayan Merkezi’nden Ofra Bengio,

-Hollandalı gazeteci Frederike Geerdink, Avrupa Özgür İtitifak ve Yeşiller Grubu’ndan milletvekili Bodil Ceballos, Avrupa Bilrleşik Sol/Kuzey Yeşiller grubu’ndan Jurgen Klutte,

-Alman think-tank kuruluşu SWP’den Günder Seufert,

-Fransa’da katledilen üç Kürd kadın devrimcinin davasını takip eden avukat Antoine Comte,

-ABD’den American Enterprise Institute üyesi Michael Rubin, Avrupa Birleşik Sol/Kuzey Yeşiller Grubu’ndan Francis Wurtz,

-HDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, PYD Eşbaşkanı Salih Müslim, İmralı heyeti üyesi HDP milletvekili Pervin Buldan, HDP Eşbaşkan Yardımcısı Nazmi Gür, Kadın hareketi temsilcisi Gönül Kaya,

-KURD-AKAD kurumu başkanı Dersim Dağdeviren, Ankara Üniversitesi’nden profesör Arzu Yılmaz, Boğaziçi Üniversitesi’nden Abbas Vali, Ankara Üniversitesi’nden Bahar Şimşek,

-Türkiyeli gazeteciler Aslı Aydıntaşbaş, Şirin Payzın, Hüseyin Yayman ve yayıncı-yazar Osman Kavala.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89