• BIST 9079.97
  • Altın 2324.068
  • Dolar 32.3626
  • Euro 34.9362
  • İstanbul 13 °C
  • Diyarbakır 9 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 16 °C
  • Berlin 6 °C

10 yıllık polis, askerlik yapmış sayılacak

10 yıllık polis, askerlik yapmış sayılacak
İçişleri Bakanı Beşir Atalay, polislerin askerlik konusunu düzenleyen kanun tasarısının TBMM'ye gönderildiğini bildirdi.

Polislerin askerlik hizmetlerini düzenleyen kanun tasarısı TBMM Başkanlığı'na sunuldu. İçişleri Bakanı Beşir Atalay, polislerin askerlik konusunu düzenleyen kanun tasarısının TBMM'ye gönderildiğini bildirerek, ''bundan sonra polislik mesleğini yapanlar askerlikten muaf olacaklar'' dedi.

 Askerlik Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı TBMM Başkanlığı'na sunuldu. 1111 Sayılı Askerlik Kanunu'nda değişiklik öngören tasarıya göre, Emniyet Genel Müdürlüğü merkez ve taşra teşkilatı kadrolarında bulunan, Emniyet Hizmetleri Sınıfına mensup personel ile mezun olup göreve başlamak kaydıyla polis eğitim ve öğretim kurumlarında öğrenim görenler ve bu kurumların giriş sınavlarını kazananlardan askerlik hizmetini yapmamış olanların askere celp ve sevk işlemleri ertelenecek.

10 yıllık polis askerliğini yapmış sayılacak

Tasarıya göre, emniyet teşkilatında on yıllık hizmet süresini tamamlayanlar askerlik hizmetini yapmış sayılacak. Bu yükümlüler ile ilgili bilgiler İçişleri Bakanlığı tarafından Milli Savunma Bakanlığına gönderilerek nüfus kayıtlarına işlenmesi sağlanacak. Tasarıda yer alan 10 yıllık süre, polis eğitim ve öğretim kurumlarından mezun olarak fiilen göreve başlanılan tarihte başlayacak. On yıllık süre tamamlanmadan herhangi bir nedenle emniyet teşkilatından ayrılan, başka kuruma nakledilen veya bu süre içinde meslekten ilişiği kesilen personel genel hükümlere göre askerlik hizmetini yerine getirecek. Seferberlik ve savaş hallerinde kanun hükümleri uygulanmayacak.

 10 yıllık polise terhis yolu

Tasarıya göre, kanunun yürürlüğe girdiği tarih itibariyle, kanun kapsamına giren personelden, halen askerlik hizmetini yerine getirenlerin askerlik hizmetleri durdurularak terhis edilecek ve görevlerine iade edilecek. Tasarının gerekçesinde ise son yıllarda Türkiye'de yeni yerleşim birimlerinin kurulması, nüfus artışı ve mülki yapılanmada meydana gelen değişikliklerin emniyet teşkilatının iş yükünü ve personel ihtiyacını artırdığı vurgulandı.

'Kamu güvenliğini olumsuz etkiliyor'

TÜİK'in verilerine göre 2000 yılında nüfusun 67 milyon 803 bin 927 iken, Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi verilerine göre 2009 yıl sonunda 72 milyon 561 bin 312 olduğu belirtilen gerekçede şöyle denildi: "2000 yılında 43 milyon 527 bin 648 olan polis bölgesi nüfusu, 2009 yılında 55 milyon 489 bin 666'ya çıkmıştır. Bunun yanında, 2007 yılında 81 ilde 711 ilçe polisin sorumluluk alanında iken, 2010 yılında 81 ildeki bütün ilçelerin (892 ilçe) polisin görev alanına girdiği; dolayısıyla, teşkilatlanma açısından da yaklaşık yüzde 25'lik bir büyüme olduğu görülmektedir. Ülkemizin sosyal ve ekonomik yönden gelişmesi, yeni yerleşim birimlerinin kurulması, nüfus artışı, göç ve hızlı kentleşme nedeniyle kırsal kesimdeki sosyal sorunlar ve güvenlik tehditleri kentlere taşınmaktadır. Son yıllarda terörün kırsal kesimden kentlere kaydığı, bazı terör örgütlerinin büyük kent merkezlerinde yeniden ortaya çıktığı gözlenmektedir. Büyük kentlerde terörle mücadelede gelinen nokta dikkate alındığında, bu mücadeleyi veren özellikle yetişmiş tecrübeli personelin askerlik hizmetine alınması, kamu güvenliğine doğrudan olumsuz etki yapabilmektedir."

'Askerliğini yapmamış 38 bin 415 polis var'

Emniyet teşkilatında halen 213 bin 959 polisin (amir ve memur) görev yaptığı ifade edilen gerekçede, bunlardan 36 bin 213'ünün henüz askerliğini yapmadığı belirtildi. 2 bin 202 polisin askerlik hizmetini gerçekleştirdiği, emniyet teşkilatında askerlik hizmetini tamamlamamış 38 bin 415 personel bulunduğu ifade edilen gerekçede şu bilgilere yer verildi: "Askerlik hizmetini tamamlamamış olan 38 bin 415 personelin tahsil durumu incelendiğinde; 10 bin 055'i (yüzde 26'sı) lisans, 28 bin 360'ı (yüzde 74'ü) ise ön lisans mezunu olmak üzere tamamının yüksek öğrenim mezunu olduğu görülmektedir. Emniyet teşkilatının polis memuru kaynağını oluşturan Polis Meslek Yüksek Okulları ve Polis Meslek Eğitim Merkezlerinden her yıl mezun olan ortalama 15 bin civarında polis memuru adayının tamamına yakını askerlik hizmetini yapmamış kişilerdir. 2010 yılında; Polis Meslek Yüksek Okulları'ndan 6 bin Polis Meslek Eğitim Merkezleri'nden 12 bin, sonraki yıllarda ise yılda ortalama 15 bin civarında öğrencinin mezun olacağı tahmin edilmektedir. Bu durum, her yıl emniyet teşkilatına, askerlik hizmetini yapmamış ortalama 15 bin personelin katılması anlamına gelmektedir. Bu durumda askerliğini yapmamış personelin toplam personel mevcudu içindeki halihazırda yüzde 18 olan oranı giderek artacaktır."

 'Bundan sonra polislik mesleğini yapanlar askerlikten muaf olacaklar'

İçişleri Bakanı Beşir Atalay, AKP Merkez Karar ve Yönetim Kurulu Toplantısı için bulunduğu parti genel merkezinde basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Atalay, polislerin askerliğiyle ilgili kanun tasarısına ilişkin soru üzerine şunları söyledi: ''Polisin askerlik konusunu yeniden düzenleyen yasa tasarısı TBMM'ye intikal etti. Planımız, bu hafta komisyonda görüşülmesini sağlamak ve hemen önümüzdeki hafta TBMM Genel Kurulundan da geçirmek, yasalaşmasını sağlamak. Gönderdiğimiz tasarının özü şu; bundan sonra polislik mesleğini yapanlar askerlikten muaf olacaklar. Yani tamamen muaf olacaklar, askerlik yapmayacaklar. Hangi okuldan mezun olarak gelirse gelsin polislik mesleğinde görev yapıyorsa askerlik yapmayacak.''

'Halen 2 bin 500 civarında polis askerlik görevini yapıyor'

Atalay, polislerin askerliği ile ilgili kanun tasarısı konusunda sorulan bir soru üzerine şunları söyledi: ''Polisin askerlik konusunu yeniden düzenleyen yasa tasarısı TBMM'ye intikal etti. Planımız, bu hafta komisyonda görüşülmesini sağlamak ve hemen önümüzdeki pafta mümkün olursa Genel Kurul'dan geçmesini, yasalaşmasını sağlamak. Biliyorsunuz bu konu üzerinde zaten bir süredir çalışılıyordu. Hatta 1-2 hafta önce bir açıklamamız da olmuştu, o konuda bir tasarı oluştuğu Bakanlar Kurulu'nun imzasına açıldığı yönünde. Şimdi yeni çalışmalarla özellikle Başbakanımızın konuya özel ilgisiyle daha da farklı bir konuma duruma getirildi. Şimdi gönderdiğimiz tasarının özü şu; bundan sonra polislik mesleğinde görev yapanlar askerlikten muaf olacaklar, yani tamamen muaf olacaklar, askerlik yapmayacaklar. Hangi okuldan mezun olarak gelirse gelsin, polislik mesleğinde görev yapıyorsa askerlik yapmayacak. Sadece burada bir şart var. Daha önce biliyorsunuz tasarımızda en az 7 yıl polislik mesleğinden ayrılmaması gerekiyordu. Şimdi onu 10 yıla çıkarmış olduk. 10 yıl polislik mesleğinden ayrılmayacak, eğer 10 yıldan önce ayrılırsa tekrar askerlik yapmak durumunda kalacak.''

Halen 2 bin 500 civarında polisin askerlik görevini yaptığını belirten Atalay, yasa çıktığında bu polislerin de terhis olacaklarını bildirdi. Şu an görevde olan yaklaşık 38 bin polisin askerlik yapmadığını ifade eden Bakan Atalay, bu polislerin de askerlikten muaf olacaklarını söyledi. Bu tasarının Emniyet Teşkilatı için çok önemli bir tasarı olduğunu vurgulayan Atalay, yeni düzenlemenin hayırlı olmasını diledi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89