• BIST 9433.25
  • Altın 2501.506
  • Dolar 32.5963
  • Euro 34.8063
  • İstanbul 13 °C
  • Diyarbakır 21 °C
  • Ankara 14 °C
  • İzmir 18 °C
  • Berlin 6 °C

100 STK 'Silahlar Sussun' dedi!

100 STK 'Silahlar Sussun' dedi!
Diyarbakır’da bulunan 100 sivil toplum kuruluşu, son dönemlerde artan şiddet olayları ve operasyonlara karşı tutum aldı.

Diyarbakır’da bulunan 100 sivil toplum kuruluşu, son dönemlerde artan şiddet olayları ve operasyonlara karşı tutum aldı. İki tarafa da çağrıda bulunan STK temsilcileri, “Her türlü operasyonlar durmalı, PKK eylemsizlik kararı almalı” dedi.

Aralarında Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO), Diyarbakır Barosu, Barış Anneleri İnisiyatifi, Dicle Fırat Diyalog Grubu, Diyarbakır Sanayici ve İşadamları derneği (DİSİAD), Diyarbakır Genç İşadamları Derneği (DİGİAD), Devrimci İşçi Sendikaalrı Konfederasyonu (DİSK) Bölge Temsilciliği, Diyanet-Sen, Diyarbakır Gazeteciler Cemiyeti, Göç-Der, Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti (GGC), Kürt Yazarlar Derneği, Mazlumder, İnsan Hakalrı Derneği’nin (İHD) de bulunduğu 100 STK, son dönemlerdeki operasyonlar ve çatışmalar nedeniyle bugün ortak basın açıklaması düzenledi.

16644

İslami STK’lardan, sol görüşlü STK’lara kadar bir çok temsilcinin ortak mutabakat ile basına duyurduğu açıklamayı DTSO Başkanı Galip Ensarioğlu okudu. DTSO bahçesinde açıklama yapan Ensarioğlu, Türk Silahlı Kuvvetleri’nden operasyonları durdurmasını, PKK’den de eylemsizlik kararı almasını istedi.

“Cumhuriyetin kuruluşundan günümüze kadar Türkiye’nin temel sorunu olan Kürt sorununun çözümünde demokrasi dışı yöntemler çözüm aracı olarak kullanıldığı için ülkemiz büyük acıların yanında ekonomik, sosyal ve siyasal krizleri de beraberinde yaşamıştır” diyen Ensarioğlu, şunları söyledi:

“Sağduyu vicdan sahibi ve akıl tutulması olmayan herkes tarihsel ve toplumsal olan bu sorunun yasakçı, baskıcı, inkarcı ve operasyonel politikalarla çözülemeyceğini artık yüksek sesle ifade etmektedir. Son 1 yılda Kürt sorununun çözümü için tarihi fırsatlar yakalanmasına rağmen somut adımlar atılmamış ve bu süreç heba edilmektedir.”

16648

Türkiye toplumuna güven verici demokratik yasalar zaman geçirilmeden yaşama geçirilmesi gerektiğinin altını çizen Ensarioğlu, şöyle konuştu:

“Kürt sorununun tüm boyutlarıyla özgür ortamda tartışılması için düşünce, ifade ve örgütlenme özgürlüğü önündeki engeller kaldırılmadığı, seçme ve seçilme sisteminde düzenlemeler yapılmadığı, hazırlanan anayasa taslağının Kürt sorununun çözümü kolaylaştırmadığı, Habur’dan gelenlerin, çocukların, seçilmiş siyasetçilerin ve insan hakları savunucularının tutuklanması şiddet ortamına ve silahların konuşmasına davetiye çıkardığı görülmüştür.”

Tüm bu gelişmelerin toplumda barışın geleceğine dair güven ortamını zedelediğini belirten DTSO Başkanı Galip Ensarioğlu, “Her türlü operasyonlar durmalı, PKK eylemsizlik kararı almalıdır. Kürt sorununun çözüme kavuşması ve ülke insanlarımızın birlikte ve barış ortamında yaşamasını sağlamak için, çözümünde etkin rol alacak bütün dinamikler sürece müdahil edilmelidir” dedi.

Hükümeti, muhalefet partilerini, TBMM’yi ve devletin tüm kurumlarını Kürt meselesinin demokratik çözümünün anayasal zeminini hazırlama sürecini başlatmak için eksiksiz bir irade koymaya, Kürt meselesinin çözümünde tüm tarafları ve dinamikleri yok sayan yaklaşımlardan vazgeçmeye davet eden Ensarioğlu, STK’ların ortak düşüncesini şöyle ifade etti:

Bizler aşağıda imzası bulunan sivil toplum örgütleri olarak atılacak olan bu adımların Türkiye’nin barışa giden yolunu açacağını, kardeşlik duygularını güçlendireceğini, güzel ve aydınlık yarınların yakınlaşacağını düşünüyor, herkesi gerekli duyarlılığa davet ediyoruz. Silahların sustuğu, siyasetin önünün açıldığı bir ortamın sağlanması için görev almaya hazır olduğumuzu kamuoyuna duyuruyoruz.”

Gazetecilerin “tüm dinamikler derken PKK Lideri Abdullah Öcalan da dahil mi?” sorusuna Ensarioğlu, “Tüm dinamiklerden kastımız, MHP ve BDP de dahil bütün taraflardır” cevabını verdi.

Diyarbakır Baro Başkanı M. Emin Aktar ise yaptığı açıklamada “Hükümet’e de, PKK’ye de baskı grubu olarak çağrıda bulunuyoruz. Bu ülkede 60 bin insan öldü, 60 bin insanın daha ölmesine seyirci kalmayacağız” dedi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89