• BIST 10262.78
  • Altın 2401.823
  • Dolar 32.2594
  • Euro 34.6419
  • İstanbul 23 °C
  • Diyarbakır 21 °C
  • Ankara 23 °C
  • İzmir 28 °C
  • Berlin 19 °C

TEVGER üyelerine 'terör propagandası' davası

TEVGER üyelerine 'terör propagandası' davası
Diyarbakır'da "Kanton değil bağımsızlık istiyoruz" diyerek PYD'yi protesto eden Kürdistan Gençlik Hareketi Derneği (TEVGER) isimli derneğin 4 üyesine 'Terör örgütü propagandası yapmak' suçundan 1-5 yıl hapis istemiyle dava açıldı.

Diyarbakır'da 2013 yılında kurulan, PKK'ye yönelik eleştirel tutumuyla bilinen TEVGER'in PYD protestosu hakkında soruşturma başlatıldı.

DHA haberine göre Yaklaşık 30 kişinin katıldığı, 28 Ocak 2015 tarihli eylemde açıklamayı okuyan Vedat Yaraş ile TEVGER üyeleri Roger Çağer, Kadir Sutay ve Gül Merve Demirdağ hakkında 'Terör örgütü propagandası yapmak' suçundan 1-5 yıl hapis cezası istendi.

Diyarbakır 4'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nce kabul edilen iddianamede, 28 Ocak 2015 günü Dağkapı Meydanı'nda 30 kişilik bir grubun toplandığını belirten savcı, toplananların Kürdistan Gençlik Hareketi Derneği üyesi olduğunun belirlendiğini ifade etti. Toplanan kişilerin elinde Federal Kürdistan bayrakları ve 'Şehide saygı, kantona hayır', 'Kanton değil bağımsızlık istiyoruz', 'Demokratik Suriye zihniyetini lanetliyoruz' gibi dövizler olduğunu belirten savcı, grubun 'Kantona hayır' sloganları attığını kaydetti. Şüpheli Vedat Yaraş tarafından Kürtçe basın açıklaması yapıldığı ifade edilen iddianamede, "grubun daha sonra yürüyerek dernek binasına gittiği ve yürüyüşün olaysız bir şekilde sona erdiği" belirtildi.

İddianamede basın açıklamasına da yer veren savcı, şüpheli Vedat Yaraş'ın, "Kobane'nin geleceği konusunda endişeliyiz. Hala kantonlarda ısrar edildiğini görüyoruz. Kantonlarda ısrar, Kürtler'in ölümünde ısrar etmektir. Kurtuluş sadece bağımsızlıkla mümkündür. Eğer Kobane hala kanton olup Suriye'nin işgali altında kalacaksa neden bu kadar gencimiz hayatını feda etti? Tüm bu savaş Kobane'yi Esad'a sunmak için miydi?" dediği aktarıldı.

"BAĞIMSIZ KÜRDİSTAN İSTİYORUZ"

Basın açıklamasını okuyan Vedat Yaraş iddianamede yer alan ifadesinde amaçlarının Kürt gençliği içerisinde milli bilinç uyandırmak olduğunu anlatırken, "Kürtler'in millet olarak kabul edilmesini ve bağımsız bir Kürt devletinin kurulması fikrini yaymak istiyoruz. Hedefimiz tamamen bağımsız bir Kürt devletidir. Şu anda devlet kurabilecek gücümüz olmadığı için sadece fikir alanında mücadelemizi nasıl daha ileriye götürebileceğimizi konuşuyoruz" dediği kaydedildi. Derneğin Başkan yardımcısı Roger Çağer, ifadesinde yasal bir derneğin yöneticisi olarak basın açıklaması ve yürüyüşü  düzenlediklerini herhangi bir yerden talimat almadıklarını söyledi.

Savcı, "PKK/KCK'nin ana hedefinin birleşik, bağımsız, demokratik Kürdistan kurulması olduğunu, bu doğrultudaki her eylemin terör faaliyeti olduğunu, bu faaliyetleri övmenin terör örgütü propagandası niteliğinde olacağını" kaydetti. "Şüphelilerin terör örgütü PKK/ KCK faaliyetlerini övdüğü, bu faaliyetlere katılmayı teşvik edici nitelikte davrandığı" belirtilen iddianamede, bu şekilde "Terör örgütü propagandası yapmak" suçunun işlendiği iddia edildi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89