• BIST 9876.07
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 18 °C
  • Diyarbakır 26 °C
  • Ankara 24 °C
  • İzmir 21 °C
  • Berlin 11 °C

Yazar Necmiye Alpay tutuklandı

Yazar Necmiye Alpay tutuklandı
Özgür Gündem Gazetesi Yayın Danışma Kurulu üyesi Necmiye Alpay, savcılık ifadesi ardından “örgüt üyesi olmak” iddiasıyla sevk edildiği nöbetçi mahkemece tutuklandı.

Kapatılan Özgür Gündem gazetesiyle ilgili devam eden soruşturma kapsamında yazar Necmiye Alpay,  bugün savcılığa ifade verdi.

Dicle Haber Ajansı’nın (DİHA) haberine göre, Özgür Gündem Gazetesi Yayın Danışman Kurulu üyesi, dilbilimci, yazar Necmiye Alpay, savcı Umut Tepe’ye ifade vermek için İstanbul Adliyesi’ne gitti.

Alpay, savcılıkta verdiği ifadesinde, Türk dili üzerine çalışmalar yaptığını, Radikal ve Milliyet gazetelerinde de yazılarının yayınlandığını belirterek, terör ve şiddete her zaman karşı olduğunu söyledi.

“Terör ve şiddet olmasın diye hep çabaladım” diyen Alpay, “Özgür Gündem gazetesinin yayınlanmasını Kürt sorununun çözülmesine katkıda bulunacağı, çatışmaların ve ölümlerin önüne geçilebileceği düşüncesiyle destekledim. Toplumda gerginlikleri azaltabileceği düşüncesiyle böyle bir gazetenin çıkması gerektiğini düşündüğüm için Yayın Danışma Kurulu Üyeliği teklifini kabul ettim” dedi.

Üzerine atılı suçlamaları kabul etmeyen Alpay, “Örgüt üyesi olmak” iddiasıyla tutuklama istemiyle İstanbul Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği’ne sevk edildi.

Necmiye Alpay, savcılık ifadesi ardından “örgüt üyesi olmak” iddiasıyla sevk edildiği nöbetçi mahkemece tutuklandı.

Mahkeme kararında, “Şüpheliye yüklenen suç için kanunda öngörülen cezanın miktarı, soruşturma dosyası içerisinde yer alan suça konu gazetedeki yayınlar ve yazılar ile şüphelinin gazete içerisindeki konumu, şüphelinin üzerini atılı suçun kanun maddesinde belirtilen hürriyeti bağlayıcı cezanın alt ve üst sınırlarına göre ileri de yapılacak yargılama sonucunda verilebilecek muhtemel ceza miktarı nazara alındığında şüphelinin serbest kalması halinde kaçacağı, nitekim silahlı terör örgütü mensuplarının fırsat bulduklarında yasal ve gayri yasal yollarla kaçtıklarının daha önceden soruşturma dosyaları içeriklerinden anlaşılmış olması, delil toplama işlemlerinin halen devam etmesi nedenleriyle, delilleri karartacağı gibi soruşturmaya konu eylemleri yeniden gerçekleştirebilecekleri yolunda hakimliğimizde kuvvetli şüphe uyanmıştır…” ifadelerine yer verdi.

Dilbilimci Alpay, mahkeme sorgusunun ardından tutuklanarak, Bakırköy Kadın Kapalı Cezaevi’ne gönderildi.

Ne olmuştu?

Özgür Gündem’in mahkeme kararıyla kapatılmasının ardından gazetenin Genel Yayın Yönetmeni Zana Kaya, Yazı İşleri Müdürü İnan Kızılkaya ve Yayın Danışma Kurulu üyesi Aslı Erdoğan tutuklanmıştı.

Gazetenin eski Eş Genel Yayın Yönetmeni Eren Keskin “adli kontrol şartı” ile serbest bırakılmıştı.

Necmiye Alpay kimdir?

Yazar ve dilbilimci.

1969’da Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nden mezun oldu.  Doktora derecesini uluslararası iktisat alanında Paris-Nanterre Üniversitesi’nden aldı.

Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde öğretim üyesiyken 12 Eylül cuntası tarafından tutuklandı ve üç yıl Mamak Cezaevi’nde kaldı.

Cezaevinden çıktıktan sonra çevirmenliğe başladı.

“Kuram” ve Ludingirra dergilerinin kuruluşunda yer aldı; bu dergilerin yanı sıra Sombahar dergisinde editörlük yaptı. 1996-2003 yılları arasında Akademi İstanbul’da ve Yeditepe Üniversitesi’nde Türkçe ve Yaratıcı Yazarlık dersleri verdi.

2001’den 2007’e kadar Radikal gazetesinin Kitap ekinde Dil Meseleleri’ni yazdı. 2008’den 2010’a kadar arasında her perşembe Radikal gazetesinde, 2010’dan 2011’e kadar da her pazar Radikal İki’de yazdı.

Türkçe Sorunları Kılavuzu (Metis, 2000), Dilimiz, Dillerimiz / Uygulama Üzerine Yazılar (Metis, 2004) ve Yaklaşma Çabası (2005; Kanat Yayınları) kitapları yayımlandı.

Kültür ve Emperyalizm (E. Said, Hil Yayınları), Tarihsel Kapitalizm (I. Wallerstein, Metis), Modernleşmenin Eşiğinde Osmanlı Kadınları ( M. C. Zilfi, Tarih Vakfı yurt Yayınları), Şiddet ve Kutsal (R. Girard, Kanat yayınları), Yoruma Dair (P. Ricoeur, Metis), Bilge Sokrates’in Ölümü (J. P. Mongin-Y. L. Brass, Metis), Martin Heidegger’in Böceği (Y. Marchand-M. Aregui, Metis), Diyojen: Köpek Adam (Y. Marchand-V. Sorel, Metis) ve Aydın Kesimi Üstüne (V. I. Lenin, Başak Yayınları) kitaplarını çevirdi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89